Jamie Oliver radí, jak mlsat zdravě: Jeho puding z chia semínek zvládne každý a děti si ho hned zamilují
23. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Zvolit zdravější jídlo na začátek nového roku po na jídlo bohatých vánočních svátcích doporučuje i Jamie Oliver. Slavný britský šéfkuchař tak pro svou rodinu připravuje například lahodný puding z chia semínek. Je rychle hotový, skvěle chutná a zvládne ho každý.
Bez diety, ale zdravě
Podle Jamieho je důležité si dokázat jídelníček ozvláštnit. „Já ani moje rodina nedodržujeme žádnou speciální dietu, pouze se vyhýbáme průmyslově zpracovaným potravinám a jíme ty co nejčerstvější,“ uvádí slavný kuchař na svých webových stránkách. „Znamená to, že jsme schopni se pouštět do objevování nejlepších receptů - protože stále stejné věci na stole jsou nudné,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Jedna ingredience nade vše
Celosvětově známý Brit podle svých slov sáhl již před rokem po veganské kuchařce, kde chtěl najít nějaké nové recepty, podle nichž by mohl doma vařit. „Hned jsme se zamilovali do celozrnných potravin, zeleniny, fazolí, semínek a ořechů,“ popisuje Oliver s tím, že mezi vším vynikala jedna ingredience - chia semínka.
Ta jsou významným zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje trávení a může pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu v organismu. Chia semínka jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé srdce a mozek.
Kde se vzala chia semínka
Chia puding je moderní zdravý dezert, který si získal popularitu díky svým výživovým hodnotám a snadné přípravě. Jeho základem jsou chia semínka, pocházející z rostliny salvia hispanica, jejíž domovinou je Střední a Jižní Amerika. Tato semena byla po staletí využívána pro své výživové a léčivé vlastnosti a byla zásadní součástí stravy Aztéků a Mayů díky schopnosti dodávat energii a vytrvalost. Jamie Oliver nyní upravil recept na puding tak, že zachutná každému.
Puding z chia semínek podle Jamieho Olivera
Na přípravu chutné a zdravé snídaně nebo svačiny budete potřebovat: ¼ šálku chia semínek, 1 ½ šálku neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce javorového sirupu, 1 ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ šálku (asi 8) mražených nebo čerstvých třešní bez pecek, ¾ šálku vody, 1 celý badyán a 2 polévkové lžíce plátkovaných mandlí.
Jak na to?
- V misce nebo uzavíratelné nádobě smíchejte chia semínka, mandlové mléko, 1 lžíci javorového sirupu a vanilku. Promíchejte, přikryjte a dejte přes noc do lednice. Ze směsi se vytvoří puding.
- V hrnci smíchejte třešně, vodu, 1 lžíci javorového sirupu a badyán. Přiveďte k varu, a pak vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na ¾ a mírně nezhoustne. Trvat to bude zhruba 15 až 20 minut. Poté vyjměte badyán.
- Na suché pánvi na středním ohni opečte mandle dozlatova. Stačit by mělo asi pět minut.
- Při podávání přelijte puding z chia semínek badyánovo-třešňovým „kompotem“, který jste si vytvořili, a posypte opraženými mandlemi.
Náš tip: Puding můžete použít i do skvělého jahodového koláče, který si připravíte podle našeho videoreceptu:
Zdroj informací:
jamieoliver.com - Overnight chia seed pudding with star anise cherries
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Štrúdl podle babičky Terezy Bebarové: Je z dvojího těsta a chutná božsky, říká moderátorka Peče celá země
VIDEO: Eliška testuje veganské restaurace v Praze. Tlačenka bez masa, nekachna i veganský koblížek stojí za ochutnání
Holka u plotny radí: Ořechový chlebíček s bílou čokoládou je vláčný díky jogurtu a chuť dodá i pomerančová kůra
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
Jak na třešňový kompot? Kromě třešní stačí jen voda a cukr, nejdůležitější je čistota od rukou přes sklenice až po víčka
Sladká školní svačinka podle Jamieho Olivera: Sušenky z ovesných vloček voní skořicí a děti si je zamilují