Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

9. 6. 2021 16:09

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Angel 666 Zdroj: Toprecepty, Angel 666
Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a šťavnaté, obsahují také spoustu látek, které dělají lidskému tělu dobře. Jak je to ale s pověstí, že se na ně nesmí pít?

Třešně plné vitamínů

Sbíráme je na výletech, jezdíme na samosběry, kupujeme je na trzích. Velkých, sytě červených třešní již brzy bude všude plno. Proč se na ně těšit? Toto typicky letní ovoce je totiž plné vitamínů a minerálů, které jsou pro nás prospěšné. Kromě toho třešně skvěle chutnají a dají se jíst čerstvé i zapečené třeba v bublanině. Jak uvádí The Composition of Foods, z vitamínů je v třešních nejhojněji zastoupeno céčko, najdeme jej až 11 mg ve 100 gramech třešní. Dále obsahují také nezanedbatelné množství vitamínů A, B a E. Z minerálů je v třešních nejvíce draslíku, až 210 mg na stogramovou porci. Draslík pomáhá odvodňovat, což ocení například ženy trpící výrazným PMS. Kromě něj nám ale dodají také železo, hořčík, vápník, zinek a fosfor. Jak uvádí magazín Naše výživa, díky obsahu antokyanů může pravidelná konzumace třešní působit jako dobrá prevence rakoviny.

Zákaz pití? Ne tak docela

Už od malička nám vtloukali do hlavy, že na třešně se nesmíme za žádnou cenu napít vody, jinak nám bude špatně. S tímto legendárním strašákem to ale není tak žhavé. Pokud sníte nadměrnou porci syrových třešní a okamžitě ji zapijete velkou sklenicí vody, tak ano, bude vám zřejmě špatně. Někomu trochu zaškrundá v břiše, jiný se složí v křečích a další poběží na onu místnost s akutním průjmem. Jak uvedl MUDr. Jan Jelínek v rozhovoru pro Lidovky.cz, třešně jsou voda a cukr a sladká voda má tendence kvasit, což vede ke vzniku plynů. Třešně navíc ve střevech bobtnají a zvětšují svůj objem. Netýká se to ovšem pouze třešní - takový průběh může mít konzumace jakéhokoliv výrazně sladkého ovoce s peckou. Podobně špatně vám tedy bude po pití vody na větší množství meruněk nebo švestek. Zároveň je podle Jelínka celkem jedno, jestli se nejdříve napijte, a pak si dáte třešně, nebo naopak - výsledek bude stejný. Řešením je jíst letní plody střídmě a s pitím vody po nich chvíli počkat. Pozor! Platí, že na třešně byste neměli pít mléko, to by totiž proces kvašení jen posílilo.

Druhou rozšířenou legendou je, že třešně pomáhají s hubnutím. Žádné magické jídlo, po jehož konzumaci byste sami od sebe hubli, samozřejmě neexistuje. Jsou ale suroviny, které tomu svým složením mohou pomoci a třešně mezi ně skutečně patří. Svou přirozenou sladkostí umí zahnat chutě na nezdravé dobrůtky těm, kdo drží dietu. Podle The Composition of Foods až 50 % sacharidů v třešních tvoří fruktóza, takže si je mohou v malém množství dopřát i diabetici. Obsahují nízké množství tuků, kalorií a sodíku, což z nich dělá fit ovoce. Díky vláknině navozují pocit nasycení, takže v létě poslouží jako zdravá svačina. Vyplývá z toho jediné; pokud se snažíte shodit kila navíc, třešním se vyhýbat nemusíte, ale nečekejte od nich žádné zázraky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou…
Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Věděli jste, že vaše oblíbené jídlo může prozradit spoustu věcí o vaší povaze? Pokud milujete pizzu…
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Do vázy, do lékárničky, nebo na stůl? Lichořeřišnici můžete využít všemi způsoby. Je totiž krásná,…
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v…
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Vzpomínáte na legendární díl Prostřena a slavný „chesekake“? Samozřejmě není potřeba umět správně…