Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí škvarky a sádlo

Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si dáváme u piva, na chlebu ke svačině nebo v misce místo buráků u televize. Připravit si domácí škvarky není žádná věda. Stačí jen nakrájet vepřové sádlo a nechat pomalu škvařit za občasného míchání.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min

40 min (40 min příprava)

10. 11. 2012 16:05

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie75 423 kJ / 18 027 kcal
Bílkoviny43,40 g
Tuky1 981,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 80 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy4,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je to jednoduché a 100% lepší než kupované.

Recept jsem nenašla, tak přidávám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Kocmrda

28. 5. 2017 11:35

micka2:
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!! :no: :-D

vasek.ku

25. 5. 2017 20:39

ilo: Brečíš sice hezky, ale na špatném hrobě. Tady je to o tom, jak si dobré škvarky udělat a ne si je koupit. Dříve si lidé taky dělali doma sádlo a udili si maso.

Janek

2. 5. 2017 18:35

:-pilo: Zadarmo ne, ale byla slušné deputáty

Moravák

29. 1. 2017 08:55

Micko2 te vody se tam dava troska takze se odpari a olej do skvarku proboha nepatri.:no:

macjanti

24. 8. 2016 12:14

Pavel: Nakrájené sádlo do hrnce nebo vyšší plech vložit do trouby na 85 - 90°C, dle množství na dobu 2,5 hod. a více.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.

Jánmacjanti

24. 8. 2016 11:58

Pavel: Sádlo, které si popsal / použil /, je sádlo vnitřní = jiný tuk / pro kozmetické účely lepší /. Dobré škvarky jsou ze sádla řemenového:
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ

Anna

21. 8. 2016 06:34

manekineko: já dělám sádlo a škvarky jedině v troubě- Pouze ho nakrájím jak velké chci mít škvarečky dám do pekáče, druhým přikreji, troubu zapnu na 180 st. a cca za dvě hodiny otevřu, sliju sádlo a dodělám škvarečky. Sádlo je jemňoučké, krásně bílé a dá se použít i jako kosmetický přípravek, třeba na hojení jizev po spálení, opaření či operaci. Je naprosto čisťoučké a nepřepálí se. Troubu neotevírat až za ty dvě hoďky. Teda elektrickou, v plynové možná stačí 150st.:-8

manekineko

30. 7. 2016 06:17

Obávam sa, že týmto spôsobom dosiahneme zničený kastrol a nejedlé škvarky, vlastná skúsenosť spred asi 20tich rokov. Robím škvarka tak, ako písala micka, a ak mám domáce mlieko, tak ho nalejem na oškvarky zliate z masti, a na miernom plameno dohnedujem.

micka2

29. 7. 2016 06:25

Ja to robím tak,že na dno hrnca dám trocha oleja,aby sa mi slanina neprilepila a žiadnu vodu,ani mlieko,lebo ak je tam voda,tak sa to len varí a neškvarí a mlieko je ešte horší nápad,lebo síce oškvarky môžu stmavnúť.ale masť dostane tiež hnedastú farbu.Škvariť pri strednej teplote,nie príliš pomaly a nakoniec,keď oškvarky vyplávu,tak trocha pridať,ale tu treba stáť pri hrnci a sledovať,aby masť zostala biela a oškvarky mali zlatohnedú farbu.Potom oškvarky vybrať,nechať trocha odkvapkať,ale nevytláčať z nich masť,keď už,tak len veľmi zľahka,potom primerane osoliť a osoliť trocha aj masť.K tomuto spôsobu som sa vypracovala po rokoch pokusov a omylov,ale takto mi to najlepšie funguje.

danulik

28. 7. 2016 13:00

Tiež robievam, ale mlieko určite až na záver. Najprv nalejem do hrnca trochu vody, potom pridám na rovnaké kocky nakrájaný tuk, keď je z obchodu, že je vyšší aj nižší, tak najprv tie väčšie kocky a po čase menšie, aby sa škvarky rovnomerne škvarili. Pred koncom pridám mlieko, aby chytili zlatú farbu.

Jaromír

24. 7. 2016 11:00

Pavel: Zkus u řezníka požádat o Iberijský špek :-)

tejaja tejaja

23. 7. 2016 04:34

Pavel: Skús Makro.;-)

Pavel

23. 7. 2016 00:13

Zajímalo by mě,kde se dá koupit sádlo,ze kterého vyškvařím škvarky.Všude mají centimetrové pláty z masných plemen,které se rozpustí na čisté sádlo.Proto taky stojí škvarky kolem 160 Kč ! Vasoké škvarkové sádlo jsem v řeznictví neviděl ani nepamatuju...

Pavel

27. 10. 2015 10:50

Máme osvědčený postup: Mléko podle něj doporučuji skutečně dát až na závěr - zpění, vypadá to, že se srazilo, jak zde někdo napsal s obavami, ale ničeho se nebát, promíchat, nechat chvíli propěnit, škvarečky zezlátnou, a až pak teprve odstavit. Přidat ale skutečně mléko, nikoli to, co se prodává v krabicích. A nedává se mnoho, jen trocha. Pokud chcete uchovat sádlo nebo sádlo se škvarky déle v chladničce, pak raději nepřidávejte sůl, a už vůbec ne žádné další ingredience.

žanda

21. 5. 2015 11:30

s tím mlékem jsou ty škarky famózní:-phttp://www.toprecepty.cz/recept/30113-domaci-skvar...

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: domácí škvarky domácí škvařené vepřové sádlo škvaření sádla jak na škvaření sádla škvarky domácí škvarky recept jak udělat domácí škvarky recept na domácí škvarky škvaření sádla s mlékem jak udelat skvarky škvařené sádlo škvaření škvarků kančí sádlo škvařené sádlo recept škvarky recept domácí vepřové škvarky jak škvařit sádlo škvařené sádlo s mlékem škvařené vepřové sádlo kocmrda

Suroviny: sádlo vepřové, mléko, sůl

TopRecepty.cz

Domácí škvarky a sádlo

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5K4X