Jak na dokonalý buřtguláš? Chuť vylepší vývar nebo trocha rajského protlaku, záleží ale i na správném množství cibule
12. 1. 2023 Vaření
Bramborový guláš, nebo také buřtguláš, může být jen rychlou a vydatnou záchranou, pokud chybí čas na dlouhé vaření nebo finance na suroviny. Ale také se může stát luxusní pochoutkou s plnou chutí, pokud přípravě věnujete potřebnou péči.
Jak vylepšit klasickou bramborovou „rychlovku“?
Jako tomu je u většiny klasických receptů, každý dělá bramborový guláš podle toho svého osvědčeného. Běžně bývá buřtguláš „záchranným jídlem“, když ve spíži a lednici najdete pár brambor, cibuli a kousek párku. Ty se jednoduše podusí společně na cibuli s nějakým kořením, nejčastěji paprikou, a je hotovo. Pokusíme se vás přesvědčit, že za asi deset minut péče navíc můžete získat zcela jiný zážitek. Základem úspěchu je výběr ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Brambory
Do buřtguláše patří přílohové brambory typu B, které zůstanou pevné i po změknutí. Vařit se budou asi 15 minut a tomu by také měla odpovídat velikost nakrájených kousků.
Uzenina
Chuť použité uzeniny zásadně ovlivňuje výslednou chuť bramborového guláše. Máte-li rádi pikantní, zvolte i takovou klobásku. Nedáte-li dopustit na klasické špekáčky, vyplatí se pořídit ty s co nejvíce procenty masa, aby se z těch nekvalitních nevyvařila pouze voda a tuk. Uzeninu před nakrájením oloupejte. Slupka se může vařením uvolnit a plavající nepožvýkatelné kousky v buřtguláši určitě nechcete. Uzeninu nakrájejte na kostky nebo silnější kolečka.
Cibule
Cibule by do buřtguláše mělo přijít tolik, aby hmotnost odpovídala minimálně polovině hmotnosti uzeniny. Orientačně vychází na jeden standardně velký špekáček asi polovina středně velké cibule.
Vývar
Použití vývaru místo vody udělá bramborovému guláši velkou službu. Drůbeží a hovězí dodá více masitou chuť, ale hodí se i zeleninový. Vývar by neměl být moc mastný a slaný, neboť tuku a soli už bude v buřtguláši dost z uzeniny.
Ingredience navíc
Chcete-li bramborový guláš dovést k dokonalosti, použijte do něj trochu rajského protlaku, který ho pozvedne a vyšší úroveň.
Koření
Z koření se do guláše hodí mletá paprika (můžete namíchat 1:1 sladkou a pálivou), pepř, majoránka a kmín. Na dochucení je dobré přidat i trochu prolisovaného česneku.
Zahuštění
Chcete-li zahušťovat moukou, je třeba přidání správně načasovat. Použijete-li mouku rozmíchanou ve vodě až po přidání brambor, po jejich uvaření ještě nebude dostatečně provařená. Ideální je moukou zaprášit orestovaný základ, chvíli opékat společně a následně zalít horkým vývarem. Až poté se přidají brambory.
Mohlo by vás zajímat
Recept na bramborový guláš
Na 4 vydatné porce buřtguláše budete potřebovat 600 g brambor, 300 g špekáčků, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 1 lžíci sádla, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, ½ lžičky kmínu, sůl a pepř podle chuti. Jak na to?
Oloupané špekáčky nakrájejte na kostky nebo kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno, česnek prolisujte. V hrnci na rozehřátém sádle nechte zpěnit cibuli, přidejte uzeninu a opečte dozlatova. Přidejte polovinu česneku, po malé chvilce zaprašte moukou a při mírné teplotě a stálém míchání nechte zezlátnout. Zaprašte paprikou a kmínem, opět promíchejte a ihned přidejte rajský protlak. Krátce promíchejte, zalijte horkým vývarem, osolte a opepřete. Za občasného zamíchání přiveďte k varu, přidejte brambory a vařte asi 15 minut do změknutí. Na závěr přidejte druhou polovinu česneku a majoránku a už jen krátce provařte. Buřtguláš chutná nejlépe s čerstvým chlebem.
Buřtguláš pro děti
Menším dětem nepatří do jídla pikantní uzenina ani koření. Zvolte proto raději jemnější drůbeží párky, sladkou papriku a méně česneku, ze kterého vyndáte „srdíčko“. Tato část česneku totiž může být pro žaludek dráždivá. Vynechat můžete i mouku a podávat bramborový guláš spíše polévkové konzistence.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná