Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladování uvařeného jídla v lednici má svá pravidla.
Zdroj: bearfotos / freepik

Jedním z klíčových aspektů správného zacházení s potravinami je znalost jejich skladovatelnosti. To, jak dlouho můžeme jednotlivé potraviny bezpečně uchovávat v lednici, se může lišit v závislosti na jejich druhu a způsobu přípravy.

Zkažené potraviny

Mezi nejčastější chyby v domácích kuchyních patří nesprávné skladování potravin. Může se jednat o přeplněné lednice, kde se potraviny dotýkají a přenášejí na sebe bakterie, nebo o nesprávný způsob skladování, kdy se potraviny nechávají příliš dlouho v lednici, což může vést k jejich zkažení. Věděli jste například, že rizoto nebo těstoviny můžete v lednici uchovávat tři dny, zatímco uzené ryby třeba až 10 dní?

Mleté maso a ryby nevydrží

Jedním z nejdůležitějších kroků při skladování jídla v lednici je rychlé vychlazení (ale mimo lednici) uvařeného pokrmu na pokojovou teplotu a následné přenesení do čistých uzavíratelných nádob a umístění do lednice.

Pokrmy by měly být skladovány při teplotě 4 °C a spotřebovány do 2-3 dnů, aby se minimalizovalo nebezpečí otravy jídlem. Potraviny s vyšším rizikem zkažení, jako jsou ryby, mleté maso a drůbež, by měly být spotřebovány do druhého dne.

Mezi z nejčastější chyby, které lidé dělají při skladování, je umísťování ještě teplých jídel do lednice. I když chladnička dokáže snížit teplotu i u horkých pokrmů, teplé jídlo může způsobit, že dojde ke krátkodobému zvýšení vnitřní teploty lednice, čímž je ohrožena kvalita ostatních potravin.

Pamatujte také na to, že pokud jídlo necháte mimo lednici déle než dvě hodiny, mohou se v něm začít množit bakterie. V létě v horku ovšem stačí i kratší doba. 

Jak na polévky

Konkrétní doba skladování jednotlivých pokrmů se může lišit podle jejich složení. Například kulajda a zeleninová polévka vydrží v lednici až tři dny, zatímco čočková polévka až pět dní. Trvanlivost polévek se může lišit v závislosti na ingrediencích a teplotě v lednici.

Speciální skladování vyžaduje například vývar. Pokud je pokrytý přirozenou vrstvou tuku, vydrží déle, až týdny. Toto je však platné pro čistý masový vývar, který byl vařený bez zeleniny či těstovin. Navíc musí být skladován ve sterilovaných sklenicích. Když vývar obsahuje těstoviny, maso nebo zeleninu, jeho trvanlivost v lednici se zkracuje na přibližně tři dny.

Nebezpečí z ryb

Jak už jsme si řekli, důsledně se musíme chovat při skladování ryb, mletého masa a drůbeže. Tyto potraviny lze skladovat den nebo dva. Rizoto, těstoviny, steaky, kotlety a pečeně už vydrží i o dva dny více. Stejně dlouho jsou skladovatelné i vařené brambory.

Uvařené, dušené nebo upečené maso, nakrájené na plátky, lze lze mít v lednici až pět dní. Je však důležité si uvědomit, že maso by mělo být při dobře zabalené, aby nevyschlo a zůstalo chutné. Stejnou dobu skladování mají i karbanátky a kuřecí nugety. Vařená rýže vydrží určitě tři dny, uzené ryby dokonce celé dva týdny. Dezerty a moučníky, v nichž je vejce, lze skladovat tři až pět dní.

Na jídlo z donášky máte den

A jak je to s donáškovým jídlem nebo nedojedenými pokrmy, které si necháte zabalit v restauraci? Ty by měly být zkonzumovány do 24 hodin od jejich uvaření. Je důležité se vždy řídit těmito pokyny, abychom předešli případným otravám. Obzvláště ty z ryb jsou velmi vážným zdravotním ohrožením.

Starejte se o lednici

Vyvarujte se především jejímu „přetížení“. Pokud je lednice přeplněná potravinami nebo je namrzlá, je těžší udržet správnou teplotu. Pravidelně také chladničku i mrazák odmrazujte. Často čistěte všechny vnitřní a vnější povrchy, zejména police chladničky a úložné prostory ve dveřích. Rozlité tekutiny utřete ihned. Nechcete přeci, aby se ve vaší lednici šířily bakterie.

Zdroje informací: 

foodsafety.gov - Cold Food Storage Chart

eufic.org - What foods should (or not) be stored in the fridge?

coventry.gov.uk - Storing food safely in the fridge

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více