Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je výborná v tvarohové pomazánce, ale skvěle dochutí i bylinkové máslo
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pažitka patří mezi rostliny, které se na jaře objevují velmi brzy. Nejlepší pomazánka s pažitkou je ta tvarohová. Jak ji připravit s různými obměnami a do čeho ještě bylinku můžeme využít?

Proč si pořídit pažitku

Pažitka patří mezi první jarní rostliny. Tedy, pokud si ji nevypěstujeme doma na parapetu, to se z ní můžeme těšit i dříve. Dlouho vydrží, protože při pravidelném seřezávání opakovaně dorůstá. Stále ji tak máme k dispozici a můžeme s ní dochutit řadu pokrmů.

Jak využít pažitku

Drobná cibulovina zvaná lidově „šnytlík“ má jemnou cibulovou mírně štiplavou chuť. Přidává se do slaných jídel, aby se zvýraznila jejich slanost. Proto není třeba pokrmy příliš dosolovat. Krásně ozdobí, ale i výrazně dochutí pomazánky, polévky, vajíčka, přílohy, knedlíky s vajíčkem, houbová jídla, ale i třeba ryby a další pokrmy s masem.

Co je třeba vědět o pažitce

Pokud pažitku využíváme v teplé kuchyni, je třeba ji přidat až na závěr, abychom nepřišli o většinu chuti, vůně a vitaminů. Kromě toho by zešedla a my bychom ztratili její krásnou svěží podobu.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak na nejlepší tvarohovou pomazánku s pažitkou

Na výbornou tvarohovou pomazánku s pažitkou si připravte: 250 g měkkého tvarohu, 70 g másla, 2-3 lžíce smetany (mléka), ½ cibule, lžičku drceného kmínu, 3 lžíce nasekané pažitky, pepř a sůl.

Jak na to? Máslo utřete v misce do pěny. Přidejte tvaroh, přikápněte smetanu dle potřeby a dochuťte kmínem, pepřem a solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Pažitku pokrájejte a obojí vmíchejte do směsi.

Pomazánka má svěží chuť a hodí se na vařené brambory, na plátek čerstvého chleba nebo na topinku. A můžete také zkusit pepř vyměnit za lžičku sladké papriky.

Náš tip: Pokud máte chuť na pomazánku, která má barvičku po mrkvi a chutná po brynze a česneku, vyzkoušejte bryndzovou pomazánku s mrkví. 

Jaké další využití má pažitka

Kromě výše uvedených tipů je možné pažitku zašlehat do másla a vytvořit tak bylinkové máslo. Nakrájejte ji najemno a plnou hrst zamíchejte do poloviny kostky změklého másla. Přidejte půl lžičky soli a kápněte trošku dobrého olivového oleje. Díky němu se v lednici nestane z másla kámen.

Bylinkové máslo můžete dochutit pepřem, ale vhodný je i prolisovaný česnek nebo citronová kůra. Připravané máslo dejte do lednice. Můžete ho použít nejen na brambory, ale i na grilované maso a ryby, výborně chutná  na rozpečené bagetě.

Náš tip: Pokud nevíte, jak ještě byste mohli využít pažitku, výbornou volbou je omáčka s pažitkou. Připravte si ji podle tohoto videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více