Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
Zdroj: Toprecepty, Mama v kuchyni

Když po šedivé zimě začne vše rašit a pučet, není divu, že máme rádi zelenou barvu i na talíři. Takové jsou i tři jarní polévky, které nejen hezky vypadají, ale především výborně chutnají.

Jarní polévky se zelenými listy

Jaro v kuchyni je plné svěžesti. Saháme po rostlinách, které jsou čerstvě vypěstované, nebo po těch, které vyrostly v přírodě. Může jít o typické jarní rostliny, jako jsou třeba kopřivy, chřest, medvědí česnek nebo špenát. Rozhodně nesmí chybět ani různé bylinky, které si pěstujete doma na parapetu. To mnohou být polníček, řeřicha i pažitka.

Jarní polévka z kopřiv

Kopřivy jsou nejen plevel, ale také cenná bylinka a výborná ingredience mnoha pokrmů. V teplé kuchyni je můžeme využít místo špenátu. Hodí se i do svěží jarní polévky. Jejím základem může být osmažená cibulka a vývar. Nechybí v ní brambory, česnek, vajíčko a trocha pórku. Chléb pak poslouží na přípravu chipsů.

Náš tip: Připravte si ji takhle snadno a pochutnejte si na výborné jarní polévce.

Jarní polévka ze špenátu

Správně připravená špenátová polévka je výborná a navíc hotová během pár minut. V tomto období si ji můžeme přichystat z čerstvých listů (pokud je nemáme, tak z mražených, protlak není ideální). Na zjemnění je vhodná smetana na vaření (event. zakysaná smetana), k dochucení poslouží česnek. Případně ji lze doplnit o hrst dozlatova osmažených krutonů. Výživnější bude přidáním sýru po dovaření. Může to být například plátek mozzarelly.
Další, u nás neobvyklá špenátová polévka se připravuje s čočkou a kurkumou.

Náš tip: Připravte si špenátovou polévku se zakysanou smetanou a nivou podle tohoto videoreceptu:

Jarní polévka ze chřestu

Od konce dubna do června přichází krátká a intenzivní doba chřestu. Může jít o bílý chřest, který je třeba celý oloupat až po hlavičku. Odlišný je zelený chřest, u kterého se loupe zhruba poslední třetina výhonku (pazocha). A pamatujte si, že mladý zelený chřest se neloupe skoro vůbec, jen u silnějšího spodního konce. Chřest se v polévkách často kombinuje s hráškem, díky kterému je výsledná chuť svěží.

Na chřestovo-hráškovou polévku budete potřebovat: ½ kg chřestu, dvě hrsti mraženého hrášku, 2 šalotky, 1 lžíci másla, 1 l vývaru, 150 ml sladké smetany na vaření, špetku muškátového oříšku a sůl. Na dochucení můžete použít i kapku citronu a špetku čerstvě namletého pepře.

Jak na to? Šalotku očistěte, nakrájejte ji najemno. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte šalotku a nechte ji zpěnit. Chřest oloupejte, nakrájejte na kousky a chvilku společně poduste se šalotkou. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte strouhaný muškátový oříšek a vařte asi čtvrt hodiny do změknutí chřestu. Přisypte hrášek a polévku prohřejte. Polévku mírně rozmixujte, přilijte smetanu a asi pět minut provařte. Dochuťte solí, případně citronovou šťávou a pepřem.  

Náš tip: Připravte si polévku z chřestu smetany a s parmezánovými křupinkami. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie