Staročeská specialita hunc: Tradiční skromné jídlo z brambor a krup voní česnekem i majoránkou a snadno se připravuje
13. 10. 2022 Vaření
Pokrm hunc zná sice málokdo, každého ale určitě zaujme už jen svým názvem. Jde o tradiční prosté jídlo našich předků, které přesto, že se skládá z pár obyčejných ingrediencí, chutná přímo úžasně. Navíc je rychle hotový a vyjde vás opravdu jen na pár korun.
Hunc - trochu jako kontrabáš s kroupami
Vzhledem k použitým ingrediencím by se hunc dal přirovnat k tradiční valašské specialitě kontrabáši. Hunc ale pochází z Pojizeří a i když se připravuje z brambor, cibule, špeku, slaniny, česneku a majoránky stejně jako kontrabáš, liší se použitou obilovinou. Zatímco v kontrabáši se brambory kombinují s pohankou, která byla na Valašsku oblíbenou potravinou, v případě huncu se používají kroupy. I ty totiž byly důležitou součástí jídelníčku našich předků.
Mohlo by vás zajímat
Kroupy - ideální výživná potravina
Kroupy byly za starých časů oblíbenou ingrediencí, což dokazují kdysi populární pokrmy jako šoulet (tedy kroupy s hrachem) nebo kuba (kroupy s houbami). Jako kroupy se označují zrna obilovin zbavená obalů neboli otrub. Mohou být z ovsa, pšenice či ječmene nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Nejčastěji se ve staročeské kuchyni používaly kroupy ječné nebo pšeničné. Ty pšeničné se považovaly za chutnější a luxusnější. Hlavní předností krup bylo, že byly levné, ale zato výživné a uvařením hodně nabyly, což přišlo v chudých rodinách, kde bylo třeba zasytit větší množství hladových krků, vhod.
Navíc kroupy jsou ideální zahřívací potravina, již naši předci proto často zařazovali pokrmy z krup do jídelníčku během podzimu a zimy. Podávaly se nejen jako příloha, ale i samotné a často se dochucovaly sádlem, což ovšem nebyla náhoda. Během podzimních posvícení se často zabíjely husy a kachny a v zimě se konaly zase zabijačky, sádla proto byl dostatek a používalo se na vylepšení jídel bez masa.
Chuť dodá sádlo, slanina a majoránka
Sádlo, špek nebo případně slanina, zkrátka něco tučného je i součástí pokrmu hunc. Kromě krup v něm hrají prim brambory, které byly v chudých horských a podhorských oblastech oblíbenou potravinou. Jako koření se do huncu přidávala v staročeské kuchyni oblíbená majoránka. I to mělo své opodstatnění. Kroupy totiž způsobují nadýmání a majoránka je ideální bylinkou působící proti plynatosti.
Již naši předkové to zkrátka měli velmi dobře vymyšlené. Když se navíc přidal ještě česnek a cibule, z celkem obyčejných surovin vznikl opravdu vynikající a vydatný pokrm. Hunc se navíc často podával s kysaným zelím, takže i o zásobu potřebných vitaminů bylo v zimě postaráno.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšená nastavovaná kaše
Hunc se hodně podobá i nastavované kaši, tedy kaši nastavené kroupami. Do ní se ale brambory rozmačkají. V případě huncu se krájejí na plátky a pak se společně s kroupami a dalšími ingrediencemi zapékají pěkně dozlatova, což také přispěje chuti pokrmu. A jak tedy hunc připravíte?
Budete potřebovat: 200 g krupek, 1 kg brambor, 120 g špeku nebo slaniny, 3 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, čerstvou majoránku podle chuti a 3 stroužky česneku.
Postup: Kroupy připravte podle návodu na obalu. Nejprve je namočte na několik hodin do studené vody, propláchněte a uvařte je doměkka v osolené vodě, co níž přidáte lžíci sádla. Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte je na plátky. Na pánvi orestujte špek s najemno nasekanou cibulí. Pak vše smíchejte v pekáčku vymazaném sádlem a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut nebo pěkně dozlatova. Podávejte s kysaným zelím, zelným salátkem nebo kyselými okurkami.
Náš tip: Vegetariáni mohou v pokrmu nahradit slaninu či špek uzeným tofu nebo tempehem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Buchty po ránu
Buchty po ránu Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i… Číst více
Jak připravit a upéct prejt v několika krocích. Jde to i bez zabíjačky
Syrový prejt je směs, kterou se plní jitrnice. Co se nevejde do střívek, to můžeme upéct právě jako prejt. Do směsi patří uvařené maso z hlavy a… Číst více
Louhované pečivo: Rady a tipy pro přípravu slaných preclíků a jiných tvarů
Preclíky a tyčky jsou typické pro stánkový prodej - jsou šikovné do ruky, dlouho vydrží a nejsou mastné. Připravují se z tuhého kynutého těsta, které… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantasticky chutnající louhované pečivo s dokonalou kůrkou si dnes doma může snadno upéct každý z nás
Známé kupované pečivo s příjemně nahořklou,… Číst více
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
Dívali jste se na nový pořad České televize… Číst více
Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
Období zabijaček je spojeno s mnoha tradičními… Číst více
Kynuté koláče se sladkou zelnou náplní podle cukráře Josefa Maršálka: Provoněné skořicí a ochucené jablky chutnají fantasticky
Zelné koláče jsou v podání oblíbeného cukráře… Číst více
Buchtičky s krémem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept na dokonale nadýchané těsto a krém vonící vanilkou a rumem
Vzpomínáte občas s nostalgií na nejoblíbenější… Číst více
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!
Zbylo vám po jiném pečení hodně bílků a… Číst více
Kynutý jihočeský koláč plný borůvek podle cukráře Josefa Maršálka. Díky jedné fintě s drobenkou bude přímo dokonalý
Ty pravé tradiční a nejlepší české či moravské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 2 hodinami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 7 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více