Jak udělat karamelové vlasy? Video předvede jednoduché zdobení, z dezertů pak snadno vytvoříme malá umělecká dílka
Horký karamel, který připravíme z krystalového cukru na plotýnce, je základem pro vytváření jemných a půvabných ozdob. Vznikají táhnutím a upravováním tenkých nitek karamelu, můžeme je různě vlnit, stáčet a kroutit.
Nejprve si v hrnci připravíme karamel z krystalového cukru, lze použít i cukr krupici. Následující článek popíše a názorně předvede pomocí videa, jak správně vytvořit karamel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit karamelové vlasy
- Nejprve si připravíme karamel. Do hrnce nasypeme cukr krystal a ohříváme ho na plotýnce nastavené na střední teplotu.
- Cukr necháme pozvolna zkaramelizovat.
- Občas ho přitom zamícháme, aby se nezačal připalovat.
- Hrnec stáhneme z plotny a necháme ho částečně vychladnout. Hotový karamel má světle hnědou barvu.
- Kovovou naběračku nastříkáme olejem, k tomu je výhodné použít olej ve spreji. Můžeme ale také použít mašlovačku a naběračku jednoduše potřít slabou vrstvou oleje.
- Poté naběračku ozdobně poléváme tenkými pramínky karamelu. Polévat můžeme různými směry, aby vznikla nepravidelná "síť".
- Necháme ztuhnout a potom ozdobně upravený karamel z naběračky pomalu stáhneme.
- Karamelové vlasy můžeme vytvořit na pečicím papíře. Karamel na papír opatrně lijeme v tenkých proužcích, během chvilky proužky sundáme a stočíme nebo jinak upravíme podle libosti.
- Při práci s horkým karamelem jsme opatrní, abychom se nepopálili. Karamel má teplotu přibližně 200 °C a práce s ním rozhodně není činnost, ke které bychom přizvali děti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 2 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 13 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodný karamelový krém k plnění dortů, zákusků nebo cukroví zvládnou i úplní začátečníci. Máme ale variantu i pro pokročilé
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Komentáře