Hitem letošního léta je studená káva flash brew: Doma si ji připravíte během chvilky
16. 6. 2022 Vaření
Snad každý milovník kávy v horkých letních dnech s radostí vymění svůj šálek horké kávy za nápoj vychlazený a nejlépe ve sklenici doplněný kostkami ledu. A přesně takový je flash brew. Pokud „ujíždíte“ na zastudena filtrovaných kávách, tato vás dostane. Hotová je totiž za pár minut.
Když máte čas si na kávu počkat
Ledovou kávu můžete připravit mnoha způsoby. Někdo dělá frappé z instantní kávy, jiný přihodí jen k espressu pár kostek ledu, další nechávají přes kávu několik hodin překapat studenou vodu. Poslední zmiňované metodě se říká cold brew a v posledních letech se stala hitem. Při této metodě přípravy káva vůbec nepřichází do styku s horkou vodou, pouze se louhuje ve studené vodě.
K tomu, aby byl výsledný nápoj dostatečně silný a měl pořádnou kávovou chuť a vůni, je ovšem třeba kávu nechat louhovat minimálně 16 hodin, ale klidně i déle (až 24 hodin). Čím déle se louhuje, tím více se rozvine chuť a aroma kávy. Na přípravu kávy je ovšem nutné myslet dostatečně dlouho dopředu, abyste si mohli svůj ledový šálek vychutnat, kdy potřebujete.
Mohlo by vás zajímat
Flash brew – káva pro ty, kteří spěchají
Právě k metodě cold brew má flash brew nejblíže. Jde rovněž o filtrovanou kávu. Na rozdíl od ní se ale flash brew zalévá normálně horkou vodou jako jakákoliv jiná filtrovaná káva. Rozdíl je v tom, že se káva nechává překapávat na led. Oproti přípravě zastudena je tak flash brew bleskově hotové a můžete si ho vychutnat za pár minut. Jde tak vlastně o přesný opak přípravy cold brew. Pro ty, kteří nestíhají nebo nejsou dostatečně trpěliví, je to přímo ideální nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Příprava ledové kávy po japonsku
Flash brew je někdy označováno také jako japonská ledová káva. Přestože se stal nápoj opravdu populární až nyní, tato metoda existuje již několik desítek let. Flash brewing původně vznikl v Japonsku v 60. letech 20. století, teprve nedávno se ale začal šířit i po Evropě a nyní se dá na některých místech sehnat již hotový v plechovkách.
Káva filtrovaná na led
V čem je ale flash brew jiné, než kdybyste si uvařili normální filtrovanou kávu a pak do ní hodili kostky ledu? Rozdíl je v tom, že se káva zalije v dripperu (překapávací nádobě ve tvaru trychtýře) jen menším množstvím vody. Ta se hned nechá překapávat, káva ale kape do nádoby s ledem, kde se okamžitě zchladí a led se pomalu rozpouští. Proto se vody dává málo – zbytek objemu nápoje dodává led.
Díky zalití horkou vodou si káva uchovává svou hořkosladkou chuť. Horká voda totiž uvolňuje kávové oleje, výsledná káva má klasickou hořkost, kyselost a aroma. Tím, že se káva rychle zchladí, se v ní navíc uzamkne maximum chuti.
Jak si doma připravit flash brew
Na flash brew se nejlépe hodí dripper případně překapávací nádoba typu Chemex či aeropress. Flash brew je ideální metodou pro světle praženou kávu, díky němu vynikne široké spektrum jejích chuťových tónů, nejlepší jsou ovocnější kávy. Požívejte kvalitní kávu na filtr a nejlépe si ji umelte doma sami, aby byla čerstvá. Káva by měla být umleta středně až jemně nahrubo a měla by pak připomínat něco mezi hrubším pískem a solí. Případně si ale hrubost upravte pode vašich zkušeností.
A jak na to? Jednu třetinu až jednu polovinu vody nahraďte ledem, který umístěte do nádoby, kam bude káva překapávat. Mletou a odváženou kávu nasypejte do filtru. Poměr vody a kávy by měl být 1:10. Kávu zalijte malým množstvím vody a počkejte 30-45 sekund, aby se mohla rozvinout chuť a vůně kávy. Pak vodu dolijte podle potřeby a nechte ji přes kávu překapat na led. Kávu podávejte samotnou nebo s mlékem.
Zdroje informací:
Rachaelraymag.com
Atlascoffeeclub.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kávu v létě jedině na ledu: Jak připravit zmrzlinové affogato nebo osvěžující espresso s tonikem?
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Dokonalé řecké frappé se dá připravit i netradičně. Třeba s colou, jahodami nebo se zmrzlinou!