Valašská syrnica

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Polévky 25 názorů

Suroviny

250 g tučného měkkého tvarohu
1,25 l bujónu nebo vývaru
1 lžička kmínu
2-3 lžíce hladké mouky
3 lžíce smetany
4 vejce
4 brambory vařené ve slupce
cukr
ocet
sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh osolíme, promícháme s kmínem a necháme v chladu 3-4 dny.

  2. Ochucený a rozleželý tvaroh rozšleháme v horkém vývaru, uvedeme k varu a zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně.

  3. Provaříme asi 20 minut a dochutíme lžící cukru, lžící octa a případně solí.

  4. Na závěr do polévky rozklepneme vajíčka a odstavíme mimo sporák, aby mírně ztuhla.

  5. Do talíře vložíme horkou oloupanou bramboru, pomačkáme ji vidličkou a přelijeme polévkou.

Poznámka

Zdroj: Lidová strava na Valašsku; www. Dadalova kuchařka

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašská syrnica

  • Kamila S. Kamila S.

    V týdnu jsem zkoušela a je vynikající :-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes: Takhle to asi nepůjde, kontakt na sebe nezveřejňuji. Jediná možnost je, že se zaregistrujete (třeba jen z tohoto důvodu) a napíšete mi soukromě. Eliza

    Odpovědět

  • Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes(neregistrovaný)

    Dobrý den, Elizo,
    potřebovala bych na Vás kontakt ohledně Vašich recetů a fotek. Děkuji Andrea Lišková, andrea.liskova@mfdnes.cz

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    jsem Valach jak poleno a tuto polévku jsem nikdy nevařila.. jak trestuhodné:-8
    krásná polévka v neméně krásném porcelánu:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    yanull:možná dobře, to by ty babky seděly u PC a nevařily :-D:-D:-D:-D:-D, mamka u mě sedí u počítače, kouká na rodnou vísku a rodný barák a je jak u vytržení ;-);-);-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Eli, fotka jako ze žurnálu, škoda, že naše babičky neměly dnešní techniku, ty by šířily mezi lidmi samé dobrůtky, jsem ráda, že v době rychlého jídla i žití se aspoň takto vracíme ke kořenům ;-):-):-p:-K +13:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak ta polévka vypadá velmi dobře. Přiznám se, že ač pocházím z Valašska, nevzpomínám si na tuto polévku, ikdyž je možné, že jsem ji jedla. Je to už hodně let, co jsem z domu. Maminka podobná jednoduchá jídla uměla chutně uvařit. Škoda, že jsem tehdy měla jiné zájmy:-) a neodkoukala víc z jejího kulinářského umění. Žádné její záznamy nebo kuchařka z té doby se nedochovaly. Škoda.
    Eli, ale ty talířky se mi líbí také, na podobné se pamatuji :-) Loni jsme stěhovali z mamčina bytu věci a dcera si schovala jednu polévkovou mísu, kterou babi dostala jako svatební dar a to jí je dnes 91 let. Já mám ještě svoji, 41 let starou také :-)
    Tu Dadalovu kuchařku jsem si ale uložila, možná právě v ní najdu některá jídla, která jsem v mládí měla moc ráda, ale postup neznám :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eli, dyk já ji znám, :-O:-O:-O, já sama ji už nevařila, ale babka jo, no díííky za připomenutí a udělám :-p:-p:-p:yes::yes:
    Jo a ještě máš stejný hluboký talíře, máš i mělký? Mně zbyly jen 2 a hlídám je jak....:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Eliza: to je hodně zajímavá polévka, z takto upraveného tvarohu by mě nenapadlo udělat polévku. Doma tak dělala babička a maminka " oklihlý " tvaroh, ale to se muselo nechat odležet určitě delší dobu.;-):-). Teď ale nevím, asi se tam přidalo ještě trochu piva.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Pro ty, kteří by si chtěli počíst...
    http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polh.html

    Je to kategorie valašský domikát.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Vidím s potěšením, že recept vzbudil stejný zájem, jako ve mně, když jsem ho objevila... Zrovna byl doma skoro celý tvaroh, protože do krému na moučník byly zapotřebí jen dvě lžíce. Tak jsem ho pokmínovala, posolila a těšila se, jak to dopadne. No, výborně, prostě...
    Na brouzdání za informacemi o nejrůznějších druzích kuchyní a klasických i regionálních receptech je Dadalova kuchařka bezvadná a listuji v ní často. Vlastně se mi ještě nestalo, abych tam nerozlouskla kdejaký kulinární "oříšek". Navíc se člověk dozví i něco o vývoji vaření apod.

    Oproti původnímu receptu jsem v závěru přidala cukr a ocet, protože mi to přopadalo malinko plané. Ale doporučuji zkusit, o tvarohu jako základu polévky jsem také neměla tušení...

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    Eliza opet nezklamala a ja uz mam hroznou chut vyzkouset....asi taky brzo vyzkousim...;-):-p:-*:yes::-K

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Neznam,nevidela jsem..ale mam na ni taaakovou chut..mnam...:-p ale je to problem..tvaroh by doma byl..ale slintat a cekat na polevecku 3-4dny,nez si tvaroh odpocine?, No neni to tyrani??:-D:-D:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Staročeskou kuchyni mám ráda, něco jsem o ní i načetla, ale o téhle polévce jsem nevěděla. Vypadá moc dobře :-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Já dělám takovou polévke z kefíru:-)Z tvarohu by mě to vůbec nenapadlo:-OA to máme z tátovy strany kořeny a hodně rodiny na Valašsku:-))(Vidče,Valmez,Rožnov,Valašská Polanka)
    Moc hezky navařeno:-p+9:yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: oklihlý tvaroh uklihlý tvaroh oklihlý tvaroh domácí uklihlý sýr uklihlý tvaroh oklihlý polévka syrnica uklihlý tvaroh recept oklihly syr recept na oklihlý tvaroh dadalova kuchařka domikát jak nechat uklihnout tvaroh recept na oklihli tvaroh uklihly tvaroh jako syr oklihlý tvaroh recept oklihlý tvarohový krém oklihlý tvaroh recept jak nechat uklihnout tvarohem uklihly syr jak se dela

Zapomněl/a jsem heslo