Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošního léta je studená káva flash brew: Doma si ji připravíte během chvilky
Zdroj: Pixabay, JASONBON

Snad každý milovník kávy v horkých letních dnech s radostí vymění svůj šálek horké kávy za nápoj vychlazený a nejlépe ve sklenici doplněný kostkami ledu. A přesně takový je flash brew. Pokud „ujíždíte“ na zastudena filtrovaných kávách, tato vás dostane. Hotová je totiž za pár minut.

Když máte čas si na kávu počkat

Ledovou kávu můžete připravit mnoha způsoby. Někdo dělá frappé z instantní kávy, jiný přihodí jen k espressu pár kostek ledu, další nechávají přes kávu několik hodin překapat studenou vodu. Poslední zmiňované metodě se říká cold brew a v posledních letech se stala hitem. Při této metodě přípravy káva vůbec nepřichází do styku s horkou vodou, pouze se louhuje ve studené vodě.

K tomu, aby byl výsledný nápoj dostatečně silný a měl pořádnou kávovou chuť a vůni, je ovšem třeba kávu nechat louhovat minimálně 16 hodin, ale klidně i déle (až 24 hodin). Čím déle se louhuje, tím více se rozvine chuť a aroma kávy. Na přípravu kávy je ovšem nutné myslet dostatečně dlouho dopředu, abyste si mohli svůj ledový šálek vychutnat, kdy potřebujete.

Flash brew – káva pro ty, kteří spěchají

Právě k metodě cold brew flash brew nejblíže. Jde rovněž o filtrovanou kávu. Na rozdíl od ní se ale flash brew zalévá normálně horkou vodou jako jakákoliv jiná filtrovaná káva. Rozdíl je v tom, že se káva nechává překapávat na led. Oproti přípravě zastudena je tak flash brew bleskově hotové a můžete si ho vychutnat za pár minut. Jde tak vlastně o přesný opak přípravy cold brew. Pro ty, kteří nestíhají nebo nejsou dostatečně trpěliví, je to přímo ideální nápoj.

Příprava ledové kávy po japonsku

Flash brew je někdy označováno také jako japonská ledová káva. Přestože se stal nápoj opravdu populární až nyní, tato metoda existuje již několik desítek let. Flash brewing původně vznikl v Japonsku v 60. letech 20. století, teprve nedávno se ale začal šířit i po Evropě a nyní se dá na některých místech sehnat již hotový v plechovkách.

Káva filtrovaná na led

V čem je ale flash brew jiné, než kdybyste si uvařili normální filtrovanou kávu a pak do ní hodili kostky ledu? Rozdíl je v tom, že se káva zalije v dripperu (překapávací nádobě ve tvaru trychtýře) jen menším množstvím vody. Ta se hned nechá překapávat, káva ale kape do nádoby s ledem, kde se okamžitě zchladí a led se pomalu rozpouští. Proto se vody dává málo – zbytek objemu nápoje dodává led.

Díky zalití horkou vodou si káva uchovává svou hořkosladkou chuť. Horká voda totiž uvolňuje kávové oleje, výsledná káva má klasickou hořkost, kyselost a aroma. Tím, že se káva rychle zchladí, se v ní navíc uzamkne maximum chuti.

Jak si doma připravit flash brew

Na flash brew se nejlépe hodí dripper případně překapávací nádoba typu Chemex či aeropress. Flash brew je ideální metodou pro světle praženou kávu, díky němu vynikne široké spektrum jejích chuťových tónů, nejlepší jsou ovocnější kávy. Požívejte kvalitní kávu na filtr a nejlépe si ji umelte doma sami, aby byla čerstvá. Káva by měla být umleta středně až jemně nahrubo a měla by pak připomínat něco mezi hrubším pískem a solí. Případně si ale hrubost upravte pode vašich zkušeností.

A jak na to? Jednu třetinu až jednu polovinu vody nahraďte ledem, který umístěte do nádoby, kam bude káva překapávat. Mletou a odváženou kávu nasypejte do filtru. Poměr vody a kávy by měl být 1:10. Kávu zalijte malým množstvím vody a počkejte 30-45 sekund, aby se mohla rozvinout chuť a vůně kávy. Pak vodu dolijte podle potřeby a nechte ji přes kávu překapat na led. Kávu podávejte samotnou nebo s mlékem.

Zdroje informací:
Rachaelraymag.com
Atlascoffeeclub.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více