Vepřová játra na cibulce: Pikantní šmrnc jim dá sójová omáčka a jemnější chuť a vůni krátké namočení do jedné ingredience
4. 4. 2024 Vaření
Vepřová játra na cibulce nemusí vypadat a chutnat nevábně. Záleží, jak si tyto vnitřnosti připravíte. Zjistěte, proč si je dát, jak je dochutit a s čím zkombinovat, abyste si pochutnali.
Jak vybrat játra
Obecně je vhodné jíst játra zhruba dvakrát do měsíce, jsou totiž cenná pro zdraví. Významný je hlavně podíl železa a vitaminu A, představují zásobárnu bílkovin. Dále v těchto vnitřnostech najdeme vitaminy B a D, z minerálních látek je to pak ještě měď a zinek. Obsahují i lecitin.
Pokud kupujeme čerstvá játra, měla by být na povrchu lesklá. Vnitřnosti včetně jater bychom měli co nejdříve zpracovat, uvádí se zhruba do jednoho dne. Nejsou vhodná k dlouhému skladování v lednici, protože se rychle kazí.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit játra
Vepřová játra můžeme grilovat, smažit, ale také dusit. A u všeho může být i cibule. Při přípravě je třeba dávat pozor na to, abychom si dobré vnitřnosti nepokazili nesprávnou přípravou a nevznikl gumový pokrm.
Nejsou játra jako játra. Hovězí játra jsou křehká a drolivá, a tedy skvělá volba pro přípravu játrových knedlíčků. Když je chceme restovat a smažit, sáhneme po drůbežích a vepřových játrech.
Než začneme játra vařit, je vhodné je odblanit a zbavit žilek. Játra můžeme krájet na plátky, ale i na nudličky. Kus by měl být silný zhruba okolo 1,5 cm. Játra pak nebudou ani vysušená ani nedopečená. Pokud nám vadí kovová pachuť jater a chtěli bychom je nechat změknout, naložíme je před úpravou na hodinu do mléka.
Játra skvěle chutnají opečená na sádle. Vynikající jsou, když k nim kromě cibulky přidáme pokrájenou slaninu. Chuť doplníme také drceným kmínem, případně pepřem. Můžeme přidat pro vůni i tymián. Hodí se ale také třeba bobkový list, rozmarýn, šalvěj či koriandr.
Pokud připravujeme omáčku, můžeme je podlít vodou nebo vývarem. Játra solíme před koncem tepelné úpravy. Pokud si chceme být jisti přípravou jater z hlediska hygieny, raději je tepelně upravíme tak, aby uvnitř nebyla dorůžova, ale raději dohněda. Včas je ale vypneme, aby příliš nevyschla. Navrch můžeme játra ozdobit pažitkou či petrželkou.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak připravit vepřová játra na cibulce
Na přípravu jater budete potřebovat: vepřová játra dle množství strávníků, hladkou mouku, 2-3 cibule, olej na smažení, pepř a 3 lžíce sójové omáčky.
Jak na to? Játra nakrájejte na plátky a obalte je v hladké mouce. (V žádném případě je předem nesolte, byla by pak tuhá.) Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Na rozpáleném oleji játra osmahněte a navrch rozložte kolečka cibule. Až budou osmahnutá, tak je otočte spolu s cibulí a smažte. Přidejte pepř, podlijte játra trochou vody a duste asi čtvrt hodiny. Dochuťte sójovou omáčkou. Játra nevařte příliš dlouho, aby nebyla vysušená.
Zdroj informací:
vimcojim.cz: Jak často jíst játra
bezpecnostpotravin.cz: Vnitřnosti ve výživě
Náš tip: Připravte si vepřová játra na cibulce podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou. Poradíme vám se způsobem využití
Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Pažitka je výborná v tvarohové pomazánce, ale skvěle dochutí i bylinkové máslo