Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi bobuloviny patří nejen rybíz a maliny. Většinou to jsou keře, které dobře rostou a brzy plodí. Často je najdete v lese nebo na jeho okraji. Podívejte se na ty, jejichž plody lze konzumovat.

Šťavnaté bobuloviny

Bobuloviny je poměrně široká skupina rostlin, které mají plody bobule. Chodíme je zobat do lesa, ale také si je pěstujeme na zahradě. Je třeba ale dávat pozor na to, co dáváte do pusy, protože některé bobuloviny musí projít varem, abyste je mohli jíst.

Rybíz bílý, červený, černý (meruzalka)

Meruzalky neboli rybízy jsou oblíbené keře, které plodí bílý, červený nebo černý rybíz. Různé druhy mají různý obsah látek. Mezi nejcennější v tomto ohledu patří černý rybíz. Ten obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále betakaroten, vitamín E, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Využít můžete nejen plody, ale i listy. Po usušení si z nich můžete připravovat čaj.

Z plodů si připravíte vína, likéry, šťávy, ale i upečete koláče a připravíte nepečené dezerty a nanuky.

Ostružiník maliník

Maliny patří vedle jahod, rybízu a borůvek mezi nejoblíbenější ovoce. Pokud si strom, na kterém roste toto ovoce, pořídíte na zahradu, brzy se rozroste a při troše péče a dostatku závlahy budete mít dobrou úrodu. Maliníky mohou být jednou plodící nebo stáleplodící. Druhá varianta nabízí bohatší úrodu po delší dobu. Maliny jsou nízkokalorické (50 kcal na 100 g), obsahují hlavně vitamín C a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík, fosfor, vápník a hořčík. Maliny se dají jíst syrové, vychutnat si je můžete v mražených dezertech, ale i pečených i nepečených dezertech.

Ostružiny

Ostružiník se od maliníku liší hlavně ostny a samozřejmě barvou a chutí plodů. Podobně jako maliník se i ostružiník hodně rozrůstá a je ho třeba krotit. Ostružiny většinou bývají koncem léta. Můžete je jíst syrové, ale i připravovat z nich různé dezerty a nápoje, podobně jako u malin.

Brusnice borůvky

Borůvky rostou na keříčcích brusnice a jsou snad nejoblíbenějším lesním ovocem. Obsahují cenné antioxidanty, vitamín C, betakaroten, vitamíny skupiny B, z minerálů hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom. Šťáva je plná hodnotných látek a je i dobrým barvivem. Sladké ovoce využijete jen tak na pojídání z keříku, nebo hrníčku, ale také je můžete zavařit, případně z nich udělat knedlíky, koláč a třeba i dort.

Černý bez

Z černého bezu se nevyužívají jen květy, ale i malé černé plody. Rostlinu si můžete splést s bezem chebdí, který má ale měkký bylinný stonek a plody na stopce trčí nahoru. Je důležité vědět, že čerstvé plody černého bezu mají projímavé účinky; ale sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí. Plodům se říká bezinky a připravují se z nich především likéry. Podobně jako borůvka, i bezinka silně barví.

Arónie

Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb se mírně podobá černému bezu. Plody jsou ale větší a tužší. Aronie je bohatá na antioxidanty (především vitamín C) a je velmi hořká. Můžete ji sušit, a pak používat do směsí čajů, ale i připravit kompot, džem. Z arónie se připravují také likéry.

Srstka angrešt

Angrešt je poměrně choulostivý keř, neroste všude. Může mít bílé, žluté i červené plody. Obsahuje vitamín C, vitamín E, trochu vitamínu B. Z minerálů fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, křemík. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Můžete ho jíst čerstvý, ale i z něj připravit koláč, udělat džem nebo kompot.

Josta

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu a spojuje to nejlepší z obou rostlin. Plody mohou mít různou velikost, barvu i chuť. Mají vysoký obsah vitamínu C. Můžete je konzumovat syrové, ale i dát do koláčů, zavařenin, kompotů.

Klikva bahenní

Klikva má podobné plody jako brusinka. Zpracovávají se čerstvé, sušené, ale také se z nich připravují marmelády. Jedná se u nás ale o chráněnou rostlinu. Má pikantní chuť a klikvu si můžete pořídit i na zahrádku.

Brusnice brusinka

Brusnice brusinka roste hlavně na vřesovištích a rašeliništích. Plody se suší, ale i z nich můžete připravit marmeládu, ale hodí se i přidat k masu. Extrakty z brusnice můžete také najít v produktech v lékárně, hlavně v přípravcích na problémy s močovým ústrojím.

Rakytník řešetlákový

Rakytník je keř nebo malý strom s oranžovými plody. Je znám pro svůj velmi vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho je zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínů E a D. Jeho chuť je kyselo-hořko-sladká. Zraje od konce léta a vydrží až do zimy. Připravit si můžete marmelády, likéry i sirup.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jeřáb

Jeřabiny patří mezi symboly podzimu. Plody jsou jedlé, ale abyste neměli žaludeční komplikace, je třeba jeřabiny povařit. Pokud plody usušíte, ztratí trochu obsažené trpkosti. Používejte z nich odvar, ale můžete z nich udělat i kompot.

Náš tip: Podívejte se do úvodu článku na galerii bobulovin

Zdroje informací:
https://www.zahradnictvikruh.cz/
https://www.nutridatabaze.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://pardubice.rozhlas.cz/ktera-jerabina-je-jedla-a-ktera-ne-napovi-listy-a-hvezdicka-8298582

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat