Buď můj sladký Valentýn: Oslavte svátek zamilovaných! Servírujte čokoládu, jahody i chilli a probuďte vášeň!
8. 2. 2022 Historie a zajímavosti
Svátek svatého Valentýna se pomalu blíží, a pokud jste zamilovaní, je to určitě důvod k oslavě. Připravte si na 14. února slavnostní večeři ze samých dobrot nebo upečte své lásce sladký dortík, nejlépe s čokoládou. A že nejste zrovna zkušený cukrář? To vůbec nevadí, hlavně, že to bude z lásky.
Americký nebo evropský svátek?
Někteří lidé sice Valentýna slavit odmítají s argumentem, že jde o svátek importovaný z Ameriky a svou zamilovanost raději dají najevo až 1. května někde pod rozkvetlým stromem. I když je nám první máj možná trochu bližší, ani Valentýn nám není tak vzdálený, jak si mnozí myslí. Ačkoliv si ho Američani umí užít se vší pompézností, bohatě vyzdobého červenými srdíčky a růžovými balonky a udělali mu největší propagaci, ve skutečnosti má tento svátek evropské kořeny a jeho původ rozhodně není tak růžový, jak by se mohlo zdát. Je totiž zahalen tajemstvím a zřejmě je i dost temný.
Mohlo by vás zajímat
Na počest Valentýnovi
Dne 14. února si zamilovaní a přátelé téměř po celém světě vyměňují psaníčka a vzkazy, vyznávají si lásku a dávají si čokoládové i jiné dárečky a to vše na počest svatého Valentýna. To, že svátek získal jméno po svém patronovi svatém Valentýnovi je už poměrně známé, nikdo ale přesně neví, o kterého Valentýna přesně jde. Podle serveru History.com totiž v minulosti žili aspoň dva Valentýnové, kteří mohli být inspiraci pro tento svátek. Ten nejznámější byl ve 3. století knězem v Římě. Tento Valentýn se vzepřel zákazu císaře Claudia II. uzavírat manželství a dál tajně oddával páry, dokud nebyl dopaden a odsouzen k smrti. A popraven byl právě 14. února. Někteří historici ale prosazují, že svátek má ve skutečnosti původ v pohanském svátku plodnosti Lupercalia. Podle webu Vindolanda.com se slavil 15. února ve starověkém Římě. Tento den byl zasvěcen římskému bohu zemědělství Faunovi a zakladatelům Říma Romulovi a Removi. Slavil se obětováním zvířat, což mělo podpořit u žen plodnost. Muži si prý také losovali na lístečku jména žen, s nimiž se měli seznámit. Později byly tyto svátky spojeny v jeden a datum 14. února bylo prohlášeno za den svatého Valentýna.
Přáníčka i květiny
Až ve středověku se však svátek začal spojovat s vyznáváním lásky. Zajímavostí je, že tradice zprvu vycházela ve Francii a Anglii z přesvědčení, že 14. února začíná období páření ptáků. Nejstarší zaslanou „valentýnkou“ je podle serveru History.com báseň, kterou v roce 1415 napsal jistý francouzský vévoda z vězení své milé, kterou v ní oslavuje „… velmi něžný Valentine“. Již v průběhu 17. století si lidé už běžně 14. února vyměňovali přáníčka a ručně psané dopisy s milenci a přáteli. Až ve 40. letech 19. století se v USA začala první valentýnská přáníčka zdobená krajkami a stuhami vyrábět masově. Podle stránek Newenglandhistoricalsociety.com byla jejich autorkou Esther A. Howlandová, která se zasloužila o komercializaci valentýnských přáníček v Americe a od té doby se jí přezdívá „matka amerických valentýnek“. Od konce 17. století k Valentýnu patří i darování růží. Za tento zvyk vděčíme podle webu Cantsroses.co.uk švédskému králi Karlu II., který se při cestě do Persie naučil řeč květin. Darování růží se stalo oblíbeným trendem ve viktoriánské éře, neboť červené růže symbolizovaly hlubokou lásku.
Mohlo by vás zajímat
Afrodiziaka pro povzbuzení vášně
Kromě „valentýnek“ a růží je ideální dárkem k Valentýnu i čokoláda. Již staří Mayové a Aztékové věřili, že kakao je potravou bohů, a používali ho při různých rituálech. Podle článku v New York Times aztécký císař Montezuma si dokonce dával čokoládu na povzbuzení při romantických hrátkách. Už Aztékové tak zřejmě zavedli čokoládu jako afrodiziakum. Kvalitní čokoláda nebo čokoládové pralinky darované z lásky určitě udělají radost, nejvíc svého partnera ale potěšíte vlastnoručně vyrobeným dezertem. Upečte třeba nějaký čokoládový dortík, fondán, ze něhož vám po rozkrojení vyteče čokoláda, nebo romantickou večeři zakončete čokoládovým fondue – rozehřátou čokoládou, do níž můžete namáčet kousky ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě jahody, neboť jsou červené, šťavnaté a mají tvar srdce.
Existují ovšem i další potraviny, které vám pomohou dostat se do té správné zamilované nálady. Jednou z nich je třeba med. Ne nadarmo je totiž anglický název pro líbánky honeymoon. Podle stránek Time.com je výraz odvozen od medoviny, alkoholického nápoje z medu, který se dával novomanželům, aby líbánky proběhly k všeobecné spokojenosti. Další potravinou k povzbuzení touhy jsou i chilli papričky. Obsahují endorfiny, které vám zlepší náladu a dodají energii. Látka kapsaicin, jež dodává papričkám pálivost, prý podle stránek Healthine.com stimuluje nervová zakončení na jazyku, což způsobuje uvolňování chemických látek zvyšujících sexuální apetit. I když se papričky často doporučují na povzbuzení touhy, jejich účinky nejsou ale nijak vědecky dokázány. Jedním z nejznámějších afrodiziak jsou pod serveru Byrdie.com také ústřice. Je známo, že jejich konzumace zvyšuje produkci testosteronu a celkové libido. Slavný milovník Casanova prý snědl každý den k snídani 50 ústřic a evidentně mu to prospívalo. Potravin, jimž se přisuzují nějaké afrodiziakální účinky samozřejmě existuje mnohem víc. Samozřejmě od nich nemůžete očekávat nějaké zázraky, nejdůležitější je najít si s partnerem čas na společnou sváteční večeři. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valentýnské menu: Připravte romantické dobroty, kterými potěšíte drahou polovičku
Valentýnská dortová srdíčka: Poradíme, jak připravit dárky plné lásky
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12