Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

formičky na cukroví
Zdroj: Toprecepty, Lucie Cermanová

Pečení vánočního cukroví je tradiční činností, která často spojuje generace. Ještě před tím, než s pečením začnete, je třeba zkontrolovat stav formiček. Co s nimi provést, aby vydržely co nejdéle? Poradíme v následujícím článku.

Proč si hýčkat staré formičky

Staré formičky mají své kouzlo. Je na nich vidět stopa času a často si říkáte, kdo všechno už je měl v ruce. Formiček je celá řada. Na začátku tu byly vyřezávané dřevěné, které sloužily na perníčky. Pak přišly na řadu kovové. Nejrůznější formičky ve tvaru rybek, trsů vína, ale i řady dalších. Aby dlouho vydržely a bylo možno si užívat pečení cukroví, je o ně potřeba dobře pečovat. Na trhu jsou dnes i formičky plastové (třeba na vosí hnízda), se kterými je minimální práce, případně silikonové formy. Pokud ale máte po předcích krásné kovové formičky se „zuby času“, máte takové malé bohatství. Jen je možná třeba ho trochu dát „do gala“.

Jak odstranit rez z formiček na cukroví

Starých formiček, na kterých je stopa rzi, se určitě nezbavujte. Byla by to velká škoda. Na jejich očistu můžete jít moderní cestou, ale i hezky tradičně. Při tradiční cestě pomůže sůl a citron. Jak na to? Smíchejte sodu s vodou, vytvořte kašičku. Tu naneste na rezatá místa, nechte působit, a pak je omyjte a dočistěte. Podobným způsobem funguje jedlá soda a citronová šťáva.

Druhou možností je koupel ve dvou kypřících prášcích. Formičky povařte zhruba 20 minut ve vodě se dvěma kypřicími prášky, pak je opláchněte a měly by vypadat mnohem lépe. Myslete na to, že tyto čisticí složky budou trochu prskat, tak snižte ohřev a chraňte si oči i ruce. Nezapomeňte nakonec formičky dobře osušit utěrkou (výborná je i papírová) a dosušit je můžete na topení. Místo kypřících prášků můžete využít sodu, ale i ocet.

Moderním způsobem je využití Coca-coly. Hospodyňky doporučují dát do cocacolové lázně formičky přes noc. Ráno by měly být v lepším stavu. Omyjte je a opět velmi dobře osušte.

Jak s formičkami dobře zacházet

Tradiční kovové nebo nerezové formičky je třeba před pečením vymazávat a po použití dobře omýt. Ale nedávejte je do myčky. A to ani ty nerezové. Zničíte tak totiž jejich ochrannou vrstvu, a tak mizí jejich odolnost. Jak tedy správně umýt formičky na cukroví? Na formičky je zcela dostačující teplá voda a jemná houbička. Po dopečení cukroví formičky omyjte a dobře je osušte papírovými ubrousky. Nenechávejte je v kontaktu s vlhkem. Doschnout je můžete dát na topení. Po uschnutí dejte formičky na suché místo a chraňte je před prachem. Před příštím pečením se nebudete muset trápit s jejich čištěním.

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více