Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.
Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.
Příprava a pečení profiterolek
Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:
- Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
- Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
- Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
- V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.
Plnění a zdobení profiterolek
- Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
- Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
- Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
- Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Jak udělat karamelové vlasy? Video předvede jednoduché zdobení, z dezertů pak snadno vytvoříme malá umělecká dílka
Komentáře