Cizrnové tofu (bez soji)

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 6 názorů

Suroviny

1 malá sklenička cizrnové mouky (100 g)
5 skleniček vody
¼ lžičky kurkumy
1 lžička rostlinného oleje (použila jsem kokosový)
sůl dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse rozmícháme cizrnovou mouku s vodou na hladkou hmotu bez hrudek a necháme 12 hodin stát. Během této doby se mouka usadí na dně a tekutina nad ní se vyčeří.

  2. Opatrně odebereme dvě skleničky vody tak, abychom nezvířili usazenou mouku, a vylijeme. Zbývající tekutinu opatrně slijeme do hrnce, přidáme kurkumu, olej a sůl a přivedeme k varu. Do vroucí tekutiny za intenzivního míchání přilijeme namočenou cizrnovou mouku. Směs začne ihned houstnout. Za stálého míchání 10 minut povaříme.

  3. Hotovou hmotu nalijeme do tukem vymazané formy (použila jsem skleněnou krabičku na oběd o rozměrech 12 x 15 cm), uhladíme povrch a necháme alespoň hodinu vychladnout. Poté vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.

Poznámka

Cizrnové tofu je tradiční pokrm připravovaný na Barmě, odtud také pochází jeho název Barmské tofu (Burmese tofu). Je jemné, chuťově neutrální a skvěle se hodí do salátů, ale i na vaření, pečení a restování jako klasické tofu. Navíc neobsahuje soju, což jistě ocení všichni alergici.

Tuhost připraveného tofu záleží na řadě faktorů. Předně na kvalitě a savosti použité mouky, množství použité vody a době vaření. V některých receptech přidávají pro jistotu lžičku agaru, ale mně tofu hezky ztuhlo i bez želatiny. Další kuchařky zase vykládají nádobu na tofu bavlněnou utěrkou, aby vysála přebytečnou tekutinu. Tady ale pozor, kurkuma zbarví utěrku dožluta. Pokud chcete tofu hodně tuhé, navrhuji po odebrání dvou sklenic tekutiny odebrat ještě asi polovinu až třetinu skleničky, tu ale nevylévat a nechat stranou pro případné doředění, pokud by výsledná hmota byla příliš tuhá.

Inspirovala jsem se mnoha recepty na internetu a z každého vzala kousek, proto neuvádím konkrétní odkaz.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cizrnové tofu (bez soji)

  • Tammi Tammi(neregistrovaný)

    Dá se udělat i čistě jen z cizrny :) na youtube je recept (Garbanzo tofu - peaceful cuisine)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Jo, jde to, ale k tofu to má dost daleko:yes:

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Vyzkouším, asi budu spokojen! Zdá se skvělé.:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    z Olomouce, ale asi špatně hledám... už jsem byla v pár zdravých výživách a dnes jsem hledala ve Sklizenu a překvapilo mě, že ani tam nebyla (hlavně že měli i makovou i banánovou) musím do další zdravé výživy, případně zkusím eshop :-) díky moc za radu

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    A odkud jsi? Dá se sehnat ve zdravých výživách nebo v indických obchodech (gram flour) nebo na internetu v eshopech (třeba zde http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/cizrnova-mouka-hladka).

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    domácí tofu :yes: to bych si dala líbit, jen u nás nemůžu nikde sehnat cizrnovou mouku :-(

    Odpovědět

Tématické fráze: cizrna s tofu tofu na dnu youtube priprava soji videorecepty jak udělat cizrnovou mouku indické kari s cizrnou a tofu domácí cizrnove tofu cizrna a tofu cizrnové cookies cizrna tofu karbanátky cizrnove kari s tofu