Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
31. 8. 2023 Vaření
Bez kořenové zeleniny by se česká kuchyně neobešla. Hlavně tradiční trojkombinace – mrkev, celer a petržel – je základem mnoha pokrmů. Bez ní byste neudělali svíčkovou, bramboračku ani poctivý masový či zeleninový vývar. Jednotlivé druhy si ale vystačí i samy o sobě. Co vše z nich můžete udělat?
Co patří mezi kořenovou zeleninu?
Mrkev, celer, petržel jsou tři druhy zeleniny, které při zmínce o té kořenové napadnou snad každého. Ve skutečnosti sem patří mnohem více rostlin, například řepa, pastinák, ředkev, ředkvičky, křen, zázvor, tuřín, ale třeba i brambory. Jde zkrátka o zeleninu, která se pěstuje hlavně pro její podzemní část, ačkoli u mnoha z těsto rostlin se využívá i ta nadzemní, což platí např. pro petržel – natě se ovšem dají využít i u dalších druhů. Kořenová zelenina se v minulosti oceňovala hlavně v zimních měsících, neboť se dala uskladnit a poskytovala tak dostatek vitaminů a minerálů v období, kdy nic jiného nebylo k dispozici.
Mohlo by vás zajímat
Kořenová zelenina - základ mnoha jídel
Oceňujeme ji i dnes pro její specifickou zemitou chuť, kterou předá mnoha pokrmům, a to nejen českým specialitám, ale i těm zahraničním (třeba slavné francouzské specialitě boeuf bourguignon neboli hovězímu po burgundsku). Kořenová zelenina patří do mnoha omáčkových základů, polévek, je dokonalým doplňkem masa a vynikající surovinou pro různé saláty a pomazánky. Jak nejlépe můžete jednotlivé druhy využít? Inspirovat se můžete našimi recepty.
1. Mrkev na moravský způsob
Mrkev je zelenina, která je výborná i zasyrova, sluší jí ovšem i tepelná úprava. Díky své sladké chuti nepotřebuje žádné zvláštní suroviny navíc a výborná je i v dušené podobě samotná nebo jako doplněk k masovým pokrmům. Výbornou dušenou mrkev na moravský způsob si můžete připravit třeba podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 200-300 g mrkve, 200 ml zakysané smetany, 1 cibuli, 1-2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžičku hladké mouky, vývar podle potřeby, sůl a pepř, petrželku nebo jiné bylinky na ozdobu.
Postup: Mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibulku oloupejte a nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte mrkev, podlijte vývarem a dejte dusit. Zaprašte lžičkou hladké mouky a nechte provařit. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a už nevařte, jen nechte prohřát. Mrkev dochuťte solí a pepřem a nakonec posypejte velkým množstvím nasekané hladkolisté petrželky.
2. Celer v trojobalu
Bulvový celer sice nemají všichni v oblibě, i on však chutná skvěle, když jej správně upravíte. Vynikající je v pomazánkách, grilovaný a nebo i smažený v trojobalu či v těstíčku jako báječná vegetariánská alternativa k řízkům. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 menší bulvu celeru, 100 ml piva, 1 vejce, 4-5 lžic hladké mouky, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, špetku pálivé papriky. Na marinádu si připravte: 4-5 lžic olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř a sušený libeček.
Postup: Očištěný celer nakrájejte na 0,5-0,8 cm kolečka. Smíchejte suroviny na marinádu a celer marinujte 1-1,5 hodiny. Smíchejte pivo, žloutek, papriku a nakonec přisypejte mouku. Z bílku ušlehejte sníh a vmíchejte ho opatrně do těstíčka. Pak přidejte zbývající olej z marinády a umíchejte polotekuté těstíčko. Plátky celeru lehce osušte a namočte v těstíčku. Smažte pozvolna v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
3. Petrželová polévka s knedlíčky
Petržel obvykle používáme v kombinaci s jinými druhy zeleniny, může být ovšem ovšem i samotná jako základ pod maso nebo z ní můžete připravit tuto polévku s knedlíčky.
Budete potřebovat: 500 g kořenové petržele, 2 lžičky jemného indického karí koření, 200 ml smetany, sůl, pepř, stroužek česneku a olej. Na knedlíčky si připravte: 2 rohlíky, 150 ml mléka, 1 vejce, špetku soli, špetku muškátového oříšku a hrst sekané listové petrželky.
Postup: Na oleji lehce orestujte očištěnou nastrouhanou petržel, zaprašte kari, přideje prolisovaný česnek a vše zalijte 1,5 l vody. Vařte, dokud není petržel měkká. Uvařenou polévku rozmixujte a zjemněte smetanou. Osolte a opepřete. Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je mlékem. Až se mléko vsákne, přidejte rozšlehané vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Z těsta vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je zvlášť v neosolené vodě, dokud nevyplavou. Hotové knedlíčky servírujte s polévkou.
Mohlo by vás zajímat
4. Pečená červená řepa
Červenou řepu známe většinou nakládanou, která se podávala ve školních jídelnách třeba k rizotu. Kromě toho, že je nezbytnou surovinou boršče, výborná je i pečená. Jak na to?
Budete potřebovat: 3 větší řepy, 1 velkou cibuli, 2-3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa balsamico, 1 lžíci třtinového cukru, čerstvě mletý pepř, sůl, čerstvý tymián, 1 zakysanou smetanu, čerstvý kopr a sůl.
Postup: Řepu omyjte a oškrábejte. Nakrájejte ji na osminky stejně jako cibuli. Z oleje, octa, cukru, soli, pepře, nasekaného česneku a lístků tymiánu připravte marinádu, ve které řepu s cibulí obalte a pak vše dejte do pekáčku. Přikryje alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu doměkka. Podávejte s dresinkem z kysané smetany smíchané s nasekaným koprem a dochuceným solí.
Mohlo by vás zajímat
5. Hranolky z pastináku
Vypadá sice jako petržel nebo mrkev, oproti mrkvi má však výraznější chuť. Není ovšem tak ostrý jako petržel, ale naopak příjemně nasládlý. Zasyrova se moc jist nedá, jeho chutě se ovšem výborně zvýrazní pečením. Co z něj třeba připravit netradiční a zdravější hranolky?
Budete potřebovat: 5 pastináků, 1 lžíci olivového oleje a další na plech, ½ lžičky mleté papriky, ½ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 1 lžíci strouhaného parmezánu a 1 lžíci nasekané petrželky.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Pastinák oloupejte a nakrájejte na hranolky. Smíchejte olej, papriku, sůl, pepř a česnekový prášek a pastinák směsí pokapejte a promíchejte. Dva plechy vymažte olejem a rozdělte na něj pastinákové hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě.
Pečte vždy po jednom plechu, nejprve 15 minut, pak pastinákové hranolky otočte na druhou stranu a pečte další 2-3 minuty. Podávejte horké posypané parmazánem a petrželkou.
Náš tip: Z celeru si můžete připravit také tyto vynikající lívance podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu: Skvěle dochutí maso nebo saláty, chuťově ozvláštní polévky, přitom ji snadno připravíte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Jak na kuře na zelenině: Dopřejte si ho v mnoha obměnách. Upečte ho na kořenové zelenině i na zelí