Domácí čokoláda s ořechy a ovocem: Tip na úžasnou dobrotu nebo jedlý dárek
Domácí čokoláda je výbornou pochoutkou, ale také milým dárkem. Její příprava může být jednoduchá i složitá - podle podle toho, jakou čokoládu použijeme, jak ji zpracujeme a jaké další ingredience do ní dáme.
Ještě nedávno udělala čokoláda nebo bonboniéra obdarovanému velkou radost. V současnosti je však nabídka v obchodech tak veliká, že se mezi trendy moderní doby dostaly originální jedlé dárky a mezi nimi i domácí čokoláda, vyrobená z lásky.
Co si připravit na výrobu čokolády
- Potřebujeme jakoukoli dobrou čokoládu nebo kakaové máslo, kvalitní práškové kakao, zlomky nevyužité čokolády.
- Ořechy celé i nasekané na kousky - lískové, vlašské, pistácie, mandle, arašídy, pekany nebo kešu, ale i chia semínka.
- Ovoce kandované, sušené nebo lyofilizované, v případě rychlé spotřeby čokolády mohou být i kousky čerstvého ovoce - jahody, borůvky, maliny, ananas.
Jak na výrobu domácí čokolády
Čokoládu můžeme připravit 4 způsoby:
- Čokoláda z kakaového másla - rozpustíme 40 g kakaového másla a pak do něj přimícháme 50 g kakaa a špetku soli. Metličkou spojíme a nalijeme do formy.
- Čokoláda z hotové čokolády je nejjednodušší - rozpustíme ji ve vodní lázni za stálého míchání do hladka a vlijeme do formiček.
- Čokoláda z kakaa a másla se připravuje ze 100 g másla, 4 lžic kakaa, 4 lžic moučkového cukru. Mícháme ve vodní lázni do rozpuštění cukru.
- Čokoláda z úlomků figurek - nashromáždili jsme spoustu úlomků a nemáme pro ně využití? Rozpustíme je v kastrůlku ve vodní lázni.
Mohlo by vás zajímat
Jak dokončit domácí čokoládu
Čokoládu nalijeme do formy nebo postupujeme podle jedné ze tří možností:
- Nasekané ovoce a ořechy přimícháme do čokoládové hmoty a rozprostřeme do formy, vyložené fólií nebo pečicím papírem.
- Ořechy a ovoce nasypeme do formy a vše zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Umístění jednotlivých kousků můžeme upravovat vidličkou.
- Čokoládu nalijeme do formičky a na ni nasypeme a naaranžujeme ovoce, ořechy nebo i malé suché květy.
- Po ztuhnutí v lednici nalámeme čokoládu na nepravidelné kusy - ty můžeme hned konzumovat nebo je zabalíme jako jedlý, milý dárek.
Z drobných úlomků, které uschováme po výrobě čokolády, můžeme připravit báječné muffiny, do kterých zamícháme všechny zbytky. Podívejte se na jejich přípravu v našem videu:
Sladké drobečky
Čokoládu nemusíme ničím plnit, ale můžeme ji nalít do formiček na pralinky a vtisknout do ní oříšek, kousky ovoce nebo i zlomek sušenky. Pokud nemáme malé formičky, použijeme vnitřek čokoládové bonboniéry nebo kovové formičky na cukroví po babičce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 9 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 4 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 17 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na pralinky a čokoládové bonbony. Jak je vyrobit a naplnit. Oblíbené náplně domácích pralinek
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
Komentáře