Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát je vysoko ceněný kvůli obsahu hodnotných látek, důležitých pro naše zdraví. Jídla z něho jsou chutná, navíc je špenát snadno dostupný a levný. Používáme ho syrový i vařený a připravujeme ho na mnoho způsobů.
Špenát s bramborami
Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo vejce na způsob volských ok. Špenát nejprve podusíme na osmahnuté cibulce. Podle potřeby zahustíme a rozmícháme do něj vajíčko a smetanu pro lepší chuť. Dušený špenát osolíme a dobře ochutíme třeným česnekem.
Gnocchi a těstoviny
Oblíbená a rychlá na přípravu je kombinace špenátu s těstovinami. Často se špenát připravuje s gnocchi. Mezi oblíbené recepty z našeho receptáře patří recept na gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů (Hermelín, Niva a balkánský sýr) nebo gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou.
Placky, palačinky nebo pizza
Dalším z ceněných jídel jsou palačinky se špenátovou náplní. Kdo chce, může je navíc zapéct v troubě. Zdobené strouhaným sýrem a proužky krásně červené kapie nebo cherry rajčátky budou palačinky ještě lepší. Výborná je pizza se špenátovou náplní. Na náplň mražený špenát rozmrazíme a ochutíme česnekem, posolíme a přidáme k němu smetanu.
Špenátová jídla se vyplatí zařadit do jídelníčku. Pochutnáme si na nich a ušetříme. Navíc prospějeme svému zdraví. Špenát si snadno vypěstujeme na zahradě, musíme ale semínka vyset na jaře co nejdříve, nebo dokonce už na podzim. Pozdě vysetý brzy vybíhá do květu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat špenát z kopřiv? Na jemnou jarní přílohu k masu stačí jen pár ingrediencí, zahustí ji vejce a ochutí pár kostiček špeku
Byliny v kuchyni: Mangold je křupavější než špenát a uplatní se v koláči i v netradičním rizotu!
Královské chutě: Kate a William jedí skromně. Spokojí se s rajčatovou polévkou nebo těmito lasagnemi se špenátem
Komentáře