Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
3. 1. 2023 Vaření
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené těstoviny? Pokud se vám nechce je již ohřívat, snadno je můžete přetvořit do podoby křupavé pochoutky pasta chips, která se před nedávnem stala hitem TikToku. Jako náhrada chipsů při posezení u televize jsou ideální.
Křupavé těstoviny z TikToku
Na sociálních sítích najdete spoustu inspirace na různé pokrmy i pochutiny. Pokud dáváte přednost rychlým receptům, je doslova studnicí nápadů sociální síť TikTok. Ta se totiž specializuje na krátká a nápaditá videa a mnoho z nich se zaměřuje i na jídlo. Jednou z dobrot, která se tu objevila a v krátkém čase si získala mnoho nadšenců, kteří ji museli vyzkoušet, jsou i tyto pasta chips.
Mohlo by vás zajímat
Jaké těstoviny na pasta chips?
Pasta chips neboli těstovinové chipsy jsou dokonalým způsobem, jak využít uvařené těstoviny. Jsou přímo úžasně křupavé, téměř jako bramborové lupínky, a můžete si je dochutit, jak se vám zlíbí. Použít na ně můžete jakékoliv uvařené těstoviny, nejlepší jsou ale menší a kratší druhy, které spíš připomínají krekry a dají se snadno vzít do ruky a namočit do dipu. Ideální jsou farfalle, penne, rigatoni nebo fussilli. Použít můžete klidně i bezlepkové těstoviny, jen si u nich dejte pozor, abyste je nepřevařili a nebyly by pak moc měkké.
Křupavá pochoutka v italském stylu
Příprava těstovinových chipsů je velmi snadná, potřebujete jen těstoviny, které by měly být uvařené pokud možno al dente neboli na skus, budou totiž se ještě dále tepelně upravovat. Dále potřebujete olej, nejlépe olivový, a nějaký sýr. K těstovinám se nejlépe hodí parmazán, který se na těstovinách krásně zapeče a zajistí ještě větší křupavost, vhodné jsou ovšem i měkčí sýry jako třeba gouda. Nakonec je třeba něčím chipsy dochutit. Nejvhodnější jsou různé bylinky jako oregano nebo směs italských bylinek, dále můžete použít česnekový prášek, chilli vločky, římský kmín, kurkumu nebo uzenou papriku.
Jednoduchá příprava chipsů
Ingredience pak jen stačí důkladně smíchat ve velké míse, aby se všechny kousky obalily kořením, olejem a sýrem, a pak zapéct hezky dokřupava. Na přípravu pasta chips je nejvhodnější horkovzdušná fritéza, díky níž se stanou těstoviny dokonale křupavé. Pokud ji ale nevlastníte, bez problémů můžete těstovinové chipsy upéct i v obyčejné troubě. Nejsou sice tolik křupavé, ale naopak uvnitř trochu žvýkavé, někteří však tvrdí, že jim tato konzistence chutná mnohem víc.
Pasta chips s parmezánem a oreganem
A jak tedy pasta chips připravit? Budete potřebovat: 200 g krátkých těstovin, např. farfalle, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku česnekového prášku, 20 g sýra Parmigiano Reggiano a chilli vločky (můžete vynechat).
Postup: Těstoviny uvařené al dente přendejte do mísy a dochuťte olivovým olejem, oreganem, česnekovým práškem a chilli vločkami. Nastrouhejte parmezán a dobře promíchejte, aby se těstoviny pěkně obalily. Ve fritéze pak smažte těstoviny 10-12 minut při teplotě 180 °C. V polovině smažení je promíchejte a dosmažte dozlatova. Při přípravě v troubě těstoviny rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, aby se nepřekrývaly ani nedotýkaly. Pečte při 200 °C 17 - 20 minut, dokud nebudou pěkně zlatavě hnědé.
@cookingwithbello PASTA CHIPS ???? Written recipe and measurements are on the link! ????❤️???????? #pasta #pastachips #italian #italianfood #foodontiktok ♬ original sound - Angelo Coassin
Dokonalý dip s fetou
Těstovinové chipsy si nejlépe vychutnáte, kdyže je budete podávat s nějakým dipem. Použít můžete třeba oblíbenou rajčatovou omáčku, pesto nebo dokonce hummus. Přímo vynikající jsou s lehkým smetanovým dipem se sýrem feta. Snadno jej připravíte ze 120 g sýra feta, 60 g kysané smetany, 1 stroužku česneku a 2 lžic olivového oleje. Rozdrobenou fetu dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na drobné kousky. Přidejte řecký jogurt a česnek a mixujte za stálého přilévání olivového oleje, dokud dip nebude mít krásně krémovou a hladkou konzistenci. Podávejte s chipsy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít slupky z jablek: Připravíme z nich jablečný čaj, křupavé chipsy, jemné smoothie i fantastický kořeněný drink
Hitem internetu je tenhle zvláštní smažený párek "v rohlíku", který rohlíkem vůbec není. Připravuje se snadno a chutná božsky!
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá a trendy večeře: Už jste vyzkoušeli hit sociálních sítí těstoviny s pečenou fetou?
Potřebujete snížit příjem kalorií a chcete jíst zdravě? Pomůže vám s tím horkovzdušná fritéza
Hitem Tik Toku je tohle křupavé ovoce na špejli: Jak připravit „skleněné“ banány, melouny či hrozno?
Komentáře
4. 1. 2023 02:03
Takže kysanou smetanu nebo jogurt?
Upozorňuji na chybu a zároveň se ptám, i když předpokládám, že jako obvykle opět nikdo neodpoví.