Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
Zdroj: Toprecepty

Fazole většinou připravujeme na plotně, ale jdou dát i do trouby a zapéct. Máme pro vás fazole s uzeným, provensálskou zapečenou variantu, ale také mexické fazole. Využijte inspirace a zpestřete si jídelníček.

Fazole v kuchyni

Odhaduje se, že na světě je přes 300 druhů fazolí. Mezi nejoblíbenější patří bílé fazole, purpurové, barevné, adzuki, a také třeba mungo.

Fazole jsou poměrně oblíbené luštěniny. Pokud nepoužíváte zelené fazolky (mladé plody fazolí), je třeba tyto luštěniny předem namočit ve studené vodě (nejlépe přes noc). Problém, který s nimi můžeme mít, je nadýmavost. Tu lze omezit právě namáčením, ale i přidáním různých bylinek, jako je kmín, oregano, fenykl, tymián, bazalka, zázvor, majoránka, koriandr, nebo také máta. 

Provensálské zapečené fazole

Fazole nemusíte vždy kombinovat s masem, výborné jsou i se zeleninou. Když budete vybírat vhodný druh pro toto bezmasé jídlo, chuťově ideální jsou bílé fazole. Fazole s rajčaty jsou v tomto pokrmu doplněny o provensálské bylinky, mezi které patří hlavně tymián, oregano, bazalka, rozmarýn, majoránka, někdy ve směsi najdete také saturejku, levanduli, šalvěj, estragon, nebo také fenykl. Jídlo výborně chutná s domácím pečivem.

Náš tip: Připravte si zapečené fazole s rajčaty.

Zapečené fazole s uzeným

Tentokrát se nám v pokrmu budou hodit červené fazole. Připravte si: 500 g suchých fazolí, 3 větší mrkve, 1 petržel, 2 velké cibule, olivový olej, 1 plechovku rajčat, 4 stroužky česneku, 250 g uzeného masa, velkou hrst petrželky, pepř a sůl.

Jak na to? Fazole dejte na pár hodin namočit. Pak je vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou měkké, ale nesmí být ani rozvařené. Zatím si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo kostky. Cibuli nakrájejte najemno.

Troubu rozpalte na 200 °C. Připravte si hrnec (vhodný do trouby), kápněte do něj olivový olej a zeleninu a restujte. Fazole zceďte. Když zelenina zezlátne, přisypte fazole. Pokrm opepřete, osolte. Prolisujte česnek, a spolu s rajčaty z plechovky ho přidejte do jídla. Promíchejte. Doprostřed vložte uzené maso. Hrnec dejte do rozpálené trouby a pečte asi 20 minut.

Uzené pokrájejte, hotové jídlo naservírujte, nakrájejte si petrželku a ozdobte jí talíř.

Zapečené tortilly s hovězím a fazolemi

Fazole se často kombinují s hovězím masem. Příjemnou změnou, jak si toto jídlo vychutnat, je, když ho zabalíte do tortill (třeba i těch domácích) a necháte zapéct. Po posypání sýrem se navíc navrchu vytvoří výborná krustička. V jídle je mexická směs koření fajitas. Pokud ji nemáte, můžete využít si vytvořit vlastní směs koření. Hodí se: uzená paprika, sladká a pálivá paprika, zrníčka hořčice, sušená cibule, sušený česnek, tymián, třtinový cukr a sůl.

Náš tip: Připravte si tyto zapečené tortilly s pikantním hovězím a fazolemi. 

Zdroje informací:
https://www.jardineriaon.com
https://www.vitalia.cz
 
Náš tip: Pokud přece jen budete chtít připravovat fazole na plotně, připravte si tyto bretaňské fazole se slaninou podle videonávodu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více