Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
Zdroj: Maksim Shutov, Unsplash.com

Že oříšky jsou syté a plné zdravých tuků, tedy nezbytné pro zdravý jídelníček, to ví asi každý. Ale máme jich dnes k mání tolik různých druhů! Vlašské, lískové, mandle, kešu, para... Ztrácíte se v tom? Nevadí! S naším malým průvodcem se v různých typech oříšků a jejich přínosech pro lidský organismus brzy vyznáte lépe než veverka!

Vlašské ořechy

Ne nadarmo připomínají jádra vlašských ořechů svým tvarem a strukturou lidský mozek. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a omega 3 kyseliny. To jsou důležité živiny, které náš mozek "krmí" a přispívají k jeho správné a zdravé dlouholeté funkčnosti, a zároveň jsou dobré i pro srdce. Kromě toho ve vlašácích najdeme i řadu minerálů, především vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek a selen. Hrst vlašských ořechů denně pomůže snižít špatný cholesterol i riziko vysokého krevního tlaku a poslouží i jako svačina, které dodá energii na několik hodin.

Mandle

I mandle působí na lidské tělo blahodárně. Jsou například jednou z potravin, které se doporučují ženám konzumovat pro plnější a větší poprsí. Obsahují totiž izoflavony, které jsou podobné estrogenu. Zároveň je v nich mnoho vitamínu E, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů, jejich dlouhodobá konzumace tedy pomáhá zpomalovat proces stárnutí a může působit i jako prevence rakoviny. Tip: Mějte na paměti, že nejvíce antioxidantů obsahuje slupka mandlí, proto si je dopřávejte v neloupané formě.

Lískové ořechy

Lískové oříšky jsou pro náš organismus nejlépe stravitelné. 50 gramů lískáčů poskytne dostatek energie na celou hodinu tělesné aktivitu typu rychlá chůze nebo jízda na kole, proto jsou oblíbenou cestovní svačinkou sportovců. Obsahují vitamíny B1 a B6, z minerálů pak nejvýrazněji vápník, hořčík, fosfor a mangan. Podle některých výzkumů pravidelná konzumace lískových ořechů pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Para ořechy

S žádnými oříšky byste to neměli přehánět, protože obsahují hodně tuků a mají i mnoho kalorií. Konkrétně u para ořechů je to ale ještě speciálnější - bohatě totiž stačí jeden denně. Proč? Je to kvůli vysokému obsahu selenu. Jeden velký či dva menší para ořechy obsahují celou doporučenou denní dávku tohoto stopového prvku. Pokud byste jich delší dobu konzumovali víc, mohlo by to pro vás být i nebezpečné. Kromě selenu jsou para ořechy nebo-li ořechy brazilské bohaté také na měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan a vitamíny E a B1.

Kešu ořechy

Z Brazílie původně pochází i kešu ořechy. Mají specifickou, mírně nasládlou chuť i zakroucený tvar připomínající ledvinu, což není náhoda - jsou to totiž plody stromu jménem ledvinovník západní. Vynikající jsou pražené a solené, ale i obyčejné přírodní. Podle několika studií dokáží působit jako prevence rakoviny trávícího traktu a pomáhají předcházet vzniku žlučových kamenů. Kešu oříšky jsou bohaté na vitamíny B3, B5 a hlavně B7 - biotin, který podporuje růst pevných a zdravých vlasů a nehtů. Najdeme v nich také mnoho draslíku, fosforu a hořčíku.

Pistáciové oříšky

Pistáciové oříšky jsou ze všech druhů tím možná nejdelikátnějším. I když jejich konzumace většinou vyžaduje vyloupat si jádra z naprasklých skořápek, ta námaha za to stojí. Pistácie se ale dají konzumovat i syrové a v tom případě platí, že čím zelenější, tím čerstvější. Pistáciové oříšky obsahují množství minerálů jako třeba draslík, vápník či zinek, dále vitamíny A, B a E, všechny esenciální aminokyseliny, mnoho bílkovin a především hodně mědi, která je nezbytná pro správný růst kostí a tvorbu červených krvinek.

Divoká karta: Arašídy

Ačkoliv arašídy většinou v obchodech najdeme ve stojanech s ořechy a ostatně - ono se jim někdy i říká burské oříšky - ořechy to vůbec nejsou. Plody podzemnice olejné jsou ve skutečnosti luštěninou. Podobně jako ořechy jsou ale buráky bohaté na zdravé tuky, takže pomáhají s cholesterolem, zároveň se ovšem také jedná o silné alergeny. Je v nich hodně bílkovin, vitamíny B a E, z prospěšných látek ale dominuje především hořčík.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

satelit

24. 4. 2022 14:04

Díky za poučný článek. Jana

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie