Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselice

Hodnocení receptu je 4,8 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

anete anete

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 306 kJ /
312 kcal
Bílkoviny11,15 g
Tuky2,29 g
Vláknina15,33 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,81 g
Sůl7,00 g
Sacharidy54,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí zalijeme vodou, trochu osolíme, přidáme kmín, nové koření, bobkový list a dáme vařit. Pokud je ale zelí hodně kyselé, tak ho předem trochu propláchneme vodou. Krok 2: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v menším množství lehce osolené vody. Krok 3: Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme cca po 15 minutách vařit k zelí. Krok 4: Když je zelí téměř měkké, tak ve smetaně a troše vody rozmícháme mouku, nalijeme za stálého míchání do polévky a necháme pozvolna zhruba 15 minut provařit. Krok 5: Ke konci přidáme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily. Dochutíme majoránkou, solí, pepřem a polévku odstavíme. Krok 6: Podáváme s chlebem.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 22. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQAQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská kyselice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQAQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

No nevím, jestli je úplně vhodné vařit brambory spolu s kysaným zelím. To bych taky mohl vařit polívku i týden a s bramborem bych rozbil okno. Dávám brambory vařit zvlášť.

Foto nemám,, ale dneska bylo uvareno a je vynikající přidávám bodík :yes:

nansy: Každý rok si v Luhačovicích dávám celý týden valašskou kyselici. Vždy je tam klobása a hřiby, nikdy jsem v ní nepotkala máslo ani vajíčko. Je to moje nejoblíbenější polévka, dávám si ji všude, kde ji mají a máslo ani vajíčko nebyly nikdy nikde.

Také jsem uvařila brambory zvlášť a zelí ještě pokrájela,přidala trošku třtinového cukru. Luxusní polévka. Díky :-K

Dobrá polévka. Jen brambory jsem pro sichr uvařila zvlášť.
Děkuji za recept:-K

Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.

vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.

výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu:yes:<3

Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??

Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)

POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí

polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se ;-):yes:

Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.

Je výborná,taky ji dělavam:yes:

Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)

Vynikající kyselice! Díky moc za recept :-8

I já se prádávám, dnes jsem ji vařila poporvé podle Vašeho receptu a je výýborná, také jsem ale přidala trošku cukru ... jinak nic.
Děkuji :yes:

Tak jsem právě dojedla.. přidala malou lžičku cukru, aby to nebylo tak kyselé, ale jinak je polívečka na jedničku! Díky moc za recept :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
kyselice, polévky recepty kyselice, kyselice recept, recept na valašskou kyselicu, kyselica s klobásou, kyselice s klobásou, kyselica, kyselice recepty, polévka kyselica s klobásou - recept, recept na kyselicu, polevka kyselice, recept na valašskou kyselici, recept kyselice, polévka kyselica, domácí kyselice, valaska kyselice, recept na kyselici, kyselica recept, valašská zelňačka, valašská zelňačka

Suroviny:
zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list

Přidat fotografie receptu