Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jamie Oliver je velkým podporovatelem správného stravování dětí.
Zdroj: Karl Gabor / wikimedia commons / CC BY 3.0

Slavný britský kuchař Jamie Oliver je velký propagátor správného stravování dětí. S blížícím se začátkem školního roku proto může mnohým rodičům poradit s otázkou, co mají svým ratolestem připravovat do školy ke svačině. Podle Olivera to mohou být třeba sušenky z ovesných vloček.

Jídlo, které zasytí

Právě vločky mohou podle světoznámého kuchaře dodat dětem potřebnou energii. „Jedná se o opravdu chutné a jednoduché sušenky. Ovesné vločky jsou plné sacharidů a mají vysoký obsah vlákniny, což znamená, že vás zasytí na delší dobu,“ vysvětluje Oliver na svých webových stránkách.

Do sušenek můžete podle držitele Řádu britského impéria použít libovolné sušené ovoce, které máte rádi. „Dobře se hodí například sušené švestky, meruňky, višně nebo borůvky,“ doporučuje Jamie.

Boj proti dětské obezitě

Podle kuchaře, který svou popularitu buduje od roku 1997 i na televizních obrazovkách, je stravování dětí ve školách velmi špatné. Proto s britskou vládou spolupracuje na boji proti dětské obezitě. Změnit poměry ve stravování ve školských zařízeních se Oliver marně snažil i ve Spojených státech amerických, což detailně ukazuje jeho pořad „Jamieho revoluce ve stravování“.

Snadné ovesné ovocné sušenky

Do lahodných sušenek, které můžete svým dětem zabalit jako svačinu do školy třeba místo chleba s taveným sýrem budete potřebovat: 100 g špaldové mouky, 1 lžičku mleté skořice, ½ čajové lžičky jedlé sody, 250 g ovesných vloček, 100 g rozinek či jiného sušeného ovoce dle chuti, 25 g směsi semínek (např. dýňových, slunečnicových či sezamových), 100 g másla, 50 g krupicového cukru a 1 vejce velikosti M.

Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku, skořici, jedlou sodu, ovesné vločky, sušené ovoce a semínka. Vše dobře promíchejte. Přidejte povolené máslo s cukrem a vejce.
  2. Rukama promíchejte a ze vzniklé hmoty vytvořte kuličky velké jako vlašský ořech. Ty umístěte na plech, vyložený pečícím papírem, dál od sebe.
  3. Na kuličky lehce zatlačte dlaní, aby z nich vznikly sušenky.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů horkovzduch zhruba 8-10 minut.
  5. Upečené sušenky můžete položit na mřížku, aby rychleji vychladly.

Zdroj informací:

jamieoliver.com - Jools’ easy oaty fruit cookies

Pokud si potrpíte na klasiku, můžete podle našeho videoreceptu vyzkoušet upéct sušenky máslové:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více