Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět variant chřestu: Krémová polévka pro labužníky, dokřupava osmažený v těstíčku a luxusní chuť má jako náplň v palačince
Zdroj: Toprecepty, maris

Sezóna chřestu je velmi krátká, a proto si ho chceme co nejvíce vychutnat. Můžeme ho smažit, grilovat, zapékat, ale připravit z něj i polévku a dát ho do palačinky. Vše chutná skvěle.

Využití chřestu

Chřest je skvělá jarní zelenina, kterou můžeme připravit na mnoho různých způsobů. Jemný chřest by vždy měl v pokrmu hrát jednu z hlavních rolí, abychom si ho mohli pořádně vychutnat.

Chřest je výborný vařený, dá se ale také smažit, zapékat, grilovat, využít v salátu i v polévce. Ať už ho budeme připravovat kterýmkoliv způsobem, je důležité ho zpracovat ideálně do dvou dnů po sklizni. Je třeba také počítat s tím, že chřestu nesvědčí dlouhé vaření. Nejlépe chutná, když je i po uvaření krásně křupavý a politý například lahodnou holandskou omáčkou. Pestrost využití této zeleniny dokazuje také poměrně netradiční kombinace v podobě chřestu s jahodami a mozzarellou.

Polévka s chřestem

1. Chřestová polévka většinou podobu jemného krému. Její příprava není žádná věda a stačí například jen uvařit chřest s bramborami a pak vše rozmixovat. Polévku můžeme ochutit muškátovým květem, solí a pepřem, přidat třeba chlebové krutony a posypat pažitkou. 

Náš tip: Připravte si chřestovou polévku s pošírovaným vejcem.  

2. Grilovaný chřest

Na grilovaný chřest stačí málo. Olej, nejlépe řepkový, dále pepř, sůl a zhruba 4-5 minut grilování z každé strany. Grilování chřestu je ideální na střední teplotě. Výsledkem je křehký, mírně zakouřený a zkaramelizovaný chřest. Jasně zelené konce chřestu se doporučuje lehce spálit. Budou tak křupavé a uvnitř měkké.

Vynikající je grilovat chřest obalený slaninou. Kombinace obou surovin vyvolává úžasné chuťové zážitky.

3. Smažený chřest

Nejčastěji nejspíš připravujeme chřest s holandskou omáčkou, přichystat si ho ale můžeme i smažený. Jednou z možností je obalení chřestu v klasickém trojobalu. Výsledkem je vynikající křupavý chřest, který můžeme polít sýrovou omáčkou, přidat k němu čerstvý salát, ale také ho ujídat jen tak samotný. 

Aromatickou verzí je chřest obalení v nivovém těstíčku, který je příjemnou změnou vedle klasiky. Pokud bychom si raději vychutnali jiný druh sýra, variantou je parmazán a parmazánová strouhanka

4. Zapečený chřest

Chřest skvěle chutná pečený i zapečený. Je vhodné ho nejprve oblanšírovat, tedy krátce prudce uvařit, prudce zchladit a vložit do zapékací nádoby. Osolíme a opepříme, kápneme pár kapek oleje, variantou je plátek másla.

Chřest, šunka, bešamel, muškátový oříšek, cuketa a sýry. To je jedna oblíbených kombinací na zapékání. Nemusí ale vždy jít o zeleninu. K chřestu se hodí i ryby, ale také kuře. Upéct si můžete například kuřecí variantu se ciderem

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

5. Chřest v palačince

Chřest výborně chutná i v palačince. Základem je dobře připravená jemná palačinka. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a zeleninu uvaříme v osolené vodě se lžičkou cukru na skus. Připravte si chřest se šunkou v palačince, která tuto zeleninu příjemně doplní. 

Náš tip: Přichystejte si podle následujícího receptu jednoduchou vaječnou omeletu se zeleným chřestem, ovčím sýrem a petrželkou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli