Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Zdroj: Eva Skoumalová

Sedmikrásky, nenápadné a vytrvalé rostlinky, které rostou hojně na travnatých místech všude kolem nás, patří mezi nejoblíbenější bylinky pro zdraví. Nejkrásnější a nejchutnější jsou na jaře - v době, kdy ještě nemáme mnoho zeleniny ze zahrady a vše čerstvé je nám vzácné.

Co sbíráme

Na jaře sbíráme nejen květy s krátkou stopkou, ale i mladé listy, které používáme do salátů. Podle Encyklopedie léčivých rostlin (George D. Pamplona-Roger) sedmikráska posiluje a čistí organismus, zvyšuje chuť k jídlu a usnadňuje vykašlávání. Zmírňuje pocení a snižuje horečku. Při zevním použití má hojivé účinky na rány a pohmožděniny.    

Sedmikráskový sirup

Stačí si zajít do přírody, nasbírat jednu nebo dvě hrsti malých květů, a máme na stole první jarní vitamíny. Z květů zalitých vodou připravujeme efektní ledové kostky, které přidáváme do nápojů. Květy se také sbírají a suší do čajových směsí, nebo se z nich vaří tradiční sirup proti kašli

Jarní saláty

Omyté lístky i květy přidáváme do jarních salátů ze směsí planě rostoucích rostlin. Květy i listy mají jemnou a příjemně sladkou chuť. V salátech je mícháme s listy žebříčku a nahořklými lístky pampelišky. Přidáme trochu citrónové šťávy a pár kapek oleje. Podle potřeby dochutíme.

Zdobení jedlými květy

Sedmikrásky s jídlem už nevaříme. Zdobíme jimi pokrmy až na talíři. Jsou vhodné do polévek, které při podávání posypeme svěžími květy. Zdobit můžeme bramborovou kaši, namazaný chléb nebo obložené talíře. Květy pěkně ozdobí sladké zákusky, dorty a poháry.  

Sedmikrásky patří mezi snadno dostupné a oblíbené volně rostoucí bylinky. Na procházkách nebo na zahradě si jich můžeme nasbírat po libosti. Příjemná chuť a zdraví prospěšné účinky je předurčují k častému použití v naší kuchyni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky