Houby v octě

Boubelinda Kuchařka: Boubelinda

Zavařeniny 15 názorů

Suroviny

čerstvé houby
na nálev:
1,5 litru vody
1/2 litru octa
1 deko
20 cukerinů
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Houby nakrájíme a povaříme v osolené vodě asi 15 min. Odebereme pěnu a plníme do sklenic.

  2. Přidáme cibuli a zalijeme horkým nálevem. Nesterilizujeme pouze otočíme dnem vzhůru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houby v octě

  • Gerosimo Gerosimo(neregistrovaný)

    marcel: není mi jasné, proč hřibky vaříte 5-7 minut? Já je dám do osolené vařící vody, jakmile se udělá pěna, Stáhnu je z plotny, scedím a dám do sklenic, kde je bobkový list, pepř a nové koření podle velikosti sklenice, žádná cibule ani mrkev a zaleju lákem (voda ocet cukr a sůl) Zavíčkované dám do mikrovlnky, malou sklinku na 2,5 min, velkou na 3,75 min, otáčím na ručník dnem vzhůru a přikrývám fleesovou dekou do zítra do rána(vychladnutí). Houby mají krásný šlem, při nabírání vidličkou se to krásně táhne a dá se říct, že v zubech ještě vržou. Václavky po naporcování přeleju v sítě vařící vodou, dám do sklínek, zaleju lákem a sterilizuji v mikrovlnné. Ten návod je na internetu, stačí si ho vygooglovat, myslím to zavařování v mikrovlnné, přesně s těma časama. Dělal jsem to s tím vařením 2 až 3 minuty a s mrkví a cibulí, fuj kyselý, houby skoro kaše a mrkev tvrdá. Buď zavařuju houby a pochutná si na nich, nebo mrkev, nakládanou cibulku, nebo zelí, nemíchám to. Někdo tam psal, že ty houby vařil 3 krát, to asi dělal dřeň, omlouvám se, nebo byly že sádry. Vyzkoušejte si to na malém vzorků, ale pak dodržujte časy a nekoukejte zároveň na masterchef.;-(

    Odpovědět

  • martin martin(neregistrovaný)

    Děkuji Boubelindo, já je obrátil asi za hodinu, další várku už snad zvládnu v pořádku :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Pokud někomu vadí “šlem“ v naložených houbách,tak nedávat cibuli.On tam bude sice také,ale opravdu málo.:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Nálev z Deka (je uveden na sáčku) používám na houby desítky let. Přislazuji cukerinem i cukrem. Houby povařím tak tři minuty, několikrát propláchnu studenou vodou, aby se zbavily šlemu. Ve skleničkách je zalévám nálevem klidně studeným, i několik dní starým - zbylým z minulého nakládání. Pokud chcete s cibulí, doporučuji ji svařit s nálevem a povařit déle, aby nekvasila. Další možný postup při větším množství hub používám takový, že nálev dám do pětilitrové lahve a postupně do ní přidávám povařené a propláchnuté houby, když je plná, přendám do skleniček a zaliji čerstvým nálevem - nikdy s dekem nesterilizuju. Při každoročně zpracovávaném množství hub mám lety ověřeno.:-))

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda(autorka receptu)

    martin:do vychladnutí, nechávám do druhého dne.

    Odpovědět

  • martin martin(neregistrovaný)

    A jak dlouho nechat sklenice dnem vzhůru?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja nakladám podpňovky ( václavky ), máme ich veľmi radi, a rozhodne sa ich nedá považovať za tvrdé huby, ale kašu z nich nemám nikdy. Ktovie, čím to je. Obváram cca 3min a potom 20min sterilizujem. ;-)
    http://www.toprecepty.cz/recept/28382-zavarene-vac...

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    marcel:Marceli, může to být způsobeno i tím, že jste nepoužil tzv. tvrdé houby. Tedy praváky, suchohřiby, křemenáče atd. Na zavařování se používají tvrdé mladé kusy. U starších kusů či měkkých hub (např. podzelenka, růžovka) dochází k tomu, že pak je z toho kaše

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    marcel: Nebyly všechny tvrdé, nebo vařil jsi je déle - nic jiného to být nemůže.

    Odpovědět

  • marcel marcel

    Ahoj holky, mam dotaz. Houby v octě dělám podobně, jen je předvařím max. 5.min, občas se mi stane, že když potom otevřu skleničku, je tam kaše místo hub :-( a to i přes to, že to byly tvrdé houby, čím to ?

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Houby by se měly minimálně 20 minut tepelně upravovat, proto bych je rozhodně předvařila déle. Ale raději i předvařuji a i :-!katkalip@seznam.czzavařuji.

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda(autorka receptu)

    JO JO. Až bude sezóna, tak budeme mít plné ruce práce a ani to sem nestihneme dávat. Světlanko zkusím. Dělám podobnou čalamádu, taky vložím. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Mně osobně taky neva, že sezóna není. Dobrý recept se hodí vždycky a aspoň můžu plánovat, nač letos naumývat sklenice;-)

    A ač není sezóna, stejně budu brzo zavářet - kazí se nám jablka a červenou řepu je taky třeba zpracovat:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Světlano, ten tecept na houby tady vlož, ikdyž není sezóna a samozřejmě i bez fotky, to se bude určitě hodit;-)

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Verčo, ani zdalka není sezona zavařování, ale když už - tak už :-)...zkus příště dát do skenice 60% hub, 15% cibule a 25% na proužky nakrájené papriky...vynikající!!!!...a je to bezva "korupční" materiál...:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: zavařování hub zavařování hub s dekem zavarovane houby houby zavarovani zavařování hub deko nakládání hub do octa zavařování hub do deka recept na zavařovaní hub zavařování hub recept nakládání hub na kyselo houby naložene v deku nakládání hub do deka lišky v octě zavařovaní lišek houby v octě s cibulí zavarovane houby recept nakládání hub zavarovani hribku zavarovani houby houby v deku