Špenát na 5 různých způsobů: V palačinkách plněných svěží tvarohovou náplní a šunkou chutná fantasticky
7. 6. 2023 Vaření
Čerstvý špenát si díky nabídce supermarketů můžeme dopřát po celý rok, a to nejen ve formě lehké přílohy. Připravte si špenát na 5 různých způsobů - v listovém těstu, muffinech, palačinkách, slaném koláči nebo pestrobarevné roládě.
Špenát má v kuchyni široké využití
Špenát je skvělá a zdravá příloha, ať už ten čerstvý listový, tak i ve formě protlaku. Tato listová zelenina má však mnohem větší potenciál. Kromě špenátové polévky si můžeme připravit muffiny, roládu, koláč, palačinky, nebo špenát zabalit do listového těsta. A která varianta je ta nejlepší? Všechny jsou chuťově zajímavé a vizuálně přitažlivé. Stačí vyzkoušet a zařadit ten nejlepší špenátový recept do svého jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Špenát v listovém těstu
Recepty z listového těsta jsou oblíbené pro jednoduchou a rychlou přípravu. Nemusí se jednat jen o sladké recepty, výborné jsou i ty slané. Jako třeba právě ty se špenátem, ve kterých náplň můžeme různě kombinovat. Ke špenátu se například hodí aromatické sýry, jako je niva, gorgonzola, kozí sýr, ale i parmazán. Využít můžeme i další zeleninu, jako je paprika nebo rajčata. Pro ochucení je oblíbený česnek a špenát krásně zjemní trocha smetany.
Náš tip: Upečte si závin s listovým špenátem a kozím sýrem.
Špenátové muffiny
Také slané špenátové muffiny jsou výborné a můžeme si je dát ke snídani, obědu, svačině i večeři. Jsou totiž velmi praktické a příjemně zasytí. Můžeme je přichystat se sýrem feta, ochutit česnekem, na osvěžení přidat jarní cibulku a pro milovníky pikantních chutí doplnit třeba i o mleté chilli.
Náš tip: Připravte si voňavé špenátové muffiny s fetou.
Špenátová roláda
Špenátová roláda báječně vypadá, obzvlášť když vytvoříme barevný kontrast mezi těstem a náplní. Zelené těsto, bílá tvarohová náplň a kousky rajčat nebo červené papriky je kombinace na pohled efektní i lehká a osvěžující. Paprika se dá do rolády také opéct pro podtrhnutí chuti.
Jak opéct papriku? Papriku rozpulte a vyndejte jádřinec. Pokapejte ji rostlinným olejem a na pánvičce na středním plameni opékejte, dokud slupka neztmavne. Zabalte papriku do mikrotenového sáčku nebo potravinové folie a nechte zapařit. Pak můžete jednoduše sundat slupku a papriku použít do špenátové rolády.
Náš tip: Připravte si špenátovou roládu s gorgonzolou a rajčaty.
Špenátový koláč
Špenátový koláč můžeme připravit na listovém těstu s náplní ochucenou česnekem a zakrytou kolečky mozzarelly.
Dá se ale připravit i nasladko v podobě mechového dortu s ozdobou ze šlehačky a zakysané smetany. Skvěle vypadá s také ovocem, které máte právě k dispozici. Ať už to jsou kousky jahod, borůvky nebo maliny.
Náš tip: Upečte si špenátový koláč se smetanovým krémem.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/348-200-100.webp)
Špenátové palačinky
Špenát nemusíme dávat jen navrch palačinek, ale také je můžeme zapracovat do těsta. Na špenátové palačinky budete potřebovat: 100 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 200 ml mléka, 70 g hladké mouky a špetku soli. Na náplň budete potřebovat: 250 g polotučného tvarohu, 150 g šunky, malou hrst nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, pepř a sůl.
Jak na to? Všechny ingredience na těsto rozmixujte dohladka a nechte pár minut odležet v pokojové teplotě. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo mléka. Do další misky dejte tvaroh, prolisujte k němu česnek, přidejte pažitku, špetku pepře a soli. Promíchejte a dejte do lednice vychladit.
Na rozehřáté pánvi opečte palačinky, jde to i nasucho. Stačí asi tři minuty pouze z jedné strany. Na palačinku vždy natřete tvarohovou náplň a obložte plátkem šunky. Palačinku zarolujte nebo přehněte napůl a ještě jednou napůl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit nejlepší domácí hamburgery - oblíbené jídlo grilovací sezony. Poradíme s jejich náplní i skládáním
Oblíbené jídlo amerických grilovacích párty má překvapivě původ v Evropě, konkrétně v Hamburku, od kterého mají hamburgery jméno. O původu si můžete… Číst více
Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny… Číst více
Dokonalé zeleninové řízky v těstíčku: Řízek z dýně, cibule nebo kedlubny skvěle nahradí drahé maso
Řízek bývá jednou z nejčastějších odpovědí dětí… Číst více
Drahé Vánoce: Kilo kapra za 140 Kč, máslo i za 90 Kč a cukroví za 1200 Kč. Co ještě oproti loňskému roku zdražilo a kde ušetříme?
Ceny potravin za poslední rok znatelně stouply,… Číst více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před… Číst více
Den zelené šťávy
Příprava zelené šťávy je velmi jednoduchá. Pomůže vám odšťavňovač, díky kterému z ovoce a zeleniny dostanete rychle a efektivně všechny vitamíny a… Číst více
Den milovníků burgerů
Hamburger měl svou současnou podobu, tedy plátek masa v rozkrojené housce, získat v roce 1891 v americké Oklahomě. Co se burgerů týká, na výběr jich… Číst více
První rande může totálně pokazit i špatně zvolené jídlo. Tabu by měly být nejen špagety a česnek
Chyba při výběru pokrmů, jako jsou burger či… Číst více
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech… Číst více
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 9 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 17 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Polévka BORŠČ
Přidáno 16. 6. 2024 14:50
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno 16. 6. 2024 14:05
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Přečtěte si Zobrazit více