Paratha - Překládané celozrnné placky

Přílohy Doba přípravy: 60 minut 3 názory

Přílohy Doba přípravy: 60 minut 3 názory

Suroviny

200 g atta (nebo přesáté celozrnné mouky)
100 g bílé mouky
2 lžíce ghí (nebo másla)
150 ml vody (teplé)
1 lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. V míse smíchejte mouku se solí. Pomalu přidávejte vodu a vytvářejte měkké těsto. Těsto přeneste na vál a dobře je válejte 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé.

  2. Kouli těsta postříkejte vodou, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou odpočinout 1/2 až 2 hodiny.

  3. Když je těsto připravené, nahřejte na středním plameni pánev nebo plotýnku. Navlhčenýma rukama znovu propracujte těsto a potom je rozdělte na 10 stejně velkých bochánků.

  4. Na pomoučněném válu je pravidelně a rozválejte je na placky (ne příliš tenké); jestliže je to nutné, posypte si vál hladkou moukou, aby se nelepily.

  5. Namažte jejich povrch máslem a každou parathu přeložte dvakrát na polovinu tak, že utvoříte trojúhelníky. Ty pak natenko rozválejte.

  6. Parathu položte na suchou předehřátou ploténku nebo pánev. Pohybujte s ní dokola tak, aby všechny konce byly rovnoměrně propečené. Plamen upravte tak, aby se nepřipálily.

  7. Když jsou obě strany zlatohnědé, obraťte parathu na první stranu a její povrch potřete 1/2 čajové lžičky ghí (nebo másla).

  8. Paratha by se potom měla nafouknout. Obraťte ji a potřete ghí nebo máslem i druhou stranu.
    Paratha je hotová, když jsou obě strany zlatohnědé, pokryté tmavými skvrnami.

  9. Všechny další parathy dělejte stejným způsobem.
    Jestliže parathy nepodáváte, zabalte je do vlhké utěrky, aby zůstaly teplé a vláčné.

Poznámka od kuchařky

Atta je mouka, která se používá k výrobě většiny jihoasijských placek, jako čapátí, Roti, naan a puri. Většina mouky atta se mele z polotvrdých a tvrdých odrůd pšenice, které tvoří 90% z indické produkce pšenice, a přesněji se nazývá durum atta. Tvrdé pšenice mají vysoký obsah lepku (kompozitního proteinu, který dodává mouce pružnost). Tak se těsta vyrobená z mouky atta mohou zpracovat na velmi tenké placky.

Ghí je přepuštěné máslo nebo také přečištěné máslo. Ghí má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180°C) a delší trvanlivost i mimo lednici.

Komentáře k receptu Paratha - Překládané celozrnné placky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyzerá to veľmi dobre :yes: len by som chcela vedieť, ako sa tie placky podávajú, s čím, alebo len tak samé ako sú urobené? Ďakujem;-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • 1974andrea 1974andrea

    Tyhle placky miluju. Za totáče bylo u nás jedno bistro, kde majitelkou byla manželka Inda a dodnes mají zde bezkonkurenční parathy a čapátí:-p:-p. Hned bych si dala:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: durum recept placky z celozrnné mouky parátha mouka atta durum.recept paratha recept placka na durum recept na durum placky z celozrné mouky atta mouka durum placky indicke placky paratha durum placky roti durum těsto placka na durum recept těsto na durum placky na durum čapatí parathy