7 oblíbených receptů na tradiční velikonoční hlavičku. Co patří do této jarní nádivky a jak ji co nejlépe upéct
Velikonoční nádivka (hlavička) příjemně voní kořením, je plná vajec a svěžích jarních bylinek. Obvykle do ní přidáváme uzené maso, ale můžeme si připravit i bezmasé varianty. Hlavička je jeden z pokrmů, který nesmí chybět v tradiční velikonoční kuchyni.
Jeden z tradičních receptů
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jarní bylinky nesmí chybět
- Velikonoční plnka/nádivka
- Nádivka velikonoční
- Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
- Velikonoční hlavička - nádivka
- Velikonoční nádivka z letáku Albert
- Velikonoční nádivka bez masa
- Netradiční velikonoční nádivka s paprikou a sušenými hříbky
1. místo
2. místo
Další nádivku připravíme z nakrájeného uzeného masa a navlhčených housek. Doplníme ji najemno nasekanými kopřivami a tentokrát ochutíme pepřem, zázvorem, majoránkou a muškátovým oříškem. Nádivku zjemní našlehaný sníh z bílků.
3. místo
Další z klasických nádivek, které se podle tradice podávaly jako první vydatné jídlo po čtyřicetidenním půstu, je opět sytá a plná masa, vajec a zelených bylin. Hodí se do ní i houby - přidat můžeme sušené, mražené nebo nakládané.
4. místo
Následující nádivka obsahuje kuřecí, vepřové a uzené maso. Opět do ní patří dostatek vajec a nakrájené rohlíky. Doplníme ji petrželkou a pažitkou, nebo kopřivami. Podáváme ji teplou se špenátem, studenou se zeleninou nebo jako přílohu k zelí a masu.
5. místo
Pokud ještě nenajdeme kopřivy, použijeme jiné oblíbené bylinky. Výborný bude libeček nebo celerová nať. Nádivkou můžeme naplnit kuře a co zůstane, dáme péct ještě do formy na srnčí hřbet. Tato nádivka je výborná teplá i studená.
6. místo
Nádivku snadno připravíme i bez masa - tentokrát s jemně nasekanou pažitkou. Bude to rychlejší a pochutnáme si zrovna tak. Vegetariáni recept určitě ocení. Velikonoční nádivku můžeme podávat s vařenými bramborami.
7. místo
Podle posledního receptu připravíme netradiční bezmasou nádivku se sušenými hříbky nebo jinými houbami, kapií a posekanými čerstvými bylinkami. Vhodný je medvědí česnek, který na jaře hojně roste ve volné přírodě. K nádivce dobře chutná kyselá okurka.
Velikonoční nádivka určitě stojí za vyzkoušení. K dispozici máme i další velikonoční recepty z našeho receptáře - vajíčkové saláty a pomazánky, mazance, beránky pečené ve formě nebo vajíčkovou tlačenku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
10 kroků k dokonalé velikonoční nádivce. Pečivo je třeba opéct, maso osmahnout a hlavně nezapomeňte na tuk
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Komentáře