Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na třešňový kompot? Kromě třešní stačí jen voda a cukr, nejdůležitější je čistota od rukou přes sklenice až po víčka
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Zavařte si léto do skleničky! Chuť a vůni léta vám v chladných měsících připomenou sladké kompoty. Ten třešňový přijde vhod, až vás například například napadne připravit si v zimě klasickou bublaninu.

Kdy zpracovat třešně

Třešně patří mezi symboly léta, některé druhy jsou i velmi šťavnaté. Třešně mají dokonce i vlastní den, který se slaví 16. července. Když třešně dozrávají, je jich najednou velké množství, které potřebujeme rychle zpracovat.

Třešně jíme jen tak syrové a dáváme je do nejrůznějších dezertů. Jak dlouho vydrží sklizené třešně? Zhruba jeden den ve spíži, v chladném prostředí, ideálně v lednici, je to pak 3-5 dnů. Když na nich necháme stopku, vydrží trošku déle. Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití třešní je ale příprava kompotu.

Co je potřeba na přípravu kompotu

Na zavařování třešní potřebujeme kromě samotných třešní ještě vodu a cukr krupici. Připravíme si zavařovací sklenice, ať už s klasickými víčky nebo šroubovacími. Hodí se i zavařovací hrnec. Pokud ho nemáme, můžeme využít nějaký velký a vysoký hrnec, do kterého se sklenice vejdou. Užitečný je také teploměr na zavařování, který se dá pořídit už za necelou stokorunu.  

Jak připravit sklenice na zavařování

Při zavařování je nejdůležitější čistota. Čisté by mělo být vše, co je potřeba pro celý proces. Od našich rukou přes sklenice, víčka až po ovoce. Sklenice a víčka je ideální vyvařit. 

Jak zavařit třešňový kompot

Připravíme si velký hrnec, na dno dáme utěrku, aby láhve nepraskly, a nalijeme do něj teplou vodu. Stačí několik centimetrů. Pak vložíme do hrnce dobře uzavřené kompoty víčkem vzhůru. Jednotlivé sklenice se nesmějí dotýkat. Voda by pak měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Potom ale snížíme teplotu. Je třeba, aby dosáhla v případě třešňového kompotu 80 °C. Zavařovat jde ale třeba i v horkovzdušné troubě.

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak na jednoduchý třešňový kompot

Na přípravu kompotu budete potřebovat: 1 l vody, 1 kg třešní a 280 g cukru krupice.

Jak na to? Třešně si odstopkujte, důkladně propláchněte a nechte je chvíli odmočit ve studené vodě, aby se vyplavili případní červíci. Pak třešně sceďte a nechte okapat. Pokud nechcete pecky, teď bude čas na to je odpeckovat.

V hrnci přiveďte k varu potřebné množství vody a přisypte cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak si připravte důkladně vyčištěné sklenice tak, aby zůstaly teplé. Omezíte tak pravděpodobnost jejích prasknutí v případě nalití horkého nálevu. Do sklenic vložte třešně zhruba 2 cm pod okraj. Mírně vystydlý nálev nalijte na třešně.

Sklenice dobře zavíčkujte a dejte do připraveného hrnce s vodou. Třešně sterilizujte na 80 °C po dobu 30 minut.

Připravte si na linku utěrku a sklenice na ni vyndejte víčkem dolů a nechte je vychladnout. Sklenice pak skladujte víčkem nahoru na temném a chladnějším místě.

Náš tip: Pokud vám třešně přece jen zbydou, přichystejte si z nich třeba tuto francouzskou třešňovou bublaninu podle videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více