Domácí škvarky a sádlo
Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si dáváme u piva, na chlebu ke svačině nebo v misce místo buráků u televize. Připravit si domácí škvarky není žádná věda. Stačí jen nakrájet vepřové sádlo a nechat pomalu škvařit za občasného míchání.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 75 423 kJ / 18 027 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,40 g |
Tuky | 1 981,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 4,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Je to jednoduché a 100% lepší než kupované.
Recept jsem nenašla, tak přidávám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 1. 2024 18:44
taddy1: Tady v článku zase jeden řezník mléko doporučuje:
2. 1. 2024 23:37
taddy1: U nás dělal zabíjačku řezník, který kromě toho, že byl z rodiny, byl vyhlášený jako jeden z nejlepších v širším okolí. Tento řezník vždy na konci procesu, po slití veškerého sádla, zalil škvarky trochou mléka. Takto dokončené škvarky byly úžasně voňavé a dobré, bez mléka byly bledé a nevoněly tak intenzívně.
2. 1. 2024 17:48
micka2: Co je to za nápad, škvařit sádlo na oleji? Stačí trochu podlít vodou zpočátku, ta pomůže sádlo rozehřát, vypaří se a pak už prostě opravdu hodně pomaličku škvařit při nízké teplotě a hlavně zezačátku pod pokličkou. Chce to čas, míchat, hlídat. Žádná věda to není. Hlavně včas vypnout ohřívání, rozehřáté sádlo škvarky ještě poměrně dlouho škvaří a pak může dojít k přepálení. Tak nenechávejte úplně do růžova, ony dojdou. O zabijačkách za mých mladých let jsme takhle sádlo škvařili ze dvou prasat opravdu ve velkém a nikoho ani nenapadlo tam lít olej nebo mléko.
2. 1. 2023 12:30
micka2: Mléko se přidává až nakonec, nejlépe po slití sádla, a už jen na škvarky.
28. 5. 2017 12:35
micka2:
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
25. 5. 2017 21:39
ilo: Brečíš sice hezky, ale na špatném hrobě. Tady je to o tom, jak si dobré škvarky udělat a ne si je koupit. Dříve si lidé taky dělali doma sádlo a udili si maso.
2. 5. 2017 19:35
ilo: Zadarmo ne, ale byla slušné deputáty
29. 1. 2017 09:55
Micko2 te vody se tam dava troska takze se odpari a olej do skvarku proboha nepatri.
24. 8. 2016 13:14
Pavel: Nakrájené sádlo do hrnce nebo vyšší plech vložit do trouby na 85 - 90°C, dle množství na dobu 2,5 hod. a více.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
24. 8. 2016 12:58
Pavel: Sádlo, které si popsal / použil /, je sádlo vnitřní = jiný tuk / pro kozmetické účely lepší /. Dobré škvarky jsou ze sádla řemenového:
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
21. 8. 2016 07:34
manekineko: já dělám sádlo a škvarky jedině v troubě- Pouze ho nakrájím jak velké chci mít škvarečky dám do pekáče, druhým přikreji, troubu zapnu na 180 st. a cca za dvě hodiny otevřu, sliju sádlo a dodělám škvarečky. Sádlo je jemňoučké, krásně bílé a dá se použít i jako kosmetický přípravek, třeba na hojení jizev po spálení, opaření či operaci. Je naprosto čisťoučké a nepřepálí se. Troubu neotevírat až za ty dvě hoďky. Teda elektrickou, v plynové možná stačí 150st.
30. 7. 2016 07:17
Obávam sa, že týmto spôsobom dosiahneme zničený kastrol a nejedlé škvarky, vlastná skúsenosť spred asi 20tich rokov. Robím škvarka tak, ako písala micka, a ak mám domáce mlieko, tak ho nalejem na oškvarky zliate z masti, a na miernom plameno dohnedujem.
29. 7. 2016 07:25
Ja to robím tak,že na dno hrnca dám trocha oleja,aby sa mi slanina neprilepila a žiadnu vodu,ani mlieko,lebo ak je tam voda,tak sa to len varí a neškvarí a mlieko je ešte horší nápad,lebo síce oškvarky môžu stmavnúť.ale masť dostane tiež hnedastú farbu.Škvariť pri strednej teplote,nie príliš pomaly a nakoniec,keď oškvarky vyplávu,tak trocha pridať,ale tu treba stáť pri hrnci a sledovať,aby masť zostala biela a oškvarky mali zlatohnedú farbu.Potom oškvarky vybrať,nechať trocha odkvapkať,ale nevytláčať z nich masť,keď už,tak len veľmi zľahka,potom primerane osoliť a osoliť trocha aj masť.K tomuto spôsobu som sa vypracovala po rokoch pokusov a omylov,ale takto mi to najlepšie funguje.
28. 7. 2016 14:00
Tiež robievam, ale mlieko určite až na záver. Najprv nalejem do hrnca trochu vody, potom pridám na rovnaké kocky nakrájaný tuk, keď je z obchodu, že je vyšší aj nižší, tak najprv tie väčšie kocky a po čase menšie, aby sa škvarky rovnomerne škvarili. Pred koncom pridám mlieko, aby chytili zlatú farbu.
24. 7. 2016 12:00
Pavel: Zkus u řezníka požádat o Iberijský špek
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 15 minutami
Brokolicové suflé
Přidáno před 57 minutami
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 4 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 5 hodinami
Cappuccino dort
Přidáno před 9 hodinami
Sytá kuřecí polévka s brokolicí, čedarem a sýrovými knedlíčky
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarohové lívance
jarus 2104 uvařil před 58 minutami
Vepřový perkelt / pörkölt /
hifiklub uvařila před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Stepanka.M. uvařila před 1 hodinou
Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou
Dannulka uvařila před 1 hodinou
Extra rychlé lívance
Katka6 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
jalucka24 uvařila před 3 hodinami
Cappuccino dort
hekute uvařila před 4 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Lenuus uvařila před 4 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Moanka uvařila před 5 hodinami
Těsto na pizzu
bitcoinfilip49 uvařil před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa z trouby: Pomalu pečený bůček s křupavou zlatavou kůrkou nedá skoro žádnou práci, jen nesmíme opomenout první krok
Jak vyškvařit sádlo? Poradíme vám několik způsobů, jak dostat sádlo do sklenic
Retro okénko: Čevabčiči mělo být podle norem z roku 1964 z pravé svíčkové. V levnější variantě jídelen ho ale nahradilo jiné maso
Další recepty
Tématické fráze: domácí škvarky domácí škvařené vepřové sádlo škvaření sádla jak na škvaření sádla škvarky domácí škvarky recept jak udělat domácí škvarky recept na domácí škvarky škvaření sádla s mlékem jak udelat skvarky škvařené sádlo škvaření škvarků kančí sádlo škvařené sádlo recept škvarky recept domácí vepřové škvarky jak škvařit sádlo škvařené sádlo s mlékem škvařené vepřové sádlo kocmrda
Suroviny: sádlo vepřové, mléko, sůl
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce