Jídelní rozmary slavných: Herečka Halle Berryová dodržuje ketodietu, miluje silný vývar a slabost má pro dušené jehněčí
28. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Krásná afroamerická herečka a před dvaceti lety i „Bond girl“ Halle Berryová nemá dokonalou postavu zadarmo. Pravidelně cvičí a dodržuje vyvážený jídelníček. To ostatně musí i proto, že od mládí se potýká s cukrovkou.
Život jí změnila cukrovka
Cukrovka jí byla diagnostikována krátce poté, co Halle oslavila dvaadvacáté narozeniny. Tehdy musela ve svém jídelníčku udělat velké změny. „Bylo to jako přepnutí vypínače,“ přiznala. „Moje zdraví bylo v ohrožení. Rozloučila jsem se se sladkostmi a zákusy i s hodně sladkým ovocem.“ Jak se dočteme na hellomagazine.com, chutě na sladké uspokojuje borůvkami a malinami.
Vyhýbá se rafinovaným sacharidům, a to včetně chleba, rýže a těstovin. „Vím, že si někteří z vás nedovedou představit žít bez chleba,“ říká. „Ale je to stejně jako u cukru. Po delší době se vaše chutě změní,“ dodává.
Berryová se ve svém jídelníčku zaměřuje na tuky, bílkoviny, zeleninu a ovoce. Užívá také doplňky stravy, které jí pomáhají při tréninku a udržují svaly.
Mohlo by vás zajímat
Voda s citronem a káva s olejem
Halle začíná den velkou sklenicí vody s vymačkaným citronem. Teprve pak si dá snídani – často jí míchaná vejce s paprikou sypaná sýrem. Snídani ovšem také někdy vynechá a spokojí se pouze s kávou. Do ranní kávy si přidává tzv. MCT olej (ten je tělu prospěšný a nachází se například v kokosových ořechách, přepuštěném másle nebo v některých irských máslech). Údajně jeho konzumace napomáhá spalování tuků.
Po snídani přichází čas na pravidelné cvičení a poté na oběd či brunch. Obvykle je to steak nebo kuřecí maso se spoustou tmavé listové zeleniny, jako jsou špenát nebo kapusta, to případně herečka doplní ještě o dvě či tři vejce. Jako přílohu k masu si oblíbila šťouchaný květák s máslem. Někdy si v poledne vystačí se zeleninovým salátem.
Zelenina a ovoce jako svačinky
V průběhu dne Halle uzobává plátky čerstvě nakrájené zeleniny, jakou jsou okurky či celer. Ráda svačí i ovoce, a to borůvky, maliny, jahody či ostružiny.
Asi nepřekvapí, že Halle miluje avokádo, protože keto dieta je o konzumaci vysokého obsahu tuků. Z avokáda si dokonce připravuje i zmrzlinu. Na Instagramu sdílela recept. Připravuje se z avokáda, mandlového mléka, tučné smetany, umělého sladidla, citronové nebo limetkové šťávy, mátového extraktu a soli.
Herečka má ráda silný vývar z hovězích a buvolích kostí nebo kuřecích skeletů. Ten pije čistý a může ho mít několikrát denně, třeba i před spaním.
Berryová si také někdy dává chilli con carne, ale bez fazolí. Chutnají jí také „zoodles“ (cuketové nudle) s pestem a piniovými oříšky, parmazánem a rajčaty.
Dušené jehněčí je favorit
K oblíbeným večeřím Halle Berrové patří jehněčí. Často si dá jehněčí kotletu nebo dušené jehněčí s květákem, brokolicí a další zeleninou. Na dušené jehněčí budete potřebovat:
- 1 kg vykostěného jehněčího masa nakrájeného na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 velké cibule, nakrájené na větší kusy
- 3 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kousky
- 4 malé brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- ¼ l hovězího vývaru
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžičky mleté čerstvé petrželky
- 1 ½ lžičky jemně nakrájené pažitky
- ½ lžičky mletého čerstvého tymiánu
A jak na to? V litinovém kastrolu rozhřejete 1 lžíci oleje, přidejte maso a na středním ohni opékejte, dokud nezrůžoví. Vyjměte ho děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve přidejte cibuli, mrkev a zbývající olej. Za občasného míchání vařte 5 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte brambory, vývar, sůl, pepř a jehněčí maso a přiveďte k varu.
Mezitím předehřejte troubu na175 °C. Kastrol přikryjte, vložte do trouby a pečte 50–60 minut nebo dokud maso a zelenina nezměknou.
Děrovanou lžící vyjměte maso a zeleninu do velké mísy; dejte stranou a udržujte v teple. Šťávu z pánve přelijte do jiné mísy a také dejte stranou. V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte hladkou mouku a postupně zašlehejte šťávu z pánve. Přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do zhoustnutí. Vmíchejte petrželku, pažitku, tymián, maso a zeleninu a prohřejte.
Pokud zrovna „nemusíte“ jehněčí, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu dušenou mrkev s vepřovým masem.
Zdroje informací: hellomagazine.com a hellomagazine.com.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Sharon Stoneová pro krásnou postavu nepije alkohol a miluje lososa na asijský způsob
Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka Taylor Swift miluje řízek, vodku s colou a tohle hovězí, dušené na víně
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu