Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňská káva Einspänner: Vznikla jako káva pro kočí na zahřátí, výborná je ale i ledová
Zdroj: Freepik, lifeforstock

Kdo by neznal vídeňskou kávu? Káva vylepšená kopcem šlehačky byla po léta jediným výstřelkem v nabídce mnoha cukráren a kaváren. Ta pravá vídeňská se ale jmenuje Einspänner a připravuje se trochu jinak. V horkých dnech ji navíc oceníte v její ledové podobě. Ta pro změnu pochází z Koreje.

Jak pijí vídeňskou kávu ve Vídni?

S vídeňskou kávou je to trochu jako se španělským ptáčkem, i když ne úplně. Vídeňská káva na rozdíl od španělského ptáčka opravdu existuje, šlehačka ale zdobí šálek s poctivým espressem, ne s turkem nebo instantní kávou, jak bylo a mnohdy i stále je u nás zvykem. Vídeňská káva by se tak dala považovat za obecné označení pro kávu popíjenou ve vídeňských kavárnách a zdobenou šlehačkou nebo našlehaným mlékem. Pokud má šálek espressa mléčnou pěnu na povrchu, je znám jako melange a jde o nejoblíbenější vídeňský kávový nápoj. Jestliže je místo mléka šlehačka, nazývá se káva Einspänner. Právě tento nápoj je asi nejbližší tomu, co si my představujeme jako vídeňskou kávu.

Káva pro vídeňské vozky

Pravá vídeňská Einspänner je ale káva se zajímavým původem, alespoň co se týče jejího názvu. Ten totiž dostala podle kočích řídících povozy. Slovo Einspänner totiž znamená drožka nebo koňský povoz s jedním koněm a právě podle nich je káva pojmenována. Při dlouhém sezení na kozlíku se totiž kočí potřebovali něčím zahřát a povzbudit a káva byla ideálním nápojem. Vždy jim ale rychle vychladla, zakrývali ji proto šlehačkou, která působila jako bariéra a nápoj udržela delší dobu horký. Navíc zajistila, že se káva nedala tak snadno vylít. A protože v jedné ruce drželi kočí otěže, potřebovali mít kávu v nějaké nádobě s ouškem. Od té doby se proto tradičně káva Einspänner podává ve vysoké sklenici s malým uchem. Při vychutnávání této kávy si tak snadno můžete představovat, že se projíždíte v kočáře uličkami staré Vídně.

Kontrast espressa a šlehačky

Kávu Einspänner někteří zaměňují s kávou Kapuziner. Ta se ve vídeňských kavárnách servíruje od počátku 18. století a je považována za předchůdce italského cappuccina. Na rozdíl od Einspänneru se ale espresso zdobí v tomto případě jen trochou smetany nebo šlehačky.

Na kávě Einspänner je nejúžasnější kontrast horkého espressa a vychlazené šlehačky. Receptury na tento kávový nápoj se mohou lehce lišit, obvykle však jde o dvě dávky espressa, které se často doplňují horkou vodou, asi 30 ml. Černou kávu pak v hrnku nebo ve sklence zdobí 100-120 ml dotuha ušlehané šlehačky. Hotová káva se nakonec může posypat strouhanou čokoládou, kakaem či dozdobit čokoládovou polevou. Aby se vám vrstvy neslily a vznikl i na pohled pěkný kontrast černé kávy a bílé šlehačky, doporučuje se šlehačku opatrně nanést na kávu přes hřbet malé lžičky, kterou držíte těsně nad espressem. Jakmile se vytvoří první bariéra, můžete lžičku odstranit a nanést zbytek šlehačky.

Zkuste Einspänner nastudeno

I když se vídeňská káva neboli Einspänner připravuje tradičně horká, vynikající je i ve studené verzi. Ledovou verzi slavné vídeňské kávy vymysleli kupodivu Korejci a stala se velkým hitem. Do ledové kávy Einspänner se navíc přidává mléko, což ji dělá ještě krémovější. A jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 2 šálky espressa, 120 ml husté smetany ke šlehání, 1 lžíci cukru nebo podle chuti,  kostky ledu, 120 ml mléka a kakaový prášek.

Postup: Nejprve si připravte dva šálky espressa. Smetanu pak vyšlehejte dotuha společně s jednou lžící cukru. Pak naplňte polovinu sklenice kostkami ledu a přilijte tolik mléka, aby sahalo do poloviny sklenice. Na mléko navrstvěte 4 lžíce šlehačky (nebo tolik dokud šlehačka nedosáhne do ¾ sklenice). Poté krouživým pohybem nalijte na vrch kávu. Nakonec přidejte kopeček šlehačky a posypejte ji kakaovým práškem. Pokud chcete připravit tradiční Einspänner, nalijte do sklenic s ledem kávu tak, aby sahala do 3/4 a ozdobte silnou vrstvou šlehačky. Zaprašte kakaovým práškem.

Zdroje informací:
Tarasmulticulturaltable.com
Frances.menu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více