Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic
28. 9. 2023 Vaření
Tofu je jednou z nejoblíbenějších náhražek masa. To klasické se vyrábí ze sóji, co ale dělat, když sóju z nějakého důvodu nechcete konzumovat? Řešením je tofu z červené čočky. Jeho chuť je možná ještě lepší než toho sójového a ani pro něj nemusíte do obchodu. Poměrně snadno ho totiž vyrobíte i sami doma.
Čočka se hodí i na tofu
Luštěniny jsou pro vegany a vegetariány přímo ideální potravinou, neboť jsou dokonalým zdrojem bílkovin, které tak s jejich pomocí mohou doplnit. Vedle klasické hnědé čočky a žlutého hrachu se v posledních letech v našich jídelníčcích zabydluje i červená čočka. Tato úžasná drobná luštěnina má široké možnosti využití.
Připravíte z ní vynikající polévku, pomazánku, ragú, indickou specialitu dal, salát, placičky a výborná je i jen uvařená a podávaná klasicky s vejcem. Její hlavní předností je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařená a nenadýmá. Pokud máte tuto luštěninu v oblibě, můžete ji využít jako suroviny pro přípravu domácího tofu.
Mohlo by vás zajímat
Tofu místo masa
Tofu je jednou z oblíbených veganských potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka s různými syřidly – odtud pramení jeho označení sójový sýr nebo tvaroh, častěji se ale využívá do různých jídel (například omáček nebo směsí se zeleninou) jako náhražka masa.
Vzhledem k tomu, že konzumace sóji nemusí být podle odborníků tak úplně prospěšná, a my ji bohužel často jíme v nezdravé formě (tedy různé sójové náhražky uzenin), neměli bychom to s ní příliš přehánět.
Pokud tedy hledáte alternativu k tofu, je to z jiných luštěnin ideálním řešením. Tofu se dá připravit i z cizrny, fazolí a jiných druhů čočky (třeba z té zelené nebo z černé), z té červené je ale nejméně náročné. Navíc u jiných druhů je víc patrná chuť luštěnin a hlavně to z červené čočky má nejjemnější texturu.
Jednoduché domácí tofu
Předností tofu z červené čočky je, že je velmi snadné na přípravu, na jeho výrobu vám vlastně stačí jen jedna surovina (tedy čočka a pak už jen voda a případně sůl) a výkonný mixér. Hotový výrobek je plný bílkovin a vlákniny, je nízkokalorický a hlavně chuťově neutrální, takže se dá využít úplně stejně jako běžné tofu, a ještě má atraktivní narůžovělou barvu.
Navíc si můžete snadno upravovat jeho konzistenci. Jen jednoduchým přidáváním a ubíráním vody lehce uděláte tofu krémové nebo naopak zase extra pevné, které je vhodnější na smažení. Využijete ho ovšem i do polévek, zapékaných pokrmů či sendvičů. A pokud by vám jen čočkové tofu přišlo příliš obyčejné, můžete si ho dochutit přidáním čerstvých či sušených bylinek, koření, chilli, mleté papriky nebo omáčky sriracha.
Mohlo by vás zajímat
Recept na tofu z červené čočky
V případě, že hledáte nějakou náhražku masa i sójového tofu a to z červené čočky vás zaujalo, snadno si ho můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 141 gramů červené čočky, 355 ml vroucí vody, 473 ml vody o pokojové teplotě (případně méně, pokud chcete pevnější tofu – na pevné tofu vám stačí 355 ml vody, na extra pevné jen 237 ml) a 1 lžičku soli.
- Čočku vložte do cedníku nebo síta a propláchněte ji pod studenou vodou, abyste odstranili prach a nečistoty.
- Smíchejte čočku a 1 a 1/2 šálku vroucí vody v nádobě mixéru a nechte odstát 15 až 20 minut, dokud voda trochu nevychladne. Poté směs čočky a vody rozmixujte při vysokých otáčkách do úplně hladké konzistence, přičemž několikrát přerušte mixování a seškrábněte stěny nádoby mixéru.
- Směs přelijte do hrnce se silnějším dnem a zašlehejte do ní zbývající 2 šálky vody (nebo 1,5 šálku vody pro extra hustou strukturu) a sůl.
- Za stálého prošlehávání vařte směs asi 6 až 8 minut, dokud nebude hustá a lesklá. Poté ji rozetřete v tenké vrstvě do zapékací misky a nechte v lednici odkryté aspoň 60 minut odležet, dokud tofu neztuhne. Chcete-li mít tofu pevnější, nechte ho v chladničce alespoň 8 hodin nebo přes noc.
- Ztuhlé tofu vyklopte na prkénko a nakrájejte na kousky. Skladujte ve vzduchotěsné průběžné nádobě v chladničce až 5 dní. Počítejte však s tím, že delším skladováním bude tofu pevnější.
Náš tip: Čočkové tofu můžete použít místo toho klasického třeba do tohoto zeleninového pokrmu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Tofu a tempeh: Jsou sojové náhražky masa opravdu tak zdravé, jak se říká?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní