Velikonoční menu: Mazanec, beránek, jidáše a další oblíbené recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček - o Škaredé středě se jedí škaredá jídla, na Zelený čtvrtek zase pokrmy ze zelených surovin. Bílá sobota pak hospodyňkám dávala prostor k pečení beránka, který symbolicky představuje oběť Ježíše Krista, a také mazance, sladkého bochníku ozdobeného křížem, který se na Boží hod velikonoční odnesl do kostela ke svatému pomazání.
Tradiční velikonoční dobrotou jsou také Boží milosti a další druhy sladkého pečiva z kynutého těsta. Lidé se po měsících střídmého stravování zkrátka zaslouženě chtěli odměnit velkou hostinou. Dnes půst dodržuje málokdo, ale beránky i mazance si dopřáváme stále. Častou chuťovkou je také velikonoční nádivka, do které se přidávají první čerstvé jarní bylinky. Toto jídlo tak patří k oslavě a vítání přicházejícího jara, s nímž jsou Velikonoce pevně provázány.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: V únoru můžeme zasít šalvěj, mátu, majoránku i tymián. Stačí nám i balkon nebo obyčejný okenní parapet
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Retro okénko: Ledové kaštany dříve stávaly 4 Kčs a byly větší. Co ještě se za 50 let existence slavné cukrovinky změnilo?