Podkrkonošské peciválky
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 24 052 kJ / 5 749 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,10 g |
Tuky | 179,00 g |
Vláknina | 34,00 g |
Cholesterol | 528 mg |
Sodík | 154 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 898,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Peciválky se dělávaly na Novobydžovsku a na Jičínsku a tradičně se jedly na Štedrý den.
fotonávod Mirousky z BC
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 9. 2022 11:32
Jé to znám ještě od maminky, všichni jsme je milovali, když jsem se vdala tak muž je neznal a moc o ně nestál. Byla jsem vdaná 55let, dva roky jsem vdova, udělám je ale synovy, tomu budou určitě chutnat. Díky za připomenutí,
21. 5. 2022 17:28
Já to znám už 50 let. Jen je na mžik hodím do vařící vody ( místo polévání mlékem). A u nás se jim říká BURÁTKA. Jinak je recept stejný.
17. 6. 2015 08:36
spagetka:Měla jsem je ke snídani,tak jak je napsáno v receptu...je to výborné jídlo,neznala jsem to...
17. 6. 2015 07:53
S dovolením přidám foto své dnešní snídaně, protože autorka fota mi jich dala pár sebou. U nás jsme jim říkali trouboválky. Jedná se krajový recept z oblasti Krkonoš a Jizerek. Správně by se měly ještě na povrchu polít horkým mlékem, máslem a posypat mákem. Ale muž to tak nechtěl, chutná mu to takto. Chuťově se to dá trochu přirovnat k vánočce, ale bez přísad, jako např. rozinky.
23. 4. 2013 08:15
Manželova babička /Hořice v Podkrkonoší/ peciválky dělávala. Skutečně byly plněné makovou náplní, upečené, poté napařené na pařáčku na knedlíky a přelité sirobem. Dodnes na ně a babičku vzpomíná. Škoda, že se tyto staré recepty pomalu ztrácejí
3. 1. 2012 11:54
fb.lib: Nová Paka je ale okres Jičín :))). Pocházím odtamtud a peciválky znám od mamky, jídávali je doma když byla malá .
3. 1. 2012 11:22
Tyto peciválky nejsou z Jičinska a Novobydžovska ale je to originální recept který vycházel ve starých kuchařkách a tyto peciválky se pekli v podkrkonoší na Novopacku a výš na konci 19 a začátek 20 století.Správný název receptu je Staročeské peciválky.Peciválky z Novobydžovska jsou plněné a nespařují se mlékem.Recept vložím s fotopostupem.Jinak tento recept vyskouším i protože toto jídlo mi velice chutná.
2. 1. 2012 17:53
Peciválky byla pochoutka mého dětství. Maminka je pekla (myslím z kynutého těsta) v podobě válečků plněných makovou nádivkou. Pak je máčela do směsi rozpuštěného medu s máslem a obalovala ve strohaném perníku. Rovnala je na talíř jako stříšku. Nikde jsem podobný recept nečetla. A ani nevím zda pochází z Jičínska (od maminky) nebo z Hradecka (od táty).
11. 12. 2010 10:35
Tohle jídlo znám, u nás(Vysočina) se dělá také, jen se do kynutého těsta přidává nastrouhaná brambora a poléváme je rozvařenými povidly a sypeme mákem....tohle jídlo miluju,naučila jsem se je dělat od babičky. Dobré je,že upečené peciválky se dají skvěle zamrazit a když příště nemáte čas,prostě jen spaříte,posypete a jíte
12. 5. 2010 13:14
Já jsem na tom s focením špatně, ale našla jsem fotonávod Mirousky z BC
www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076
www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076
12. 5. 2010 12:53
Já už jsem o něčem takovém slyšela, vytrácí se ty staré a dobré recepty. Trošku nerozumím téhle větě v postupu..."Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem," to je jako polejeme horkým mlékem? Nejsou pak rozmočené? Tady bych fakt ocenila fotopostup, ale někteří jsou třeba chápavější. Každopádně já dávám plus za krajový recept a pozdrav do Nového Bydžova a Jičínska
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 7 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 10 minutami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 18 minutami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 20 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Drahomirakotlanova uvařila před 27 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Drahomirakotlanova uvařila před 34 minutami
Extra rychlé lívance
Zuzanka A uvařila před 37 minutami
Zelný salát aneb falešná treska
Janet.P uvařila před 43 minutami
Nakládaný hermelín I
Sima1 uvařila před 44 minutami
Pastýřská pomazánka se smetanou
tara23 uvařila před 53 minutami
Peřinková buchta s pudinkem
LucieLP uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirob z cukrové řepy peciválky s mákem peciválky s mákem recept sirop z cukrové řepy sirob recept na řepánky maminčiny recepty cukrova repa recepty sirob recept výroba sirobu staročeské peciválky jak se vari sirob cukrová řepa sirob vaření sirobu výroba sirobu z cukrové řepy peciválky plněné mákem cukrova řepa sirop sirop jak uvařit sirob recept na sirob sirob z řepy
Suroviny: mouka polohrubá, cukr, máslo, cukr vanilkový, kvasnice, mléko, sůl, mléko, mák mletý, máslo, med
Podkrkonošské peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z832
11 názorů