Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potřebujete snížit příjem kalorií a chcete jíst zdravě? Pomůže vám s tím horkovzdušná fritéza
Zdroj: Flickr, Sue Thompson

Držíte dietu a máte chuť na hranolky nebo smažený řízek? Už si nemusíte nic odříkat, stačí jen oblíbené menu trochu odlehčit. A díky horkovzdušné fritéze to nebude žádný problém. Připravíte v ní většinu pokrmů a nemusíte přitom použít ani gram tuku.

Jak to funguje?

V horkovzdušné fritéze cirkuluje horký vzduch shora dolů a zpět přes vnitřní stěny nádoby. Zajišťuje se tak dokonalý rozvod tepla. Zjednodušeně řečeno se jedná o techniku vaření, která vám umožní smažit, grilovat a opékat pokrmy bez tuku nebo jen s trochou oleje.

Příprava jídla (ne)trvá déle

Zdánlivou nevýhodou je skutečnost, že vařením v horkovzdušné fritéze strávíte dvakrát až třikrát delší dobu než klasickým smažením. Opravdu je to ale nevýhoda pouze zdánlivá. Když totiž připočtete k době, kterou potřebujete na smažení řízků, ještě čekání na to, než se olej rozpálí, než vychladne, úklid mastných ploch a mytí pánve či fritézy a likvidaci oleje (která by měla být ekologická, tzn. že byste ho měli nalít do plastové nádoby a odnést do kontejneru na tuky nebo do sběrného dvora), tak se dostanete na daleko větší časový údaj, než potřebujete na přípravu jídla v horkovzdušné fritéze a k jejímu čištění. Zvláště když ji z větší části můžete umýt v myčce.

Fritování v oleji kontra horkovzdušná úprava

Je pravda, že jídlo smažené v oleji má jinou chuť než to, které je připravené v horkovzdušné fritéze. To ale rozhodně neznamená, že není dobré. Je nejen chutné, ale i snáze stravitelné, takže vám neleží celý den v žaludku. Je to díky tomu, že horkovzdušná fritéza má nepřilnavý povrch, takže nemusíte používat při přípravě jídel žádný tuk. Pro vylepšení chuti stačí na pokrm kápnout trochu oleje. Ještě úpornější je použít olej ve spreji.

Příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze přináší ještě další čtyři benefity:

  1. nemusíte bojovat se zápachem z přepáleného oleje
  2. nemusíte pracně drhnout mastné dlaždičky
  3. snížíte nebezpečí úrazu a požáru 
  4. jídlo si bez rizika připraví samy i větší děti

Jak velkou fritézu potřebujete?

Fritéza s kapacitou 1,5 až 3 litry je nejvhodnější pro přípravu jídel pro jednu až dvě osoby. Čtyřčlenná rodina by si měla pořídit model, který má objem alespoň čtyři a více litrů. Přesto však musíte počítat s tím, že někdy budete jídlo připravovat ve více dávkách.

Na nákup vám bude stačit tisícovka

Nejmenší fritézy mají objem 1,5 litrů a pořídíte je do tisícovky. Ceny větších modelů s objemem kolem 3 litrů se pohybují mezi 1000 až 1500 korun. Fritézy s objemem přibližně 4 litry stojí 1500 až 2000 korun. Větší než 5 litrů od 2500 do 3000 korun. Ty dražší mají většinou ještě větší objem, až 10 litrů, a často jsou kombinované, např. s grilem. Ceny se odvíjejí také od toho, kterými funkcemi je přístroj vybaven. Většinou si připlatíte za časovač, udržování teploty, rychlejší proudění vzduchu, čímž se zkrátí doba přípravy, nebo automatické nastavení doby a teploty vaření.

Co všechno v ní připravíte?

Dá se říci, že se můžete inspirovat kterýmkoli receptem. V horkovzdušné fritéze uděláte drůbež, maso, zeleninu i brambory na jakýkoli způsob. Kromě slaných jídel můžete horkovzdušnou fritézu využít i k přípravě sladkých dezertů, například na vdolečky, sušenky či koláče. Horkovzdušná fritéza si poradí také s předsmaženými mraženými potravinami, jako jsou rybí filé, pizza nebo hranolky. A příjemné je, že tento přístroj můžete použít i k ohřevu, takže už nemusíte mít doma mikrovlnku.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více