Espresso orange: Dokonalý a úžasně osvěžující drink s kombinací netradičních ingrediencí báječně osvěží a povzbudí
9. 4. 2024 Vaření
Jaro je v plném proudu, teplých dnů přibývá a my se pomalu ladíme na letní pohodu. A k ní samozřejmě patří nějaký svěží drink. Třeba espresso orange je úžasným spojením pomerančového džusu a nahořklé kávy, které vás dokonale osvěží i „nakopne“.
Espresso nejen s tonikem
Patřil k vašim oblíbeným letním kávovým nápojům espresso tonic? Neobvyklá kombinace kávy a nahořklé limonády byla hitem posledních několika let a v nabídce ji dodnes má snad každá trendy kavárna. Pokud už vás espresso s tonikem nudí, co zkusit jeho alternativu espresso orange, v níž nahořklou perlivou limonádu nahrazuje sladko-kyselý pomerančový džus?
Mohlo by vás zajímat
Když se spojí káva s pomerančem
Espresso orange nebo také orange espresso se připravuje právě ze dvou zdánlivě nesourodých ingrediencí – kávy a pomerančového džusu, nejlépe freshe (tedy čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů). Ačkoli se to nezdá, pomeranč a káva k sobě výborně pasují a kyselá pomerančová šťáva krásně vyvažuje hořkost espressa. Díky tomu nápoj zachutná i těm, pro něž je espresso s tonikem příliš hořké. Nápoj navíc vypadá poměrně efektně ve sklenici, v níž krásně kontrastuje spodní oranžová vrstva s vrchní tmavou kávovou.
Nápoj s italským původem
Kávový drink se v nabídce objevil již také před nějakou dobou, jeho obliba se ale stále zvyšuje a nápoj postupně dobývá sociální sítě. Jeho moderní podoba – tedy džus s kávou – podávaná na ledu jako koktejl vznikla v Americe. Nápoj však zřejmě vychází z podobného italského, v tomto případě teplého, nápoje – tedy espressa ochuceného strouhanou pomerančovou či citronovou kůrou, případně pár kapkami citrusové šťávy.
Tomuto drinku se říká espresso Romano, navzdory tomu, že u něj žádná spojitost s Římem není prokázána. S Itálií ale souvislosti má a nabídnou vám jej i v italských kavárnách, kde ale pomeranč častěji nahrazuje citron. Nápoji se pak říká i caffé al limone nebo caffé canarino.
Nápoj v horké verzi
Jste-li příznivcem malých káviček, můžete vyzkoušet právě tento nápoj z espressa navíc obohacený o strouhanou čokoládu. Příprava je snadná – na sklenici nebo na šálek jen položíte plátek pomeranče a překapete přes něj z kávovaru espresso. Na hotovou kávu pak už jen nastrouháte trochu hořké čokolády.
Espresso orange na ledu
Pokud byste raději vyzkoušeli letní svěžejší nápoj, v němž hraje pomerančový džus zásadnější roli, můžete si jej připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 16 g zrnkové kávy (nejlépe středně nebo tmavě pražené), 180 ml pomerančové šťávy, led.
- Namelte kávu najemno a připravte si v kávovaru dvojitou dávku espressa (cca 60 ml). Pokud nemáte kávovar na espresso, můžete nápoj vyzkoušet i s kávou překapávanou, jen už pak v něm není chuť kávy tak intenzivní.
- Do sklenice dejte led a přilijte 180 ml vychlazeného pomerančového džusu. Pak na džus opatrně nalijte espresso, aby se vrstvy co nejméně smíchaly. Nápoj případně ozdobte plátkem pomeranče.
Náš tip: Máte-li rádi klasickou ledovou kávu, můžete si ji udělat podle našeho videoreceptu.
Gospecialtycoffee.com: Orange Espresso – Everything You Need To Know
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
Jak na pravé řecké frappé? Spolumajitel taverny Konstantinos Panos prozradil svůj léty prověřený recept
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní kávová zmrzlina z espressa, mléka a smetany: Dokonale krémová je díky Salku a pravidelnému míchání
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Dalgona coffee, espresso tonic nebo nitro cold brew? Připomeňte si nejslavnější kávové speciality poslední doby