Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem Tik Toku je tohle křupavé ovoce na špejli: Jak připravit „skleněné“ banány, melouny či hrozno?
Zdroj: Pixabay, Casca79

Tanghulu je sice jen ovoce zalité cukrovým sirupem, přesto je tato původem čínská pochoutka v poslední době hodně populární hlavně na Instagramu a na TikToku. Tyto ovocné špízky zaujmou každého na první pohled, díky svému lesku vypadají efektně a když se do ovoce zakousnete, báječně křupne.

„Ledové“ ovocné špízy

Tanghulu dnes sice všichni zbožňují a předhánějí se v tom, kdo na sociálních sítích vystaví krásnější fotku tohoto sladkého „skleněného“ zázraku, ve skutečnosti ale nejde o žádnou novinku. Tanghulu je v Číně populárním pouličním jídlem již pěknou řádku let a zřejmě pochází ze severu Číny.

Původně byly na špejli nabodnuté jen dva kousky ovoce, takže pokrm připomínal speciální tykev kalabasu (u nás známou také jako indická okurka), označovanou také jako hulu. Odtud je pak odvozen i název pochoutky, který v doslovném překladu znamená ledové kalabasy. Cukr na ovoci totiž připomíná trochu i led a v Číně se tato dobrota tradičně prodává hlavně v zimních měsících.

Původní tanghulu je z plodů hlohu

V původní verzi se na tanghulu používá speciální druh ovoce, známý pod anglickým názvem Chinese hawthorne (jde o druh hlohu). Proto se tanghulu někdy říká hlohové bonbony nebo kandovaný hloh. Jde o malé plody připomínající jablka, jež dorůstají velikosti necelých čtyř centimetrů. Vynikají trpkou a nepříliš sladkou chutí. V Číně jsou hodně oblíbené a využívají se i v rámci tradiční čínské medicíny. Obsahují totiž hodně vitaminu C a navíc prý zlepšují trávení. Kromě toho, že se z nich připravuje tanghulu, využívají se i do mnoha dalších populárních čínských cukrovinek. Jsou i základem oblíbené kantonské sladkokyselé omáčky, dělá se z nich víno a také džemy.  

Na tanghulu se hodí i jahody nebo mandarinky

Vzhledem k tomu, že toto ovoce seženete mimo Čínu jen stěží, začalo se v tanghulu nahrazovat jinými obvyklejšími plody. Nejčastěji se na tanghulu používají jahody, ale i mandarinky, hroznové víno nebo kiwi nakrájené na plátky. Tanghulu je vlastně jakýmsi druhem kandovaného ovoce, na rozdíl od toho běžného ale není měkké, ale na povrchu tvrdé. Ovoce totiž pokrývá vrstvička cukrového sirupu, která kolem něj vytváří křehkou skořápku.

Když tedy do něj kousnete, krásně křupne. Příprava tanghulu není nijak složitá, jen je potřeba být obezřetný, neboť se pracuje s horkým cukrovým sirupem. A je také třeba postupovat rychle, aby vám cukr neztuhl předčasně, ale krásně pokryl ovoce v tenké vrstvičce. Nejlepší je vzít si na pomoc teploměr a kontrolovat s jeho pomocí teplotu rozvaru.

Jak na jahodové tanghulu

Na tanghulu toho mnoho nepotřebujete, vystačíte si jen s ovocem, cukrem a vodou. Cukr a voda se používají v poměru 2:1. A jak na to? Budete potřebovat: 10 jahod, 1 šálek krystalového cukru a ½ šálku vody.

Postup: Jahody nejprve očistěte, zbavte zelených lístků, omyjte a důkladně osušte. V opačném případě by se vám do cukru dostalo hodně vody a ovoce by pak nebylo krásně křupavé, ale naopak lepkavé. Každou jahodu napíchněte na špejli nebo dlouhé párátko. Plech s vysokým okrajem nebo nerezovou mísu naplňteledovou vodou, ideálně ještě s kousky ledu. Postavte vedle sporáku.

Do malého hrnce nasypte cukr a pak ho zalijte vodou tak, aby byl veškerý cukr ponořený. Cukr s vodou ale nemíchejte! V případě potřeby hrncem zatřeste, aby se cukr vodou zalil. Do hrnce ponořte teploměr, abyste mohli kontrolovat teplotu. Přiveďte cukr k varu a měřte teplotu, dokud nedosáhne 120 °C. Teplota cukru by neměla překročit 150 °C, jinak se spálí.

Pokud nemáte teploměr, zkontrolujte připravenost cukrového sirupu tak, že do něj ponoříte špejli. Ihned ji pak vyjměte a ponořte do studené vody. Pokud cukr ihned ztvrdne, je sirup připraven. Pokud je cukr tekutý, ještě ho povařte.

Jakmile je cukr hotový, vypněte oheň a ponořte hrnec na jednu sekundu do studené vody. Hrnec vyjměte a naklopte jej tak, aby se sirup slil na jednu stranu. Pak do něj začněte namáčet špízy. Dělejte to rychle a nechte přebytečný cukr odkapat zpět do hrnce. Obalené ovoce ihned vložte do ledové vody s ledovými kostkami. Tak poleva okamžitě ztuhne. 

Druhou varinatou je položit je na pečicí papír a nechat zaschnout. Cukr by měl na jahodách okamžitě ztuhnout. Jestliže cukr po 1 minutě neztuhne, byl sirup ještě málo horký nebo byly jahody ještě mokré. Tanghulu je nejlepší podávat ihned. Vydrží totiž asi jen 30 až 45 minut, pak začne být ovoce příliš šťavnaté a cukr se rozpadne.

Zdroje informací:
Healthline.com
Thishealthytable.com
Roufs, T. G., Smyth Roufs, K.: Sweet Treats around the World: An Encyclopedia of Food and Culture

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více