Domácí škvarky a sádlo

nofrona Kuchařka: nofrona

Zavařeniny 54 názorů

Suroviny

2 kg vepřového sádla
100 ml mléka
sůl
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme, (v mém případě dostaneme domácí) sádlo. Sádlo nakrájíme na kostky 3x3 cm, nebo jak kdo chce, dáme do hrnce, přilijeme mléko. Dáme na vařič, necháme rozpálit a stáhneme na třetinu.

  2. Vaříme za stálého míchání, dokud nám škvarky nezezlátnou. Zmenší se minimálně o polovinu.

  3. Škvarky přecedíme a osolíme. Sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout. Uchováme v lednici.

Poznámka

Je to jednoduché a 100% lepší než kupované.

Recept jsem nenašla, tak přidávám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 462 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí škvarky a sádlo

  • Kocmrda Kocmrda(neregistrovaná)

    micka2:
    Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!! :no: :-D

    Odpovědět

  • vasek.ku vasek.ku

    ilo: Brečíš sice hezky, ale na špatném hrobě. Tady je to o tom, jak si dobré škvarky udělat a ne si je koupit. Dříve si lidé taky dělali doma sádlo a udili si maso.

    Odpovědět

  • Janek Janek(neregistrovaný)

    :-pilo: Zadarmo ne, ale byla slušné deputáty

    Odpovědět

  • Moravák Moravák(neregistrovaný)

    Micko2 te vody se tam dava troska takze se odpari a olej do skvarku proboha nepatri.:no:

    Odpovědět

  • macjanti macjanti(neregistrovaný)

    Pavel: Nakrájené sádlo do hrnce nebo vyšší plech vložit do trouby na 85 - 90°C, dle množství na dobu 2,5 hod. a více.
    Přelít přes sito.
    Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
    Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.

    Odpovědět

  • Jánmacjanti Jánmacjanti(neregistrovaný)

    Pavel: Sádlo, které si popsal / použil /, je sádlo vnitřní = jiný tuk / pro kozmetické účely lepší /. Dobré škvarky jsou ze sádla řemenového:
    https://dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
    http://www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
    http://www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    manekineko: já dělám sádlo a škvarky jedině v troubě- Pouze ho nakrájím jak velké chci mít škvarečky dám do pekáče, druhým přikreji, troubu zapnu na 180 st. a cca za dvě hodiny otevřu, sliju sádlo a dodělám škvarečky. Sádlo je jemňoučké, krásně bílé a dá se použít i jako kosmetický přípravek, třeba na hojení jizev po spálení, opaření či operaci. Je naprosto čisťoučké a nepřepálí se. Troubu neotevírat až za ty dvě hoďky. Teda elektrickou, v plynové možná stačí 150st.:-8

    Odpovědět

  • manekineko manekineko

    Obávam sa, že týmto spôsobom dosiahneme zničený kastrol a nejedlé škvarky, vlastná skúsenosť spred asi 20tich rokov. Robím škvarka tak, ako písala micka, a ak mám domáce mlieko, tak ho nalejem na oškvarky zliate z masti, a na miernom plameno dohnedujem.

    Odpovědět

  • micka2 micka2(neregistrovaný)

    Ja to robím tak,že na dno hrnca dám trocha oleja,aby sa mi slanina neprilepila a žiadnu vodu,ani mlieko,lebo ak je tam voda,tak sa to len varí a neškvarí a mlieko je ešte horší nápad,lebo síce oškvarky môžu stmavnúť.ale masť dostane tiež hnedastú farbu.Škvariť pri strednej teplote,nie príliš pomaly a nakoniec,keď oškvarky vyplávu,tak trocha pridať,ale tu treba stáť pri hrnci a sledovať,aby masť zostala biela a oškvarky mali zlatohnedú farbu.Potom oškvarky vybrať,nechať trocha odkvapkať,ale nevytláčať z nich masť,keď už,tak len veľmi zľahka,potom primerane osoliť a osoliť trocha aj masť.K tomuto spôsobu som sa vypracovala po rokoch pokusov a omylov,ale takto mi to najlepšie funguje.

    Odpovědět

  • danulik danulik(neregistrovaný)

    Tiež robievam, ale mlieko určite až na záver. Najprv nalejem do hrnca trochu vody, potom pridám na rovnaké kocky nakrájaný tuk, keď je z obchodu, že je vyšší aj nižší, tak najprv tie väčšie kocky a po čase menšie, aby sa škvarky rovnomerne škvarili. Pred koncom pridám mlieko, aby chytili zlatú farbu.

    Odpovědět

  • Jaromír Jaromír(neregistrovaný)

    Pavel: Zkus u řezníka požádat o Iberijský špek :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pavel: Skús Makro.;-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Zajímalo by mě,kde se dá koupit sádlo,ze kterého vyškvařím škvarky.Všude mají centimetrové pláty z masných plemen,které se rozpustí na čisté sádlo.Proto taky stojí škvarky kolem 160 Kč ! Vasoké škvarkové sádlo jsem v řeznictví neviděl ani nepamatuju...

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Máme osvědčený postup: Mléko podle něj doporučuji skutečně dát až na závěr - zpění, vypadá to, že se srazilo, jak zde někdo napsal s obavami, ale ničeho se nebát, promíchat, nechat chvíli propěnit, škvarečky zezlátnou, a až pak teprve odstavit. Přidat ale skutečně mléko, nikoli to, co se prodává v krabicích. A nedává se mnoho, jen trocha. Pokud chcete uchovat sádlo nebo sádlo se škvarky déle v chladničce, pak raději nepřidávejte sůl, a už vůbec ne žádné další ingredience.

    Odpovědět

  • žanda žanda(neregistrovaná)

    s tím mlékem jsou ty škarky famózní:-phttp://www.toprecepty.cz/recept/30113-domaci-skvar...

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: domácí škvarky domácí škvařené vepřové sádlo škvaření sádla jak na škvaření sádla škvarky domácí škvarky recept škvaření sádla s mlékem jak udělat domácí škvarky recept na domácí škvarky škvařené sádlo jak udelat skvarky škvaření škvarků kančí sádlo škvařené sádlo recept domácí vepřové škvarky škvarky recept jak škvařit sádlo škvařené sádlo s mlékem škvařené vepřové sádlo kocmrda

Zapomněl/a jsem heslo