Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kávová zmrzlina
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Poctivá kávová zmrzlina není nic pro dietáře, zato milovníky dobré kávy zaručeně nadchne. Je krásně krémová, chuť podpoří přidaná mletá káva a rozhodně se vyplatí věnovat domácí výrobě trochu času.

Jak na univerzální domácí zmrzlinu?

Výroba domácí zmrzliny není nic složitého, pokud ale chcete dosáhnout skvělé chuti a krémové konzistence, je třeba jí věnovat potřebnou péči. Základ tvoří mléko, vysokoprocentní smetana (min. 30%, lépe však 33-40%), slazené kondenzované mléko a žloutky, které se postarají o zhoustnutí zmrzlinové směsi. Kondenzované mléko je poměrně sladké, ale dáváte-li přednost sladší chuti, doladíte ji ještě trochou cukru navíc.

K uvedeným ingrediencím lze přidat jakoukoli oblíbenou příchuť, ať už jde o čerstvé ovoce, rozpuštěnou čokoládu, vanilku nebo právě kávu, která není v případě zmrzliny obvyklá, a v běžném obchodě kávovou zmrzlinu málokdy seženete. A jak vytvořit základ jemné krémové zmrzliny?

V hrnci prohřejete mléko se smetanou. Směs by měla být horká, neměla by však projít varem. Žloutky vyšlehejte do pěny a použijete-li i cukr, rovnou ho ke žloutkům před šleháním přidejte. Tenkým pramínkem do žloutků přimíchejte pár lžic horkého mléka se smetanou. Příliš rychlé přidání horké tekutiny by způsobilo sražení žloutků a zmrzlina by se nepovedla.

Zředěné žloutky za stálého míchání přidejte do hrnce s mléčnou směsí, pozvolna zahřívejte a míchejte, dokud vše nezhoustne. V této chvíli je čas na přidání kondenzovaného mléka a dalších přísad pro dochucení zmrzliny.

Poctivá kávová zmrzlina z espressa a mleté kávy

Na luxusní kávovou zmrzlinu, ve které chuť kávy opravdu vynikne, je třeba použít silné espresso v množství podle požadované intenzity. Nemáte-li potřebný přístroj doma, rádi vám jistě dají v kavárně šálek silné kvalitní kávy do kelímku.

Čerstvě mletá káva přidaná do husté zmrzlinové směsi dále umocní zážitek a ještě vylepší chuť.

Na přibližně 1 litr domácí kávové zmrzliny budete potřebovat 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 150 ml slazeného kondenzovaného mléka, 3-4 žloutky podle velikosti, 30-50 ml silného espressa, 1 lžíci čerstvě mleté kávy, případně asi 50 g cukru krupice. Jak na to?

  • V hrnci zahřejte mléko smíchané se smetanou a espressem tak, aby směs byla horká, ale ne vroucí.

  • Žloutky ušlehejte s cukrem a tenkým pramínkem do nich za stálého míchání přidejte asi 50 ml mléčné směsi.

  • Žloutky za stálého míchání pozvolna přilijte do hrnce s mlékem a zahřívejte při nižší až střední teplotě do varu.

  • Stále míchejte, dokud směs nezhoustne, poté přidejte kondenzované mléko, mletou kávu a odstavte z tepla.

  • Nechte zcela vychladnout, přelijte do plastové nádoby a uložte do mrazáku.

  • Po 1 hodině hodině směs důkladně promíchejte, především oddělte vznikající krystalky od stěn nádoby.

  • Zmrzlinu dále stejným způsobem promíchejte každých dalších 30 minut až do úplného zmrazení, což bude trvat asi 3 hodiny.

Před podáváním nechte kávovou zmrzlinu v pokojové teplotě 10 minut povolit.

Jak vylepšit domácí kávovou zmrzlinu?

Domácí kávová zmrzlina je skvělým osvěžením sama o sobě, můžete do ní však přidat i další ingredience, které ji pozvednou na ještě vyšší úroveň. Pro intenzivnější chuť se dá použít trochu kávového likéru, skvělé jsou i rozdrcené karamelové sušenky přidané do směsi v poslední fázi přípravy, hodí se však i menší kousky čerstvého ovoce. K kávou ladí například jahody, banány, borůvky nebo třešně.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více