Nejlepší chlebové placky jsou ty z Indie: Vyzkoušejte roti, naan, papadam a parathu
15. 8. 2021 Vaření
Indická kuchyně je založená hlavně na omáčkách dochucených výraznými druhy koření, jako je chilli, zázvor, římský kmín, česnek, kardamom či pískavice. Vzhledem k jejich pikantnosti se často podávají s rýží nebo s různými plackami. Ty pomáhají, aby vám z přemíry té pálivosti neshořel jazyk.
Nejjednodušší placky roti
Říká se jim také čapati a vedle rýže jsou nejčastější přílohou indické kuchyně. Podávají se k polévkám, luštěninovému pokrmu dhal a ke všem jídlům typu curry – tedy k směsi zeleniny a masa dušené v omáčce s kořením. Vzhledem k tomu, že se v Indii často jí rukama, strávníci nabírají omáčku právě pomocí placek. Ty se obvykle podávají na velkém podnosu s názvem thali zároveň s malými mističkami naplněnými omáčkami, jogurtem, pikantní zavařeninou čatní, jogurtovým okurkovým dresinkem s názvem raita, luštěninovou směsí, opečenými bramborami, masem a zeleninovým salátem. Placky čapati neboli roti se dělají z nekvašeného těsta. To se podle originální receptury hněte ze speciální celozrnné mouky atta, která je drolivější než klasická hrubá mouka, a vody. Vyrobíte je ale samozřejmě také z normální celozrnné pšeničné mouky. Existují i varianty z mouky jáhlové, kukuřičné, čirokové nebo dokonce rýžové. Roti se postupně dostaly i do dalších zemí jihovýchodní Asie, setkat se s nimi můžete na Srí Lance či v Thajsku. Příprava roti je velice jednoduchá, stačí vám jen mouka, voda, olej a sůl. Pečou se na pánvi nasucho.
Mohlo by vás zajímat
Naan pečený v peci
Tyhle placky, nebo spíš chleba, skvěle doplní nejpikantnější jídlo indické kuchyně vindaloo, jemnou smetanovou kormu, máslové butter chicken i známou kořeněnou tikka masalu. Slovo naan pochází z perštiny a znamená přímo chléb. Příprava naanu je trochu náročnější než v případě roti, dělá se totiž z kynutého těsta z pšeničné mouky, do něhož se navíc přidává pro zvláčnění jogurt. Těsto se pak válí do typického tvaru protáhlé placky. Naan je měkčí a nadýchanější než roti, obvykle se podává přelitý přepuštěným máslem ghí, které mu dodává lahodnější chuť. Vedle máslového butter naanu je populární rovněž česnekový naan. Někdy se na něj ještě sype sezam, aromatická černá semínka černuchy seté, v evropských variantách i bylinky jako třeba tymián. Naan se tradičně peče v indické hliněné peci tandúr, v níž se topí dřevěným uhlím a peče se v ní maso. Na jejích stěnách se pak opékají placky. Vyzkoušejte klasický kynutý naan, případně můžete zvolit i trochu jednodušší variantu jen s kypřicím práškem.
Mohlo by vás zajímat
Křupavý papadam
Křehké placičky papadam patří k méně obvyklým přílohám. Mají zajímavou chuť vycházející ze speciální mouky. Dělá se totiž z mouky připravené z fazolí vigna mungo, známých také jako urad či černý gram. Hotové těsto se buď smaží nebo peče na sucho (převrací se na otevřeném ohni), dokud nevznikne křupavý chlebík. Používají se také jiné dostupnější mouky z čočky, cizrny, rýže, tapioky, prosa nebo brambor. Do těsta se také přidává koření jako římský kmín, pepř nebo chilli. Papadam je populární i v jiných zemích, např. v Pákistánu, Bangladéši, Nepálu a na Srí Lance. Často se servíruje společně s čatní, do něhož se namáčí nebo s indickou kořeněnou zeleninovou směsí sabdží.
Mohlo by vás zajímat
Plněná paratha
I když existuje i jen v neplněné podobě, u nás se můžeme v indických restauracích nejčastěji setkat s variantou plněnou kořeněnou bramborovou či luštěninovou kaší. Název paratha nebo také parantha je spojením slov parat a atta, což doslova znamená vrstvy vařeného těsta. Připravuje se pečením či vařením celozrnného pšeničného těsta. Vrstvení se dosahuje pomocí náplně nebo opakovaným překládáním těsta, během něhož se jednotlivé vrstvy potírají rozpuštěným máslem ghí. Pokud je paratha plněná, jí se většinou samotná jen potřená máslem, neplněná se podává stejně jako ostatní placky třeba s čatní, nakládanou zeleninou nebo s raitou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit nejlepší domácí hamburgery - oblíbené jídlo grilovací sezony. Poradíme s jejich náplní i skládáním
Oblíbené jídlo amerických grilovacích párty má překvapivě původ v Evropě, konkrétně v Hamburku, od kterého mají hamburgery jméno. O původu si můžete… Číst více
Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny… Číst více
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Řízek bývá jednou z nejčastějších odpovědí dětí… Číst více
Drahé Vánoce: Kilo kapra za 140 Kč, máslo i za 90 Kč a cukroví za 1200 Kč. Co ještě oproti loňskému roku zdražilo a kde ušetříme?
Ceny potravin za poslední rok znatelně stouply,… Číst více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před… Číst více
Den zelené šťávy
Příprava zelené šťávy je velmi jednoduchá. Pomůže vám odšťavňovač, díky kterému z ovoce a zeleniny dostanete rychle a efektivně všechny vitamíny a… Číst více
Den milovníků burgerů
Hamburger měl svou současnou podobu, tedy plátek masa v rozkrojené housce, získat v roce 1891 v americké Oklahomě. Co se burgerů týká, na výběr jich… Číst více
První rande může totálně pokazit i špatně zvolené jídlo. Tabu by měly být nejen špagety a česnek
Chyba při výběru pokrmů, jako jsou burger či… Číst více
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech… Číst více
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 9 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 17 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Polévka BORŠČ
Přidáno 16. 6. 2024 14:50
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno 16. 6. 2024 14:05
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19