Instantní káva může chutnat luxusně: Důležitá je správná teplota vody, použít lze mořská sůl a pomůže i mikrovlnka
5. 6. 2023 Ostatní
Instantní káva je stále nejpoužívanější variantou při domácí přípravě oblíbeného teplého nápoje. Přestože je její podávání velmi jednoduché a rychlé, nemusí mít dopad na kvalitu kávy, kterou servírujete třeba vašim hostům. Stačí se inspirovat některými radami a dokážete vytvořit šálek moku, za nějž by se nemusel stydět ani zkušený barista.
Jednoduchost vítězí
I přesto, že v posledních letech narůstá obliba domácích výrobníků kávy v kapslích i moderních strojů na espresso, nabízející nám i cappuccino či caffé latte, instantní káva stále vede. Důvod je jednoduchý, stačí ohřát trochu vody, zalít jí pár lžiček výrobku, přidat třeba mléko či cukr a máte hotovo.
Je však třeba vnímat kvůli tomu instantní kávu jako něco „podřadného“ či méněcenného? Určitě ne. Existuje totiž mnoho receptů, které tento druh nápoje povyšují mezi elegantní způsoby podávání kávy, na něž jsme zvyklí z restaurací či kaváren.
Mohlo by vás zajímat
Instant z mikrovlnky
Je to zvláštní, ale i mikrovlnná trouba, mnohými považovaná za ničitele chutí jídla a pití, může posloužit k výrobě luxusní kávy. Budete potřebovat: 180 ml vody, 1-2 lžičky instantní kávy, dle chuti mléko, cukr či koření.
Jak na to?
- Naplňte hrnek vodou a vložte jej do mikrovlnné trouby na 1-2 minuty nebo dokud nezačne bublat.
- Do hrnku přidejte 1-2 čajové lžičky (2-4 g) instantní kávy.
- Lžičkou promíchejte kávu s vodou, aby se zcela rozpustila.
- Pokud máte dobře rozmícháno, můžete kávu podávat.
Užitečné rady:
- Pokud nemáte rádi černou kávu, zvolte větší hrnek, do nějž se vám vejde i mléko či smetana.
- Pokud chcete lepší chuť kávy, místo vody zvolte mléko.
- Když chcete kávu ozvláštnit, zkuste přimíchat špetku kakaového prášku, mleté skořice nebo koření. Netradiční chuť přidá například i mořská sůl.
Ledová instantní káva
V horkých letních měsících máme stále chuť na vychlazené nápoje. Jedním z nich může být i ledová káva, na jejíž přípravu použijete tyto ingredience: 2 lžičky instantní kávy, 30 ml vody, 120 ml plnotučného mléka, led.
Jak na to?
- Ohřejte vodu tak, aby neprošla varem. Do sklenice přidejte instantní kávu. Míchejte, dokud se nerozpustí.
- Do teplé směsi přidejte studené mléko. Důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Vezměte si čistou vysokou sklenici, kterou naplníte ledem. Přes něj nalívejte kávu s mlékem.
- Naposledy vše promíchejte, tím nápoj perfektně zchladíte.
Užitečné rady:
- Když budete chtít rozpustit kávu ve studené vodě, nepůjde to tak snadno, navíc riskujete, že zhoršíte chuť nápoje.
- Kávu s vodou míchejte v jiné nádobě, než ze které budete pít.
- Pro zintenzivnění chuti můžete přidat koření, k oslazení použijte cukr nebo třeba čekankový sirup.
- K přípravě ledové kávy postačí voda, ale studené mléko dodá nápoji bohatší a krémovější chuť.
Instantní latte
Caffé latte je oblíbené v každém podniku, který ho nabízí. Jde si však připravit tuto kávu i bez pomoci přístroje a zrnkové kávy? Jistěže ano, stačí si opatřit tyto suroviny: 1,5 lžičky instantní kávy (cca 3 gramy), 59 ml vody, mléko.
Jak na to?
- Vodu můžete opět ohřát v mikrovlnné troubě, a to po dobu 20-30 vteřin.
- Přidejte instantní kávu a míchejte do jejího úplného rozpuštění.
- Nalijte mléko do sklenice s víčkem, vhodné do mikrovlnné trouby.
- Půl minuty až minutu sklenicí třepejte, aby se mléko napěnilo.
- Odstraňte víčko nádoby a postavte ji do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku pusťte na 30 vteřin na střední stupeň. Pěna tak dokonale vystoupá.
- Nalijte horké mléko do hrnku s kávou. Pěnu si přidržujte lžící, aby se zatím nedostala do hrnku.
- Mléčnou pěnu přelijte přes latté a nechte ji na povrchu. Nápoj nemíchejte.
- Servírovat můžete například ozdobené šlehačkou.
Užitečné rady:
- Mějte na paměti, že se do šálku musí vejít i mléko, proto zvolte minimálně takový, do nějž se vejde 250 ml tekutiny.
- Do latté se hodí jako „dochucovadla“ například skořice, směs dýňového koření či kávový sirup.
- Pokud máte možnost, použijte místo mikrovlnné trouby napěňovač mléka.
Zdroje informací:
Wikihow.com - How to Brew a Cup of Instant Coffee
Cofeeaffection.com - Simple Instant Coffee
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Káva s máslem jako hit na hubnutí? „U některých funguje skvěle, pro jiné to může být hotová tragédie,“ říká Margit Slimáková
Dýně na pět způsobů: Můžete si pochutnat na dýňovém zelí, muffinech, pyré, pomazánce i latté
Vídeňská káva Einspänner: Vznikla jako káva pro kočí na zahřátí, výborná je ale i ledová
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
Jak na to, aby nám horké mléko neuteklo z hrnce. Vyzkoušejte rady, které znaly už naše babičky
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov