Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
Zdroj: Pixabay, Sabrina_Ripke_Fotografie

Už máte nakoupeny suroviny, děti se pomalu začínají těšit na společné vykrajování perníčků a vás už „svrbí“ ruce, jak je chcete co nejdříve zabořit do těsta? Skvělé! Pak se vám následující řádky budou hodit. Připomeňte si s námi důležité zásady kolem pečení. Ať se letos vše podaří, jak si přejete!

Příprava a odležení těsta

Jak si v klidu a s předstihem naplánovat pečení i nákup surovin, o tom už jsme psali v našem předchozím článku. Dnes se zaměříme na pečení samotné. Ať už děláte rohlíčky, pracny nebo linecké, je potřeba nejdříve ze všech surovin zpracovat ručně nebo v robotu těsto. Různá těsta přitom vyžadují různé přístupy. Většinou je vhodné zpracovávat všechny suroviny stejné teploty, takže si například vejce, mléko a máslo vyndejte z lednice předem. Pokud rozehříváte med na perníčky, nechte jej určitě vychladnout. Naopak u lineckého a křehkých těst se doporučuje pracovat s máslem studeným. Zpracované těsto nechte vždy odležet v chladu zakryté potravinářskou folií nejméně hodinu, ale klidně přes noc nebo několik dní. Chutě a vůně se hezky prolnou a suroviny se zároveň dokonale spojí. S vychlazeným těstem se pak také lépe pracuje. Z tohoto důvodu je praktičtější, když je dáte vychladit rozdělené do několika menších dávek. Ale vždy je nezapomeňte přikrýt folií. Předejdete tím tomu, že by těsto osychalo a taky by do sebe mohlo „nasát“ vůně jiných potravin z lednice.

Správně rozpálená trouba

Jakmile je těsto odleželé, můžete se pustit do pečení. Platí, že trouba musí být vždycky předehřátá. Na různé druhy cukroví je vhodná různá teplota, ale kromě sněhového a bílkového pečiva většině ostatních druhů prospěje středně vyhřátá trouba, to znamená na 180 °C. Respektujte ale samozřejmě svoji vlastní troubu, protože každá peče trochu jinak. Při vyvalování těsta na plát také mějte na paměti, aby byl plát na všech místech stejně „tlustý“ a zároveň vykrajujte přibližně stejně velké tvary. Vzhledem k tomu, že se pak všechny vykrojené kousky dávají na jeden plech, tento postup pomůže docílit toho, že bude cukroví ve stejný čas správně upečené. Cukroví se, opět dle druhu, peče obvykle 8-10 minut. Ale raději neodcházejte z kuchyně a pečení kontrolujte. Jakmile okraje lineckého nebo rožky u rohlíčků zrůžoví, je dopečeno. Na horkém plechu stejně cukroví i po vyndání z trouby ještě trochu dojde. Specifické druhy, jako pusinky nebo laskonky vyžadují naopak nižší teplotu a delší čas pečení nebo sušení. Ideální teplota pro sušení pusinek je 100 °C, jde to sice i při o malinko vyšší teplotě (110-120 °C), ale pusinky už mohou začít hnědnout. Chcete-li je sněhově bílé, zvolte nižší teplotu a delší čas. Případně dejte nad jeden plech s pusinkami druhý prázdný, to je také trik, který pomáhá zachování bílé barvy.

Pečicí papír nad zlato

Na plech nezapomeňte dát pečicí papír. Ušetří vám to práci s mytím a cukroví se nebude přichytávat. Plech se samozřejmě dá také vymazat tukem a vysypat moukou, ale časové i finanční náklady vyjdou hůř, než když si pomůžete právě pečicím papírem. Ten se navíc dá použít i opakovaně. Anebo lze mít doma silikonovou pečicí podložku, která také poslouží dobře. Co se týká samotného plechu, měl by mít nepřilnavý povrch a jednu hranu zkosenou, aby se z něj cukroví po upečení lépe sesunovalo. Cukroví po upečení můžete nechat na plechu krátce „dojít“, asi tak minutu, a pak je opatrně sesuňte, nejlépe na speciální chladicí mřížku, pod níž může proudit vzduch. Ale nevadí ani, když cukroví i s papírem sesunete na stůl nebo na linku, kde máte místo. Jakmile vychladne, můžete je z papíru přemístit na talíř a papír použít znova. Když papír pečením ztmavne nebo zkřehne, už jej ale vyhoďte. Cukroví po upečení nechte vždy dokonale vychladnout a až pak je uskladněte.

Kdy co péct a kdy cukroví zdobit a plnit si můžete přečíst v našem článku:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie