Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulharská ljutenica: Originální recept na omáčku podobnou ajvaru nám poskytla Mariana z Plovdivu
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Чакаровска – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Urodilo se vám letos hodně paprik a přemýšlíte, v jaké formě je uskladnit? Co třeba zkusit ljutenici? Tato omáčka nebo spíš pasta je v Bulharsku velice populární a servírují ji tu snad ke všemu, hlavně ovšem ke grilovaným masům. Každá rodina má svůj ověřený recept a jeden takový přímo z Bulharska pro vás máme i my.

Zeleninové omáčky nejen k masu

Ljutenica je jednou z nejoblíbenějších zeleninových omáček, které se v balkánských zemích používají jako dochucovadlo k mnoha pokrmům. Ljutenici se hodně podobají další omáčky jako třeba pindžur, kjopolu, zacuscă nebo u nás asi nejznámější ajvar. Poslední zmiňovaný je populární spíš v Srbsku, pokud byste ale zavítali do Bulharska, skoro všude vám nabídnou právě ljutenicu. Žádné velké rozdíly ostatně mezi těmito omáčkami ani nehledejte. Společná je jim hlavní ingredience - červené papriky, které doplňují rajčata, cibule a lilky. Připravují se podobnými postupy a často se jednotlivé omáčky odlišují jen drobnostmi.

Pečení paprik jako společenská událost

Papriky jsou ovšem u ljutenice a i dalších omáček nezbytné. Připravují se převážně z červených paprik, v některých verzích jsou ovšem povolené i silnostěnné žluté a červené papriky. Papriky se tradičně pečou na ohni nebo v troubě a pak se loupou. Vzhledem k tomu, že se ljutenica často dělá ve velkém množství, je loupání paprik společenskou událostí, u které se sejdou všichni členové rodiny. Pokud se do ljutenice přidává, peče se společně s paprikami i lilek. Recepty na ljutenici se ale často liší region od regionu, ba dokonce nějaký ten svůj speciální má i spousta rodin, v nichž se dědí z generace na generaci. Ljutenica je tak trochu bulharský kulinární poklad a její příprava se vždy spojuje s koncem léta

Ljutenica může být i pikantní

Kromě Bulharska je ljutenica populární i v Makedonii nebo v Srbsku. Jeden z hlavních rozdílů, který ji odlišuje od ajvaru, je že ljutenica bývá kořeněnější, obvykle ale nebývá moc pálivá. Můžete ale narazit i na pikantnější verze s chilli papričkami. Kromě paprik, které omáčce dodávají typickou červenou barvu, bývají součástí ljutenice rajčata, lilky, česnek, cibule, případně i mrkev, koření (např. kmín) rostlinný olej, cukr a sůl. Všechny tyto ingredience se společně rozmixují, pak se osmahnou a nakonec dusí za stálého míchání, dokud není směs tak hustá, že po vařečce zůstává na dně hrnce cestička.

K čemu ljutenicu podávat?

V Bulharsku si ljutenici dávají nejen jako omáčku k masu místo kečupu, ale mažou si ji i na pečivo nebo podávají jako přílohu ke grilované zelenině, bramborám, rýži či těstovinám. Přidává se i do tradičního bulharského salátu s cibulí a vařenými fazolemi. A jak si ljutenicu připravit? Vyzkoušet ji můžete podle receptu, který jsme získali od Bulharky Mariany z Plovdivu. I přesto, že každoročně stráví loupáním paprik dlouhé hodiny, na svou národní specialitu nedá dopustit.

Budete potřebovat 16 středně velkých červených paprik, 8-9 rajčat, 1 velký lilek, 60 ml rostlinného oleje, 1/2 lžíci cukru, 1 lžíci soli nebo více podle chuti, 1 velkou cibuli, 4 mrkve. 

Postup: Všechnu zeleninu předem omyjte. Papriky rozložte na plech. Předehřejte troubu na 200 °C a papriky pečte asi hodinu. Průběžně je otáčejte, když se na nich vytvoří velké hnědé puchýře. Vyjměte papriky z trouby a dejte je stranou. Ještě teplé je přikryjte plastovou fólií, abyste mohli snáze odstranit slupku, a nechte je 24 hodin odpočívat. Na horní straně každého rajčete udělejte malý křížový řez a také je rozložte na plech. Do lilku rovněž udělejte pár tenkých řezů a položte ho na rajčata. Plech vložte do trouby a zeleninu pečte při teplotě 200 °C asi 1 hodinu. Nechte vychladnout. Oloupejte papriky, rajčata a lilek. Ve hrnci s horkou vodou uvařte mrkev a celou cibuli asi 20 minut. Vodu slijte. Všechny červené papriky vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přendejte je do velkého hrnce. Mrkev, cibuli a lilek také společně rozmixujte v mixéru. Směs přendejte do hrnce s paprikami. Pak přidejte rozmixovaná rajčata. Směs promíchejte, přidejte olej, sůl a cukr a vařte odkryté asi 2 hodiny. Často míchejte, aby se směs nepřipálila.To, že je ljutenica hotová, poznáte podle toho, že je trochu hustší a nestéká zpět z vařečky. Hotovou ljutenicu pak přendejte do čistých a vysterilovaných zavařovacích sklenic a pevně je uzavřete víčkem.Uchovávejte ji v lednici. Vydrží až několik měsíců.
 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Naposledy jste si prohlédli