Uvařte si valašský domikát: Snadnou polévku, jíž dodává pikantní chuť ovčí sýr brynza
11. 2. 2022 Vaření
Moravskou bílou polévku kyselici se zelím a klobásou zná už poměrně hodně lidí, za starých časů se ale na Valašsku vařily i další polévky, které zůstaly zapadlé v kuchařských knihách. Naštěstí se v některých rodinách vařily dál, takže se na ně úplně nezapomnělo. Jednou z nich je valašský domikát.
Když se spojí brambory, tvaroh a brynza
Valašsko bylo v minulých dobách chudým krajem, takže i místní kuchyně byla poměrně prostá a sestávala z těch nejobyčejnějších surovin. Prostí horalové žijící na valašských kopcích žili jen z toho, co si sami vypěstovali. Základem valašské kuchyně byly hlavně brambory a zelí, což dokládá i oblíbené rčení „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ To vše doplňovaly výrobky z mléka koz a ovcí pasoucích se na zelených valašských stráních. Z mléka se tu vyráběly tvaroh, sýry, hlavně brynza, a kysaný nápoj žinčice podobající se kefíru. A všechny tyto suroviny najdete i v polévce domikát.
Mohlo by vás zajímat
Od rumunských pastevců
Domikát byl v časech dávno minulých oblíbenou postní polévkou. Šlo o tu nejobyčejnější polévku, která se jedla buď jako součást obědového menu nebo jen samotná s pořádným krajícem chleba na večeři. Přestože je domikát spojován hlavně s Valašskem, vařil se po celém území Karpat, zkrátka všude tam, kde žili Valaši. Tak byli v minulost nazývání pastevci původem z Rumunska, kteří podle knihy Lidová strava na Valašsku migrovali od 15. do 17. století přes Ukrajinu, Slovensko a Polsko až na východní Moravu a hledali nové pastviny pro svá stáda. Žili salašnickým způsobem života a z mléka vyráběli sýry, z nichž nejslavnější byla brynza. Společně s těmito mléčnými výrobky tak přinesli na Moravu i prostá jídla, jako jsou halušky nebo právě domikát. I zvláštní název polévky pochází podle Etymologického slovníku jazyka českého z rumunštiny, konkrétně z rumunského slova dumicat, které znamená „polévka s prosem“. Slovo domikát (někdy také demikát) se vyskytuje jen v nářeční podobě a podle knihy Dialektický slovník moravský znamená „vařená voda s brynzou vlitá na osolený chléb“ či „sýrová polévka“. Můžete se setkat i s názvem demikátovica, ale ta už spíš označuje česnekovou polévku.
Mohlo by vás zajímat
Jiná vesnice, jiný domikát
Předností domikátu je hlavně jeho snadná příprava. Vaří se hlavně z tvarohu či kysané smetany, v některých rodinách volí raději kefír. Tu hlavní chuť mu ale dodává známý měkký solený ovčí sýr brynza, který si spojujeme převážně se slovenskou kuchyní a s haluškami. Brynza do domikátu by měla být pořádně odleželá, klidně i několik měsíců stará, měla by mít ostrou a výraznou chuť. Na některých místech se místo brynzy používal nasolený a okmínovaný tvaroh, který se nechal odležet několik dní. Příprava domikátu se často odlišovala od vesnice k vesnici. Základní recept byl takový, že se ve vodě rozvařila stará brynza, k ní se přidala nadrobno nasekaná cibulka, pepř, sůl a kmín a vše se zalilo čerstvě nadojeným ovčím mlékem. Aby byla polévka vydatnější, přidaly se do ní oloupané vařené brambory. Častěji se však uvařily brambory na loupačku, které se pak na talíři zalily polévkou. Někdy chyběly i brambory a polévka se nalila stejně jako česnečka jen na nalámaný chléb. Nakonec se posypala nasekanou pažitkou, koprem nebo petrželkou. V původní verzi nesměl domikát přejít varem, aby se z něj neztratily všechny vitaminy. Na dochucení se přidával i rozdrcený česnek, občas se domikát zahušťoval i moukou rozšlehanou ve smetaně. Bohatší hospodyňky přidávaly na zjemnění trochu másla.
S tvarůžky i s vodou ze zelí
Na území Moravy se domikát váže k Valašsku, na Hané ale mají polévku hodně podobnou, které říkají syrnica. I jejím základem je mléko smíchané s vodou a ochucené solí a kmínem, místo brynzy se v něm ale rozvaří sýr typický pro oblast kolem Olomouce, a sice olomoucké tvarůžky. Podobnou polévku s brynzou připravují rovněž na Slovensku. Jmenuje se čir a dávají do ní vodu z kysaného zelí. Někdy se do něj přidávala na přilepšenou smažená husí kůže a často se připravovala i nasladko. A jak udělat ten nejjednodušší pravý domikát? Zkuste to podle receptu z knihy Lidová strava na Valašsku od J. Štiky. Budete potřebovat: 250 g brynzy, 300 g brambor a 1 litr mléka. Dobře omyté brambory uvařte ve slupce. Na talíře rozdrobíme brynzu a zalijte ji horkým mlékem. K polévce přikusujte oloupané brambory. A my už jen dodáváme – dochuťte solí, pepřem, kmínem a případně rozdrceným česnekem. Pro větší sytost můžete nakonec přidat i ztracené vejce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře