Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou
Zdroj: Unsplash.com, John Bowe

Tím, čím je pro nás med, je pro Severní Ameriku javorový sirup. Sladká šťáva má medovo-oříškovou chuť a hodí se jako přeliv na palačinky, lívance, ale zajímavě dochutí třeba kávu. Kromě toho v sobě javorový sirup skrývá i pár důležitých zdravotních benefitů.

Tekuté zlato původních obyvatel

Že z javoru vytéká sladká šťáva věděli původní obyvatelé Ameriky už dlouhá léta před tím, než byla jejich země zakreslena na mapu světa. K tomuto objevu se váže řada legend. V jedné z nich se říká, že jistý indiánský náčelník hodil tomahawk na strom, ze kterého vytryskla míza. Jeho žena ji ochutnala a od té doby ji začala používat jako kuchyňské dochucovadlo. Od indiánů se o cukrových javorech doslechli první kolonisté a naučili se jejich šťávu sbírat. Přibližně v 17. století přišli severoameričtí mlékaři s vylepšeným postupem sběru javorové mízy. V předjaří vyvrtali do stromů malé otvory, pod ně pověsili kbelíky a jednou za den či dva, podle toho, jak rychle míza prýštila ze stromů, vylili obsah do větší nádoby a odvezli ji do provizorního cukrovaru.

Zdraví z javoru

K výrobě jednoho litru javorového sirupu je třeba sesbírat asi 35 až 40 litrů mízy. Jde totiž o to, že míza je asi z 98 % procent tvořená vodou. To je také důvod, proč je cena výsledného produktu poměrně vysoká. Vodu je třeba odpařit, dříve tak farmáři vařili mízu v kotlích. Později přišli na to, že v širokých mělkých pánvích proces probíhá rychleji a sirup je ve finále chuťově lepší. I když se celý systém během staletí zmodernizoval, princip zůstává v zásadě stále stejný.

Javorový sirup obsahuje řadu minerálů. Kromě draslíku, železa a vápníku v něm najdeme rovněž mangan a zinek, což jsou látky, které posilují naši imunitu. Zinek navíc chrání cévy před negativním vlivem vyšší hladiny cholesterolu. Vědci našli v javorovém sirupu také vitamíny skupiny B, které prospívají metabolickým procesům a napomáhají správné činnosti mozku i srdce. Další prospěšné sloučeniny se vyznačují protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. I když má javorový sirup vyšší sladivost, na druhou stranu má nižší glykemický index než cukr.

Až se rozhodnete obohatit javorovým sirupem své kulinářské výtvory, hledejte takový, který má označení 100% javorový sirup. Navíc se vyplatí pečlivá kontrola složení, protože v obchodech můžete narazit i na sirupy s kukuřičným základem, kde se o javorové chuti a kvalitě rozhodně nedá příliš mluvit. Pro vaření a pečení se doporučuje hlavně tmavší sirup, protože je chuťově výraznější. Světlejší a řidší má jemnou chuť, takže se hodí především na finální dochucení pokrmů i nápojů.

Mohlo by vás zajímat

Marie