Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát je vysoko ceněný kvůli obsahu hodnotných látek, důležitých pro naše zdraví. Jídla z něho jsou chutná, navíc je špenát snadno dostupný a levný. Používáme ho syrový i vařený a připravujeme ho na mnoho způsobů.
Špenát s bramborami
Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo vejce na způsob volských ok. Špenát nejprve podusíme na osmahnuté cibulce. Podle potřeby zahustíme a rozmícháme do něj vajíčko a smetanu pro lepší chuť. Dušený špenát osolíme a dobře ochutíme třeným česnekem.
Gnocchi a těstoviny
Oblíbená a rychlá na přípravu je kombinace špenátu s těstovinami. Často se špenát připravuje s gnocchi. Mezi oblíbené recepty z našeho receptáře patří recept na gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů (Hermelín, Niva a balkánský sýr) nebo gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou.
Placky, palačinky nebo pizza
Dalším z ceněných jídel jsou palačinky se špenátovou náplní. Kdo chce, může je navíc zapéct v troubě. Zdobené strouhaným sýrem a proužky krásně červené kapie nebo cherry rajčátky budou palačinky ještě lepší. Výborná je pizza se špenátovou náplní. Na náplň mražený špenát rozmrazíme a ochutíme česnekem, posolíme a přidáme k němu smetanu.
Špenátová jídla se vyplatí zařadit do jídelníčku. Pochutnáme si na nich a ušetříme. Navíc prospějeme svému zdraví. Špenát si snadno vypěstujeme na zahradě, musíme ale semínka vyset na jaře co nejdříve, nebo dokonce už na podzim. Pozdě vysetý brzy vybíhá do květu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Špenát na 5 různých způsobů: V palačinkách plněných svěží tvarohovou náplní a šunkou chutná fantasticky
Byliny v kuchyni: Mangold je křupavější než špenát a uplatní se v koláči i v netradičním rizotu!
Fígle, jak vzkřísit zvadlou zeleninu: Pomůže voda s citronem, ocet nebo brambora!
Komentáře