Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a šťavnaté, obsahují také spoustu látek, které dělají lidskému tělu dobře. Jak je to ale s pověstí, že se na ně nesmí pít?

Třešně plné vitamínů

Sbíráme je na výletech, jezdíme na samosběry, kupujeme je na trzích. Velkých, sytě červených třešní již brzy bude všude plno. Proč se na ně těšit? Toto typicky letní ovoce je totiž plné vitamínů a minerálů, které jsou pro nás prospěšné. Kromě toho třešně skvěle chutnají a dají se jíst čerstvé i zapečené třeba v bublanině. Jak uvádí The Composition of Foods, z vitamínů je v třešních nejhojněji zastoupeno céčko, najdeme jej až 11 mg ve 100 gramech třešní. Dále obsahují také nezanedbatelné množství vitamínů A, B a E. Z minerálů je v třešních nejvíce draslíku, až 210 mg na stogramovou porci. Draslík pomáhá odvodňovat, což ocení například ženy trpící výrazným PMS. Kromě něj nám ale dodají také železo, hořčík, vápník, zinek a fosfor. Jak uvádí magazín Naše výživa, díky obsahu antokyanů může pravidelná konzumace třešní působit jako dobrá prevence rakoviny.

Zákaz pití? Ne tak docela

Už od malička nám vtloukali do hlavy, že na třešně se nesmíme za žádnou cenu napít vody, jinak nám bude špatně. S tímto legendárním strašákem to ale není tak žhavé. Pokud sníte nadměrnou porci syrových třešní a okamžitě ji zapijete velkou sklenicí vody, tak ano, bude vám zřejmě špatně. Někomu trochu zaškrundá v břiše, jiný se složí v křečích a další poběží na onu místnost s akutním průjmem. Jak uvedl MUDr. Jan Jelínek v rozhovoru pro Lidovky.cz, třešně jsou voda a cukr a sladká voda má tendence kvasit, což vede ke vzniku plynů. Třešně navíc ve střevech bobtnají a zvětšují svůj objem. Netýká se to ovšem pouze třešní - takový průběh může mít konzumace jakéhokoliv výrazně sladkého ovoce s peckou. Podobně špatně vám tedy bude po pití vody na větší množství meruněk nebo švestek. Zároveň je podle Jelínka celkem jedno, jestli se nejdříve napijte, a pak si dáte třešně, nebo naopak - výsledek bude stejný. Řešením je jíst letní plody střídmě a s pitím vody po nich chvíli počkat. Pozor! Platí, že na třešně byste neměli pít mléko, to by totiž proces kvašení jen posílilo.

Druhou rozšířenou legendou je, že třešně pomáhají s hubnutím. Žádné magické jídlo, po jehož konzumaci byste sami od sebe hubli, samozřejmě neexistuje. Jsou ale suroviny, které tomu svým složením mohou pomoci a třešně mezi ně skutečně patří. Svou přirozenou sladkostí umí zahnat chutě na nezdravé dobrůtky těm, kdo drží dietu. Podle The Composition of Foods až 50 % sacharidů v třešních tvoří fruktóza, takže si je mohou v malém množství dopřát i diabetici. Obsahují nízké množství tuků, kalorií a sodíku, což z nich dělá fit ovoce. Díky vláknině navozují pocit nasycení, takže v létě poslouží jako zdravá svačina. Vyplývá z toho jediné; pokud se snažíte shodit kila navíc, třešním se vyhýbat nemusíte, ale nečekejte od nich žádné zázraky.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

23. 6. 2021 13:59

Pokud si budete třešně trhat ze stromu sami, můžete docela dobře zhubnout, zvláště, je-li to starý a vysoký strom. Pokud navíc strom není váš, ale má nerudného majitele, zhubnete zcela určitě :-))

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více