Valašská kyselice

anete Kuchařka: anete

Doba přípravy: 1/2hodiny 5 porcí Polévky 31 názorů

Suroviny

350g kysaného zelí(může být i míň)
2 středně velké brambory
1 klobásu
1 smetanu ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
2 lžičky majoránky
1/2 lžičky kmínu
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí zaliju vodou a dám vařit.

  2. Přidám koření, kmín, majoránku, nové koření, bobkový list.

  3. Asi po 15 minutách vaření přidám nakrájené brambory a klobásku a ještě dalších zhruba 20 minut pozvolna vařím.

  4. Ve smetaně a troše vody rozmíchám mouku a zahustím kyselici. Dochutím solí,pepřem. Podávám s chlebem.

Poznámka

Pokud je zelí hodně kyselé, ještě před vařením ho propláchnu vodou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 556 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašská kyselice

  • bofinka bofinka

    vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.

    Odpovědět

  • vosje vosje

    Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.

    Odpovědět

  • Danakrai Danakrai

    výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu:yes:<3

    Odpovědět

  • Shoska Shoska

    Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)

    POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí

    Odpovědět

  • Aspen Aspen(neregistrovaný)

    Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??

    Odpovědět

  • ella1 ella1

    polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se ;-):yes:

    Odpovědět

  • nansy nansy(neregistrovaný)

    leah: Přesně tak.Na Valašsku se nedává žádá klobása,ale hřiby a nakonec rozkvedlané vejce a nahoru kousek másla.

    Odpovědět

  • Ilona Ilona(neregistrovaná)

    Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    Je výborná,taky ji dělavam:yes:

    Odpovědět

  • sany sany(neregistrovaný)

    Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)

    Odpovědět

  • Kris Kris(neregistrovaný)

    Vynikající kyselice! Díky moc za recept :-8

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    I já se prádávám, dnes jsem ji vařila poporvé podle Vašeho receptu a je výýborná, také jsem ale přidala trošku cukru ... jinak nic.
    Děkuji :yes:

    Odpovědět

  • Dadula Dadula(neregistrovaná)

    Tak jsem právě dojedla.. přidala malou lžičku cukru, aby to nebylo tak kyselé, ale jinak je polívečka na jedničku! Díky moc za recept :-)

    Odpovědět

  • LenuleT LenuleT

    Je úžasná, jedna z mých oblíbených... :yes:

    Odpovědět

  • kodfl kodfl(neregistrovaný)

1 2 3

Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu recept kyselice recept na valašskou kyselici polevka kyselice domácí kyselice valaska kyselice kyselica recept recept na kyselici valašská zelňačka valašská zelňačka kyselice polévka

Zapomněl/a jsem heslo