Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Někomu jako zdroj ranní dávky kofeinu stačí rozpustná káva, jiný potřebuje na probuzení silné espresso a další si kávu vychutná jen s pořádnou dávkou mléka. Kávových nápojů ovšem existuje celá řada a rozdíly mezi nimi jsou někdy jen nepatrné. Vyznáte se v nich? A víte, jak moc vás dokážou povzbudit?

Espresso

Je tou nejzákladnější kávou, kterou si můžete v kavárně objednat. Někoho nakopne jen jedno po ránu, jiný jich do sebe musí hodit přes den několik, aby do večera fungoval. Pro pravé italské espresso (nikoliv presso) je třeba odvážit a nasypat do páky kávovaru 7 g kávy. Vody vám pak do šálku proteče jen 25-30 mlSprávné espresso by navíc měla zdobit tzv. crema, pěna na jeho povrchu.

Double espresso

Pokud vám množství kofeinu v jednom espressu nestačí, zvolte rovnou dvojité. Říká se mu také double shot a pokud byste si ho objednávali v Itálii, musíte zažádat o espresso doppio. Dostane se vám nejen dvojnásobné dávky kávy, ale i vody.

Ristretto

Potřebujete rychle povzbudit,  ale máte málo času vypít horký nápoj? Řešením je ristretto. Kávy se používá stejně množství jako u espressa, tedy 7 g, jen vody je méně – cca 20 ml. Jeho chuť je mnohem koncentrovanější a všechny vlastnosti kávy mnohem intenzívnější. Někdy je ristretto (nebo samotné espresso) zaměňováno s pojmem piccolo. V Itálii byste s takovou objednávkou v kavárně ale neuspěli. Piccolo je český výmysl, který začali používat po revoluci turisté vracející se z Itálii ve snaze objednat si v českých restauracích co nejmenší kávu jako na dovolené.

Lungo

Je-li na vás chuť klasického espressa naopak příliš silná, zachrání vás lungo. V italštině tento název znamená dlouhý, vodový či zředěný. Používá se přibližně stejné množství kávy (cca 8 g) jako u espressa, v hrnku ale budete mít celkem 60 ml nápoje. Dosahuje se toho obvykle tak, že se nechá přes páku s kávou protéct větší množství vody. Tento postup však nesvědčí chuti kávy. Šetrnější je naředit espresso horkou vodou v poměru 1:1. Lungo ja občas nazýváno rovnžě prodloužené espresso a může být i v dvojité variantě. Pak je vody 120 ml a kávy 16 g.

Americano

Pokud byste chtěli mít v šálku ještě větší množství nápoje, nechte si své espresso zalít ještě větším množstvím horké vody až na 180 ml. Získáte pak tzv. americano. Poměr vody a kávy je v tomto případě 1:5. Dolévá se buď voda kávou nebo se i espresso přilévá do horké vody (tzv. long black). Největším prohřeškem je nechat více vody vytéct přes kávu v páce. Káva je pak nepříjemně hořká a dřevitá. Pokud upřednostňujete nápoj s vyšším obsahem vody, můžete zvolit i filtrovanou kávu.  

Espresso macchciato

Máte rádi kávu zjemněnou mlékem, ale opravdu jen malinko? Tak právě pro vás je espresso macchiato. Espresso o objemu 30 ml se ve skutečnost nezalévá ani mlékem, ale jen zakrývá mléčnou pěnou. Ta právě může za název nápoje – macchiato znamená v italštině strakatý nebo skvrnitý.

Cappuccino

Toužíte-li v kávě po trochu větším množství mléka, ale nepotřebujete velký šálek, je pro vás ideálním nápojem cappuccino. Espresso se zalévá horkým mlékem a celý nápoj o objemu až 180 ml navíc zdobí mléčná pěna, která by měla být zarovnána s okrajem šálku. Kakao nebo skořice na pravé cappuccino nepatří, pokud má být něčím zdobené, tak jedině tzv. latte art – kresbami mlékem na povrchu nápoje.

Caffè latte

Milovníci mléčných kávových nápojů zajásají, když v kavárně nabízejí caffè latte. Pokud si potřebujete chuť espressa výrazně zjemnit mlékem, je tento nápoj přesně pro vás. Caffè latte dostanete v hrnečku s ouškem a kromě 30 ml espressa v něm budete mít až 250 ml horkého mléka s pěnou na povrchu, ovšem nižší než v případě cappuccina.

Latté macchiato

Latté bývá poměrně často zaměňováno za latte macchiato. Tyto dva nápoje s vyšším množstvím mléka se ale v mnohém odlišují. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že caffè latte se skládá dvou vrstev, zatímco latte macchiato ze tří, proto nejlépe vynikne ve vysoké sklenici. Liší se i jiným způsobem přípravy. V případě latte macchiato se totiž nejprve nalije do sklenice horké mléko a do něj se pak opatrně nalije espresso. Vzniknou tak tři vrstvy, dole je bílé mléko, na něm hnědá káva a vše završuje mléčná pěna.

Flat white

V poslední době je v kavárnách hodně v kurzu flat white, Tento nápoj má blízko ke cappuccinu, neboť se do něj dává také jen menší množství mléka, kávy je v něm ale dvojitá dávka (tedy 14 g kávy a 60 ml vody). Flat white se tak vyznačuje silnější chutí kávy a větším množstvím kofeinu, což příjemně zjemňuje až 100 ml mléka. Vše završuje asi 1 cm silná vrstva mléčné pěny často zdobená latte art. Flat white se podává v šálku nebo v malé sklenici.

Cafe au lait

Cafe au lait je ideálním snídaňovým nápojem pro ty, kteří mají rádi kávu s velkým množstvím mléka. Původ nápoje je francouzský a hlavní rozdíl oproti caffè latte je v tom, že se připravuje z kávy filtrované, přičemž poměr kávy a mléka je 1:1. Původně se podával v misce jako na polévku bez ouška.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

25. 4. 2023 07:06

Piccolo je možná český výmysl, ale mají (nebo měli) jej i v nabídce na londýnském letišti Heathrow. Jsme prostě světoví :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie