Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
26. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Někomu jako zdroj ranní dávky kofeinu stačí rozpustná káva, jiný potřebuje na probuzení silné espresso a další si kávu vychutná jen s pořádnou dávkou mléka. Kávových nápojů ovšem existuje celá řada a rozdíly mezi nimi jsou někdy jen nepatrné. Vyznáte se v nich? A víte, jak moc vás dokážou povzbudit?
Espresso
Je tou nejzákladnější kávou, kterou si můžete v kavárně objednat. Někoho nakopne jen jedno po ránu, jiný jich do sebe musí hodit přes den několik, aby do večera fungoval. Pro pravé italské espresso (nikoliv presso) je třeba odvážit a nasypat do páky kávovaru 7 g kávy. Vody vám pak do šálku proteče jen 25-30 ml. Správné espresso by navíc měla zdobit tzv. crema, pěna na jeho povrchu.
Double espresso
Pokud vám množství kofeinu v jednom espressu nestačí, zvolte rovnou dvojité. Říká se mu také double shot a pokud byste si ho objednávali v Itálii, musíte zažádat o espresso doppio. Dostane se vám nejen dvojnásobné dávky kávy, ale i vody.
Mohlo by vás zajímat
Ristretto
Potřebujete rychle povzbudit, ale máte málo času vypít horký nápoj? Řešením je ristretto. Kávy se používá stejně množství jako u espressa, tedy 7 g, jen vody je méně – cca 20 ml. Jeho chuť je mnohem koncentrovanější a všechny vlastnosti kávy mnohem intenzívnější. Někdy je ristretto (nebo samotné espresso) zaměňováno s pojmem piccolo. V Itálii byste s takovou objednávkou v kavárně ale neuspěli. Piccolo je český výmysl, který začali používat po revoluci turisté vracející se z Itálii ve snaze objednat si v českých restauracích co nejmenší kávu jako na dovolené.
Lungo
Je-li na vás chuť klasického espressa naopak příliš silná, zachrání vás lungo. V italštině tento název znamená dlouhý, vodový či zředěný. Používá se přibližně stejné množství kávy (cca 8 g) jako u espressa, v hrnku ale budete mít celkem 60 ml nápoje. Dosahuje se toho obvykle tak, že se nechá přes páku s kávou protéct větší množství vody. Tento postup však nesvědčí chuti kávy. Šetrnější je naředit espresso horkou vodou v poměru 1:1. Lungo ja občas nazýváno rovnžě prodloužené espresso a může být i v dvojité variantě. Pak je vody 120 ml a kávy 16 g.
Americano
Pokud byste chtěli mít v šálku ještě větší množství nápoje, nechte si své espresso zalít ještě větším množstvím horké vody až na 180 ml. Získáte pak tzv. americano. Poměr vody a kávy je v tomto případě 1:5. Dolévá se buď voda kávou nebo se i espresso přilévá do horké vody (tzv. long black). Největším prohřeškem je nechat více vody vytéct přes kávu v páce. Káva je pak nepříjemně hořká a dřevitá. Pokud upřednostňujete nápoj s vyšším obsahem vody, můžete zvolit i filtrovanou kávu.
Espresso macchciato
Máte rádi kávu zjemněnou mlékem, ale opravdu jen malinko? Tak právě pro vás je espresso macchiato. Espresso o objemu 30 ml se ve skutečnost nezalévá ani mlékem, ale jen zakrývá mléčnou pěnou. Ta právě může za název nápoje – macchiato znamená v italštině strakatý nebo skvrnitý.
Mohlo by vás zajímat
Cappuccino
Toužíte-li v kávě po trochu větším množství mléka, ale nepotřebujete velký šálek, je pro vás ideálním nápojem cappuccino. Espresso se zalévá horkým mlékem a celý nápoj o objemu až 180 ml navíc zdobí mléčná pěna, která by měla být zarovnána s okrajem šálku. Kakao nebo skořice na pravé cappuccino nepatří, pokud má být něčím zdobené, tak jedině tzv. latte art – kresbami mlékem na povrchu nápoje.
Caffè latte
Milovníci mléčných kávových nápojů zajásají, když v kavárně nabízejí caffè latte. Pokud si potřebujete chuť espressa výrazně zjemnit mlékem, je tento nápoj přesně pro vás. Caffè latte dostanete v hrnečku s ouškem a kromě 30 ml espressa v něm budete mít až 250 ml horkého mléka s pěnou na povrchu, ovšem nižší než v případě cappuccina.
Mohlo by vás zajímat
Latté macchiato
Latté bývá poměrně často zaměňováno za latte macchiato. Tyto dva nápoje s vyšším množstvím mléka se ale v mnohém odlišují. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že caffè latte se skládá dvou vrstev, zatímco latte macchiato ze tří, proto nejlépe vynikne ve vysoké sklenici. Liší se i jiným způsobem přípravy. V případě latte macchiato se totiž nejprve nalije do sklenice horké mléko a do něj se pak opatrně nalije espresso. Vzniknou tak tři vrstvy, dole je bílé mléko, na něm hnědá káva a vše završuje mléčná pěna.
Mohlo by vás zajímat
Flat white
V poslední době je v kavárnách hodně v kurzu flat white, Tento nápoj má blízko ke cappuccinu, neboť se do něj dává také jen menší množství mléka, kávy je v něm ale dvojitá dávka (tedy 14 g kávy a 60 ml vody). Flat white se tak vyznačuje silnější chutí kávy a větším množstvím kofeinu, což příjemně zjemňuje až 100 ml mléka. Vše završuje asi 1 cm silná vrstva mléčné pěny často zdobená latte art. Flat white se podává v šálku nebo v malé sklenici.
Cafe au lait
Cafe au lait je ideálním snídaňovým nápojem pro ty, kteří mají rádi kávu s velkým množstvím mléka. Původ nápoje je francouzský a hlavní rozdíl oproti caffè latte je v tom, že se připravuje z kávy filtrované, přičemž poměr kávy a mléka je 1:1. Původně se podával v misce jako na polévku bez ouška.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Mezinárodní den kávy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře
25. 4. 2023 07:06