Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Které ořechy použít do vánočního cukroví a proč?
Zdroj: freepik.com

Ořechy jsou velmi zdravou a oblíbenou potravinou, kterou byste do svého pravidelného jídelníčku měli zařadit i vy. Oříšky jsou bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny i zdravé tuky, které jsou pro tělo prospěšné. Pojďte se s námi podívat na ty nejznámější druhy ořechů.

Mandle

Mandle můžete koupit na e-shopu se zdravou výživou ve formě natural, loupané i neloupané, uzené či obalené v příchuti. Na vánoční pečení jsou vhodné natural mandle. Cenově výhodnější jsou ty neloupané, které si velmi snadno můžete oloupat doma. Stačí jádra mandliček spařit v horké vodě a ze slupky je vymáčknout pomocí prstů. Slupka obsahuje nejvíce antioxidantů, které jsou zdraví prospěšné. Kromě toho obsahují vlákninu, bílkoviny, sacharidy, vitamíny E a B2, hořčík, fosfor apod. 

Mandle se v období Vánoc používají například na pečení makronek, vánočky i mandlových perníčků. Plátky mandlí jsou skvělé na zdobení rohlíčků, věnečků nebo mandlových bochánků. 

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou v České republice velmi populární a patří mezi ty nejlevnější ořechy, které můžete koupit. Pomáhají snižovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají pozitivní účinky na psychiku a mozek. Snižují riziko vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. 

Oblíbené vánoční cukroví s vlašskými ořechy

Ořechy, zejména ty vlašské, jsou oblíbenou surovinou na vánoční pečení. Kromě klasických receptů jako jsou plněné ořechy s krémem, vanilkové rohlíčky nebo mušličky plněné ořechovou náplní, je můžete využít i do nepečeného cukroví nebo do RAW cukroví. Mezi nejoblíbenější recept patří ořechy s krémem.

Recept na ořechy plněné krémem

Na ořechy plněné krémem budete potřebovat:

  • hladkou mouku 350 g
  • moučkový cukr 150 g
  • vlašské ořechy 120 g
  • máslo 120 g
  • kakao

Na krém vám nesmí chybět:

  • máslo 100 g
  • moučkový cukr 100 g
  • vlašské ořechy 40 g
  • kakao

Suroviny na těsto smíchejte dohromady s tím, že vlašské ořechy musí být jemně mleté. Hotové těsto dejte do lednice odpočívat alespoň na dvě hodiny. Poté ho napěchujte do formiček na ořechy, kterou si předem pečlivě vymažte máslem, aby šly upečené ořechy snadno vyklepnout. Formičky s těstem pečte v troubě na 160 stupňů asi 9 minut. Ořechy z formiček vyklepněte ještě teplé. Na krém vyšlehejte máslo s cukrem v kuchyňském robotu a postupně přidávejte vlašské ořechy a kakao. Krém naneste na upečené těsto a vždy slepujte dvě půlky dohromady, abyste dostali tvar vlašských oříšků. 

Pistácie

Pistácie jsou oblíbené jako zdravé mlsání třeba k televizi, ale můžete z nich vyrobit skvělé dorty i vánoční cukroví. Obsahují vápník, železo, hořčík, selen a další živiny. Pistácie snižují hladinu cholesterolu, podporují zdraví srdce, působí jako ochrana proti cukrovce, zlepšují náladu a pomáhají s trávením potravy. Pistácie se svou zelenou barvou mohou cukroví dodat nejen jedinečnou chuť, ale také vzhled. Používají se do těsta i na zdobení. Nejčastěji se v rozdrcených ořeších cukroví obaluje. 

Lískové ořechy

Plody lísky obecné můžete natrhat i u nás nebo na dovolené v jižní Evropě, Turecku nebo USA. Stejně jako jiné druhy ořechů obsahují mnoho živin, které prospívají našemu zdraví. Obsahují mastné kyseliny omega-6, železo, vápník, zinek, fosfor, draslík, měď a hořčík. Najdete v nich vitamíny B, E. Lískové ořechy podporují paměť a kognitivní schopnosti, snižují hladinu cholesterolu, podporují růst a kvalitu vlasů. 

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více