Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
20. 12. 2021 Tipy a triky
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by většina pokrmů neměla tu správnou chuť. Přitom starověké národy se bez ní dlouho obešly, používat ji začali až Řekové v 7. století před naším letopočtem.
Kdy solit maso
Víte, že ani odborníci se neshodnou, zda osolit maso před pečením, nebo až po něm? Podle foodblogerky Emmi (emmikochteinfach.de) je vhodnější maso osolit předem. Orestovaná sůl tak pomůže masu rozvinout chuť a vůni a to naše chuťové pohárky rozhodně ocení! K solení předem se přiklání i britský gastropublicista James Peterson v knize Co by měl vědět správný kuchař. Ten doporučuje maso a ryby osolit asi dvě hodiny před tepelnou přípravou, aby sůl prostoupila do suroviny. Nebojte se ani soli ochucené, například medvědím česnekem. Peterson připomíná, že sůl vytahuje z masa vodu, a to může zabránit dokonalému orestování, proto těsně před přípravou maso či ryby otřete dosucha.
Mohlo by vás zajímat
Není maso jako maso
Záleží na správném dávkování, druhu masa a také na tom, kdy maso před pečením osolíte, aby se chuť správně rozvinula a maso zůstalo křehké a šťavnaté. Maso na steaky je lepší solit těsně před tím, než je dáme na pánev. Celou vepřovou nebo hovězí pečeni, případně i celé kuře, lze určitě nasolit a naložit několik hodin předem. Koneckonců, maso by mělo skutečně pustit šťávu, abyste na konci získali silnou omáčku. U oblíbeného guláše nebo krájeného masa na ragú je naopak lepší nesolit vůbec, nebo jen mírně čtvrt hodiny před dušením. Na půl kila stačí „špetka“, tedy malé množství, které vezmeme mezi prsty. Na konci vaření dosolte podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina a těstoviny s citem
Kedlubny, brokolici, nebo chřest, je třeba solit opatrně, aby si zachovaly svou chuť. Čerstvé houby lze sice před tepelnou úpravou naložit do bylinkové marinády, ale solit raději až nakonec. Sůl totiž brání rozvinout jejich přirozené aroma. Ostatní zeleninu před vařením nebo vařením v páře můžete osolit. Lilek je vhodné nakrájet a osolit předem, aby se mohl tzv. vypotit, tedy zbavit přebytečné vody. Nasypete při vaření těstovin sůl do hrnce, je co tam napustíte vodu? To je veliká chyba! Sůl se v tomto případě usazuje na dně a navíc tam zanechá i nezvhledné skrkvrny a mapy. Počkejte tedy, až voda přijde do varu, a na každý litr vody počíejte s jednou zarovnanou kávovou lžičkou soli – což je asi 7 g. Pak můžete vložit těstoviny a uvařit podle návodu.
Mohlo by vás zajímat
Lehce a s mírou
Nezapomínejte, že sůl je dobrý sluha, ale zlý pán. Kuchařka pro zdravé srdce doporučuje omezit přísun soli zvláště v případě, že jste do vaření použili některé z ochucovacích prostředků, omáček nebo kořenících směsí. Jde především o různé masové výtažky v kostce, salátové dipy, různé omáčky k masu apod. Dávejte proto přednost vlastním masovým nebo zeleninovým vývarům s malým množstvím soli, zálivky na salát nebo pikantní dipy či omáčky si připravte čerstvé raději sami. Budete vědět, co jste do nich dali, a určitě vám budou i víc chutnat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dobře okořenit maso? Chuť masa zvýrazní nejen sůl, ale také oblíbené koření
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový
Italský chléb focaccia: Poradíme, jak si připravit tuto lahůdku nejen k vínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 23 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 5 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27