Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby v octě

Pro tento způsob zavařování se hodí houby spíše tvrdší, aby se při vaření nerozpadly nebo nebyly nevzhledně kašovité. Jejich použití je celkem široké, například jako přísada do omáček nebo polévek. Můžeme je použít i jako chuťovku ve studené kuchyni.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

20. 3. 2009 10:38

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie167 kJ / 40 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy10,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Gerosimo

26. 10. 2016 21:31

marcel: není mi jasné, proč hřibky vaříte 5-7 minut? Já je dám do osolené vařící vody, jakmile se udělá pěna, Stáhnu je z plotny, scedím a dám do sklenic, kde je bobkový list, pepř a nové koření podle velikosti sklenice, žádná cibule ani mrkev a zaleju lákem (voda ocet cukr a sůl) Zavíčkované dám do mikrovlnky, malou sklinku na 2,5 min, velkou na 3,75 min, otáčím na ručník dnem vzhůru a přikrývám fleesovou dekou do zítra do rána(vychladnutí). Houby mají krásný šlem, při nabírání vidličkou se to krásně táhne a dá se říct, že v zubech ještě vržou. Václavky po naporcování přeleju v sítě vařící vodou, dám do sklínek, zaleju lákem a sterilizuji v mikrovlnné. Ten návod je na internetu, stačí si ho vygooglovat, myslím to zavařování v mikrovlnné, přesně s těma časama. Dělal jsem to s tím vařením 2 až 3 minuty a s mrkví a cibulí, fuj kyselý, houby skoro kaše a mrkev tvrdá. Buď zavařuju houby a pochutná si na nich, nebo mrkev, nakládanou cibulku, nebo zelí, nemíchám to. Někdo tam psal, že ty houby vařil 3 krát, to asi dělal dřeň, omlouvám se, nebo byly že sádry. Vyzkoušejte si to na malém vzorků, ale pak dodržujte časy a nekoukejte zároveň na masterchef.;-(

martin

14. 9. 2014 21:59

Děkuji Boubelindo, já je obrátil asi za hodinu, další várku už snad zvládnu v pořádku :-)

jarda Kadic jarda Kadic

13. 9. 2014 12:56

Pokud někomu vadí “šlem“ v naložených houbách,tak nedávat cibuli.On tam bude sice také,ale opravdu málo.:yes:

hosta hosta

11. 9. 2014 09:04

Nálev z Deka (je uveden na sáčku) používám na houby desítky let. Přislazuji cukerinem i cukrem. Houby povařím tak tři minuty, několikrát propláchnu studenou vodou, aby se zbavily šlemu. Ve skleničkách je zalévám nálevem klidně studeným, i několik dní starým - zbylým z minulého nakládání. Pokud chcete s cibulí, doporučuji ji svařit s nálevem a povařit déle, aby nekvasila. Další možný postup při větším množství hub používám takový, že nálev dám do pětilitrové lahve a postupně do ní přidávám povařené a propláchnuté houby, když je plná, přendám do skleniček a zaliji čerstvým nálevem - nikdy s dekem nesterilizuju. Při každoročně zpracovávaném množství hub mám lety ověřeno.:-))

Boubelinda

11. 9. 2014 06:01

martin:do vychladnutí, nechávám do druhého dne.

martin

11. 9. 2014 00:18

A jak dlouho nechat sklenice dnem vzhůru?

tejaja tejaja

31. 8. 2014 08:04

Ja nakladám podpňovky ( václavky ), máme ich veľmi radi, a rozhodne sa ich nedá považovať za tvrdé huby, ale kašu z nich nemám nikdy. Ktovie, čím to je. Obváram cca 3min a potom 20min sterilizujem. ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/28382-zavarene-vac...

Coleta

30. 8. 2014 19:47

marcel:Marceli, může to být způsobeno i tím, že jste nepoužil tzv. tvrdé houby. Tedy praváky, suchohřiby, křemenáče atd. Na zavařování se používají tvrdé mladé kusy. U starších kusů či měkkých hub (např. podzelenka, růžovka) dochází k tomu, že pak je z toho kaše

spagetka spagetka

30. 8. 2014 18:25

marcel: Nebyly všechny tvrdé, nebo vařil jsi je déle - nic jiného to být nemůže.

marcel marcel

30. 8. 2014 18:20

Ahoj holky, mam dotaz. Houby v octě dělám podobně, jen je předvařím max. 5.min, občas se mi stane, že když potom otevřu skleničku, je tam kaše místo hub :-( a to i přes to, že to byly tvrdé houby, čím to ?

Katka

21. 8. 2014 12:43

Houby by se měly minimálně 20 minut tepelně upravovat, proto bych je rozhodně předvařila déle. Ale raději i předvařuji a i :-!katkalip@seznam.czzavařuji.

Boubelinda

20. 3. 2009 14:36

JO JO. Až bude sezóna, tak budeme mít plné ruce práce a ani to sem nestihneme dávat. Světlanko zkusím. Dělám podobnou čalamádu, taky vložím. ;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

20. 3. 2009 13:13

Mně osobně taky neva, že sezóna není. Dobrý recept se hodí vždycky a aspoň můžu plánovat, nač letos naumývat sklenice;-)

A ač není sezóna, stejně budu brzo zavářet - kazí se nám jablka a červenou řepu je taky třeba zpracovat:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

20. 3. 2009 13:10

Světlano, ten tecept na houby tady vlož, ikdyž není sezóna a samozřejmě i bez fotky, to se bude určitě hodit;-)

Svetlana Svetlana

20. 3. 2009 12:02

Verčo, ani zdalka není sezona zavařování, ale když už - tak už :-)...zkus příště dát do skenice 60% hub, 15% cibule a 25% na proužky nakrájené papriky...vynikající!!!!...a je to bezva "korupční" materiál...:-D

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavařování hub zavařování hub s dekem zavarovane houby houby zavarovani zavařování hub deko nakládání hub do octa zavařování hub do deka recept na zavařovaní hub zavařování hub recept nakládání hub na kyselo houby naložene v deku nakládání hub do deka lišky v octě zavařovaní lišek houby v octě s cibulí zavarovane houby recept nakládání hub zavarovani hribku zavarovani houby houby v deku

Suroviny: houby čerstvé, voda, ocet, deko, sacharin, cibule

TopRecepty.cz

Houby v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nZQp